Ders çalışmak için odak problemini nasıl aşarım?
Yaklaşık 5 aydır evdeyim üniversitem bittiğinden beri. Eve gelir gelmez DGS çalıştım 15 gün boyunca aralıksız ondan sonra ki 2 ay da kpss hazırlandım günde 7-8 video izleyip konuları bitirdim test ve deneme çözdüm. Sınava girdikten sonra dinlendim bir süre ve 3 aydır molasız (2-3 gün özel durumlar hariç) DGS çalışmalarına başladım ve bir süredir ders çalışmamı kontrol edemiyorum.
Odak problemi yaşıyorum, soruları çözemiyorum ve çözünce çoğu yanlış veya boş oluyor bu da benim moralimi çok bozuyor. Ruh halim de bozulmaya başladı, evdeki herkesten tiksiniyor ve kimseye katlanamıyorum. Çok uyuma ve kabuslar görmeye başladım. Derslerime geri dönmek istiyorum nasıl yapabilirim bilmiyorum. Bir süredir çok zorlanıyorum. İstediğim üniversiteye ve istediğim bölüme devam etmek istiyorum. Annem sürekli bir yeri kazan yüzümüzü kara çıkarma emeklerimizi boşa atma diyor. Çok öfkeleniyorum zaten normal çalışma saatlerim molalar dahil sabah 10'dan akşam 9'a kadar. Derslerime geri dönmek istiyorum ama ruh halim ve odak problemim çok engel oluyor bu konuda ne yapabilirim.
Bu soru 17 Kasım 2024 20:27 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Yaşadıklarınızı benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu durumun sizi zorladığının farkına varıp çözüm arayışına koyulduğunuz için siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.
Yoğun bir çalışma temposunun ardından hissetmekte olduğunuz yorgunluğu anlayabiliyorum. Sanıyorum ki bundan önce haftanın yedi günü günde on bir saat .çalıştığınız bir çalışma düzeniniz vardı. Sevgili danışan, günde on bir saat ve tatilsiz haftanın yedi günü boyunca çalışmak biraz yorucu olabilir. Hedeflerinize ulaşmak için sahip olduğunuz motivasyonu anlıyor ve takdir ediyorum fakat yorulmuş olduğunuzu da görebiliyorum.
Bedeniniz ve zihniniz şu an size "Biraz dinlenmemiz gerekiyor." diyor olabilir. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Benzin ile çalışan bir araba düşünün. Benzini azalınca göstergede bir uyarı işareti çıkar. O an bunu dikkate almayıp benzin almazsanız, aracı sürmeye devam ederseniz benzin bitecek ve araba yolda kalacaktır. Ne zaman ki yakın bir benzinliğe gider benzin alır ve arabaya doldurursak araba o zaman yeniden çalışmaya başlayacaktır. İnsan da gerekli enerjiyi toplamak için durmaya, dinlenmeye ihtiyaç duyar. Biz bu işaretleri dinlemediğimizde bedenimiz, zihnimiz bize bu işaretleri vermenin muhakkak ki bir yolunu bulur.
Çok çalışmak istemenizi anlıyorum fakat çok çalışmak ve verimli çalışmak aynı anlamlara gelmeyebilir. Dinlenmeden çalışmak odaklanma problemleri yaşamanıza neden olabilir. En az bir gününüzü kendinize, fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarınıza ayırmanızı tavsiye ederim. O gün kısa süreliğine bile olsa ders çalışmaya dönmemenizi, günü tamamen tatil günü olarak hobilerinize ayırmanızı, arkadaşlarınızla geçirmenizi öneriyorum.
Sevgili danışan, verimli çalışamadığınızı hissettiğinizde kendinize kızmak veya sürece öfkelenmek yerine kendinize şefkatle ve anlayışlı yaklaşmanız oldukça önemli. Kendinize telkinler verirken "Bugün hedefime ulaşamadım, yine de oldukça iyi çalıştım. Eksik kalan kısmı yarınki programıma ekleyip yarın çalışabilirim. Çalıştığım konular için oldukça mutluyum." şeklinde yapıcı yaklaşımlar benimseyebilirsiniz.
Hedefleriniz oldukça önemli fakat süreç boyunca sağlığınızı korumanız gerektiğini kendinize daima hatırlatın lütfen. Hedeflerinizden çok daha kıymetlisiniz :)
Aklınıza takılan başka sorular olursa bu platform üzerinden bizlere iletebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek
Çok teşekkür ederim