Direksiyon sınavımı nasıl kazanırım?
İlk girdiğim direksiyon sınavımı kazanamadım çok yaklaşmıştım çok mutsuzum İkinci defa gireceğim direksiyon sınavımı nasıl kazanırım tekrar aynı stresi heyecanı yaşamaktan tedirginim nasıl başa çıkabileceğimi bilmiyorum maddi manevi etkilendim şimdi ne yapacağımı bilmiyorum, üzgünüm direksiyon sınavımı nasıl kazanırım
Bu soru 17 Aralık 2024 14:33 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Girdiğiniz ilk direksiyon sınavını kazanamamanız sonrası ikinci sınav için endişeleniyor olmanız gayet anlaşılır. Yaşadığınız sınav stresinizi, maddi manevi gösterdiğiniz çabayı anlıyor sizinle duygularınızı paylaşıyorum.
Öncelikle bilmenizi isterim ki yaşadığınız sınav stresi belli bir dereceye kadar performansınızın işlevselliği için gerekli. Ancak bahsettiğim stres seviyesi yani sınav kaygısı belli dereceyi aştığı takdirde sınav esnasında gösterdiğiniz performansı olumsuz etkileyebilir. Sınav kaygınızı nasıl yenebileceğinize ve direksiyon sınavınızdaki performansınızın lehine nasıl çevirebileceğinize bakacağız.
Bireylerdeki kaygı seviyesini 1 ile 10 arasında puanlandıracak olursak 1 en düşük 10 en yüksek olacak şekilde. 1- 2 seviyesini de 9- 10 seviyesini de sağlıklı bulmayız. 5- 6 seviyesindeki kaygı düzeyi bizi karşımıza çıkacak tehlikelere karşı canlı tutar. Bu sebeple kaygı seviyenizi 5- 6 düzeyine çekmek için neler yapabiliriz birlikte bakalım.
Öncelikle direksiyon sınavıyla ilgili negatif düşüncelerinizi durdurmaya çalışmalısınız. Kafanızda dönen 'Ya olursa' diye başlayan cümleler bu noktada kaygılanmanıza sebep oluyor olabilir. Örneğin 'Ya arabayı istop ettirirsem.' gibi
İkinci olarak kaynak durumları hatırlayabilirsiniz. Yani benzer durumlarda nasıl bu durumla baş ettiğinizi hatırlayabilirsiniz. Örneğin sınav esnasında zorlandığınız durumları deneme sürüşlerinde nasıl daha iyi yaptığınızı hatırlayabilirsiniz.
Üçüncü olarak kaygıya sebep olan sizin stres yaşamanıza sebep olan işlevsiz cümleler yerine alternatif gerçekçi düşünceler üretebilirsiniz. Örneğin arabayı park etmekle ilgili kaygılarınız varsa 'Nasıl doğru park edeceğimi biliyorum bu sebeple sorun yaşamayacağım.' gibi cümleler geliştirebilirsiniz.
Sınav esnasında doğru nefes alıp vermek performansınızı olumlu olarak etkileyecektir.
Ayrıca unutmayın durumu felaketleştirmenin size bir faydası yok sınavla ilgili tüm çalışmalarınızı yapıp deneme sürüşlerine katılma, sınav günü için yeterli beslenip dikkatinizi sürüşe odaklama gibi kontrol edebildiklerinizi gerçekleştirdikten sonra kontrol edemediğiniz trafik yoğunluğu gibi faktörler için kaygılanmanızın size bir faydası olmayacak.
Cevabımın size faydalı olmasını diliyor, sınavınızda başarılar diliyorum.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen