Eğitim

Direksiyon sınavımı nasıl kazanırım?

Gizli Kullanıcı17 Aralık 2024 05:57

İlk girdiğim direksiyon sınavımı kazanamadım çok yaklaşmıştım çok mutsuzum İkinci defa gireceğim direksiyon sınavımı nasıl kazanırım tekrar aynı stresi heyecanı yaşamaktan tedirginim nasıl başa çıkabileceğimi bilmiyorum maddi manevi etkilendim şimdi ne yapacağımı bilmiyorum, üzgünüm direksiyon sınavımı nasıl kazanırım

Bu soru 17 Aralık 2024 14:33 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Girdiğiniz ilk direksiyon sınavını kazanamamanız sonrası ikinci sınav için endişeleniyor olmanız gayet anlaşılır. Yaşadığınız sınav stresinizi, maddi manevi gösterdiğiniz çabayı anlıyor sizinle duygularınızı paylaşıyorum.

Öncelikle bilmenizi isterim ki yaşadığınız sınav stresi belli bir dereceye kadar performansınızın işlevselliği için gerekli. Ancak bahsettiğim stres seviyesi yani sınav kaygısı belli dereceyi aştığı takdirde sınav esnasında gösterdiğiniz performansı olumsuz etkileyebilir. Sınav kaygınızı nasıl yenebileceğinize ve direksiyon sınavınızdaki performansınızın lehine nasıl çevirebileceğinize bakacağız.

Bireylerdeki kaygı seviyesini 1 ile 10 arasında puanlandıracak olursak 1 en düşük 10 en yüksek olacak şekilde. 1- 2 seviyesini de 9- 10 seviyesini de sağlıklı bulmayız. 5- 6 seviyesindeki kaygı düzeyi bizi karşımıza çıkacak tehlikelere karşı canlı tutar. Bu sebeple kaygı seviyenizi 5- 6 düzeyine çekmek için neler yapabiliriz birlikte bakalım.

Öncelikle direksiyon sınavıyla ilgili negatif düşüncelerinizi durdurmaya çalışmalısınız. Kafanızda dönen 'Ya olursa' diye başlayan cümleler bu noktada kaygılanmanıza sebep oluyor olabilir. Örneğin 'Ya arabayı istop ettirirsem.' gibi

İkinci olarak kaynak durumları hatırlayabilirsiniz. Yani benzer durumlarda nasıl bu durumla baş ettiğinizi hatırlayabilirsiniz. Örneğin sınav esnasında zorlandığınız durumları deneme sürüşlerinde nasıl daha iyi yaptığınızı hatırlayabilirsiniz.

Üçüncü olarak kaygıya sebep olan sizin stres yaşamanıza sebep olan işlevsiz cümleler yerine alternatif gerçekçi düşünceler üretebilirsiniz. Örneğin arabayı park etmekle ilgili kaygılarınız varsa 'Nasıl doğru park edeceğimi biliyorum bu sebeple sorun yaşamayacağım.' gibi cümleler geliştirebilirsiniz.

Sınav esnasında doğru nefes alıp vermek performansınızı olumlu olarak etkileyecektir.

Ayrıca unutmayın durumu felaketleştirmenin size bir faydası yok sınavla ilgili tüm çalışmalarınızı yapıp deneme sürüşlerine katılma, sınav günü için yeterli beslenip dikkatinizi sürüşe odaklama gibi kontrol edebildiklerinizi gerçekleştirdikten sonra kontrol edemediğiniz trafik yoğunluğu gibi faktörler için kaygılanmanızın size bir faydası olmayacak.

Cevabımın size faydalı olmasını diliyor, sınavınızda başarılar diliyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular

Eğitim

Psikolojiye takmış, yks için 2. Mezun senesinde olan birine öz denetim hakkında tavsiyeniz ne olurdu?

Psikoloji okumaya çok takmış durumdayım. Fakat yks senemde 2. Mezunumdayım. Daha çok yks odaklı olmam gerekirken psikoloji hakkındaki merakıma yenik düşüyorum. Kendimi geliştirmem gerekiyor gibi düşüncelere dalıp kendimi kitaplar okurken makaleler arasında gezerken buluyorum. Asıl odaklanmam gereken konuya odaklanamıyorum. Aslında kaçıyorum çünkü üniversiteye gitmekten korkuyorum. Ailemden ayrılmak benim için çok zor, tıpkı bir bebek gibi onlara muhtaç hissediyorum. Ailem beni sorumluluklarla değil bizzat yöneterek büyüttüler. Elim kolum bana ait değilmiş, o üniversiteye kendim gidemezmiş gibi hissediyorum. Ayriyetten çok mükemmelliyetçi bir insanım. Başarı hakkında da birçok kaygım var. Başarısızlık benim için terk edilme korkusuyla, eziklikle, harika olmamakla bezenmiş durumda. Üstelik 2 senedir hiç sıkı çalışamıyorum, sınav anında da kendimi yapamazken buluyorum. Resmen beynim çalışmama engel oluyor ve işte o başarısızlık ayağıma geliyor. Kendime dair bir öz denetime nasıl sahip olacağımı nasıl onlardan ayrılacağımı bilmiyorum. . Ailem güncel olarakta bana güven duymuyor, sorumluluk almam gereken konularda sorumluluk alamıyorum ki pratik yapabileyim. 3 yıldır kendi sorunumu kendim çözmek için psikolojiye sarılıyorum, aldığım tek sorumluluk da bu olsa gerek. .. Bulamadım. Kendi kendimi sabote ediyorum, artık araştırma bahanesi ile çalışmıyor başarısızlığı kendi ayaklarıma getiriyorum. Kendime sorabileceğim bazı soruları düşünüyorum, (sorunlarımı çözmek için) Onları da bulamıyorum. Peki ne yapacağım ben? Sorumluluk almaktan korkar hale gelmişken, sorumluluk almanın o kadar kötü birşey olmadığını söyleyerek kendimi mi avutacağım?Yada zaten sınav için başarısız olmuşken "bak o kadar kötü değilmiş" mi diyeceğim kendime?Sevilmek için, terk edilmemek için, başkaları için çalışıyorum adeta, kendim için çalışmazken "bu sefer olacak" diye nasıl söyleyeceğim kendime?Deniyorum ama yapamıyorum. Artık hayallerim ve kendi hayatımı kurabilmem için bir yardıma ihtiyacım var. Bu yazı da hayatımda aldığım 2. Sorumluluk olabilir. . Peki ben ne yapacağım? Öz denetim hakkında kendimi geliştirmem gerektiği aşikar. En azından sınav anına kadar kendimi nasıl çalışmaya zorlayacağım? tavsiyelerinize ihtiyacım var. .