Eğitim

Ders çalışma konusunda nasıl istikrarlı olurum?

Gizli Kullanıcı15 Ağustos 2024 23:55

Ales ve yds sınavına hazırlanmam gerekiyor hayatımın en önemli konusu bu iken asla program yapamıyor yaptığıma uyamıyorum sabah 7 de uyanıp akşam10 da dışarı çıkacaksam elim kolum bağlanıyor ve asla derse oturamıyorum otursam da 30 dakika zor kalabiliyorum ve sınava son 1-2 ay kala her şeyi bırakıyorum çalışırken de odaklanamıyorum sıkılıyorum ya da asla algılayamıyorum ve doğru yaptığım zaman kendime hakaretler ediyorum (kopya çektin, tesadüfen oldu sınavda böyle olmaz, sınavda daha zor olacak yapamayacaksın ve bunun gibi pek çok şey) hatta yanlış yaptığımda da . Hep içten içe kendimi başarısız olduğumu hiçbir şeyi hakketmediğimi düşünüyorum(yemek yemeyi bile) ve başaramayacağımı düşünüyorum sonuç ise istediğim puanı alamıyorum.

Bu yazdığımı baştan okuduğumda bile düzgün ifade edemediğimi ordan oraya atladığımı görebiliyorum ve artık son şansım var o dersi oturup son ana kadar anlayarak ve başararak ilerlemek istiyorum ben nasıl tam odaklı istikrarlı ve anlayarak ders yapabilirim

Bu soru 16 Ağustos 2024 09:13 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, sınavlara ilişkin ders çalışma motivasyonuna sahip olamadığınızı anlayabiliyorum. Ders çalışmak çoğumuz için keyif veren bir davranış değildir ve bu davranışı sergilemek için bir motivasyon veya itici bir güç gerektiğine dair inancımız vardır, ders çalışamayan birçok kişi bu motivasyonu bekleyerek günlerini geçirir, burada yardımı olacağını düşündüğüm birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle ders çalışma davranışına dair yüksek standartlarınız için buna başlayamıyor olabilirsiniz, mükemmeliyetçi kişiler yaptıkları işin en iyisini yapma kaygısı duyduğu için görevlerini sıklıkla erteleyebilirler özellikle bir görevin sorumluluğu tamamen üstlerinde olduğu durumlarda adeta felç olmuş gibi hiçbir şey yapmadan durabilirler. Bu davranışı kırmanız adına küçük süreç hedefleri koyarak başlamanızı tavsiye ederim, örneğin sınavda şu puanı yapacağım gibi bir hedef değil, bu hafta şu konuları halledeceğim gibi haftalık veya günlük süreç hedefleriyle başlayın.

Başarısızlıklarınızın sorumluluğunu alırken başarılarınızın da sizinle alakalı olduğunu fark edin, örneğin bir deneme üzerinden istediğiniz netlere ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin, bu ödüller küçük ancak size iyi gelecek şeyler olabilir.

Sınavlar tam bir belirsizlik içerir. Bu belirsizlikle başa çıkmak için zihin kendini en kötüsüne hazırlamaya çalışabilir. Burada söylediğiniz sınav zor olacak, yapamayacaksın gibi düşünceler falcılıktır. Sınavda başarısız olacağını düşünmek kaygıyı beraberinde getirir ancak bu düşünceyle günlerinizi geçirmek yerine sınava girer ve başarısız olursanız o zaman zaten bu durumla uğraşacağınızı fark edin.

Sınav kaygısına ilişkin mindfulness egzersizlerini uygulamanızı mutlaka öneririm, YouTube üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Sınavlar tüm yaşamımızı kapsamamakla birlikte hedeflerimiz için geçmemiz gereken bir eşiktir. Kendinize en iyisini değil, elinizden geleni yapmak gibi hedefler koyun.

iyi günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular