Disleksi ve dikkat eksikliği mi var bende?
Çocukken yalnız bir çocuktum okul zamanı gelince anaokuluna başladı hatırladım kadarıyla en keyifli iyi sayılabilecek günlerdi ama sonra ilkokul birinci sınıf başladı benim hayal ettiğim gibi gitmedi hayallerim yıkıldı okuma da güçlük yazm da güçlük matematikte güçlük yaşadım ben de herkes gibi yapmak istiyordum ama bir neden dolayı yapamıyordum öğretmen kötü davrandı başka okula kaydımı aldırdık zaman geçti ben yine zorlandım bir sorun var diye anneme söylediler meğersem ben hem disleksi hem de dikkat eksikliği varmış ama çok değil akranlarım bile fark ettiler benle uğraştılar kimse destek olmadı babam dünyadan haber annem beni kusurlu gördü görmedim zaman geçti ortaokulla gidince kendimi biraz çözdüm yapmaya çalıştım ama temel yoktu aradan zaman geçti liseye geçtim lise özel okuldu zengin okullu değil okulda herkes birbirine alıştı bir tek ben alışamadım sanki her taraf aydınlıktı bi an da karanlık basınca gerçekleri görmek zorunda kaldım onlar kaynaşmışlardı ve sıra bana gelmişti akranlar benimle uğraşıyordu ama bu sefer farklıydı çünkü öğretmenlerde bana iyi davranmıyordu okuldan eve gelince ağlardım hem de çok kaşım duruş bozukluğum yanlış telaffuz solak olmam gibi şeyler en sonunda ben onların dediği gibi biriyim demeye başladım yıprattı beni sonun da okul bitti ama gel bana sor nasıl bitti bana hep derler ki sen farklısın anlamazdım kafam silmişim tam nasıl öğrendim bilmiyorum annem az çok normal davranmamış olmamdan şüphelenmiş söylememiş o zaman ruh sağlığına götürünce anlamış çok üzülmüş şuan da f harfini söylemiyorum disleksi ya da dikkat eksikliğinden olabilirmi yetişkin disleksi varmı
Bu soru 11 Kasım 2024 21:19 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Yıllar önce yaşadığınız bu zorlukların sizi şuan hala etkilediğini anlayabiliyorum. Bu durumdan dolayı kendinizi çevreniz tarafından dışlanmış hissetmenin sizde oluşturduğu duyguyu hissedebiliyorum. Önceden yaşadığınız bu zorlukları ve olumsuzlukları bu kadar net ifade etmeniz, bu süreçlerle ilgili yüzleşme konusunda sağlam adımlar attığınızı göstermektedir. Çocukluk ve gençlik yıllarında olan disleksi ya da dikkat eksikliği tanısı olan bireyler, yetişkinlik döneminde de benzer etkiler hissedebilmektedir. Bundan dolayı bu zorlukları yaşamanız aslında çok doğal. Disleksi de genellikle hayat boyunca süren öğrenme farklılığı olarak kabul edilebilir. Fakat, kişiler yaşı ilerledikçe disleksiyle baş etme becerilerini geliştirebilir.
Çocukluktan daha çok belirgin olan, dikkat eksikliği, okuma ve yazmada yaşanan zorluklar, bireyin yetişkinlik döneminde farklı şekillerde devam etse bile, uygun yöntem ve desteklerle daha iyi yönetilebilir duruma gelebilir. F harfi gibi bazı harfleri söylemekte zorlanma durumu, dilsel farklılık durumuyla ilgili olarak disleksi belirtileri arasında görülebilir. Fakat disleksiye sahip birçok birey zamanla bununla baş etmek için farklı stratejiler geliştirerek bu tür zorlukları aşabilmektedir. Bu süreçte size destek olabilecek birkaç adımdan size bahsedeceğim.
Bu süreçte önemli olan kendi güçlü yönlerinize odaklanarak kendinize güvenerek ilerlemeniz. Disleksinin aslında hayatınızda olan bir zorluk gibi değil de, bununla birlikte daha farklı düşünme ya da yaratıcı düşünme becerileri gibi güçlü yönleri de ortaya çıkarabilir. Güçlü ve iyi olduğunuz alanları bulmak ve kendinizi geliştirmek özgüveninizi de arttırabilir. Her şeyin bir süreç olduğunu ve zamanla geliştiğini kendinize hatırlatarak olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere çevirerek zorlandığınız anları daha kolay atlatabilirsiniz.
Kendinize bir öğrenme alanı oluşturarak öğrenme sürenizi ayarlayabilirsiniz. Burada da önemli olan nokta kendinize zaman tanıyarak kendinize karşı sabırlı olmanızdır. Bir şeyleri okurken ya da yazarken ve yeni bir şeyler öğrenirken adım adım ilerleyerek kendinize zaman tanıyın. Bunları geliştirirken online olarak videolar izleyip kendinizi geliştirebilirsiniz ve öğrenmenizi destekleyebilirsiniz.
Dikkat eksikliğinden dolayı oluşma ihtimali olan durumları azaltmak için, kendinize hatırlatıcılar koyabilirsiniz, renkli kağıtlara yazarak hatırlamanızı kolaylaştıracak bir düzen oluşturabilirsiniz.
Eskiden yaşadığınız ve çevreniz tarafından size hissettirilen durumların eskide kaldığını düşünerek ilerlemek hayata karşı motivasyonunuzu arttıracaktır. Geçmişimizle hala yaşamayı bırakmak ya da bu düşüncelerden kopmak ne kadar zor olsa da, o zaman ki yaşanılan durumları geçmişte bırakıp, şuana odaklanmak ve şu an ne yapabilirim süreci nasıl daha iyi hale getirebilirim diye düşünmek sürecinizdeki kaygıyı daha çok azaltabilir. Zaman zaman yaşanılan bu zorlukları fark etmek ve zihninizde bunları canlandırmak sizde oluşan kaygıyı daha çok tetikleyerek disleksi ya da dikkat eksikiği gibi durumlara alt yapı oluşturan bir durum olabilir. Disleksi genel olarak, yaşam boyunca devam eden bir durumdur, fakat zaman içerisinde etkilerini azaltmak ve buna özgü başa çıkma yöntemleri geliştirerek hayatınızda daha iyi bir denge kurabilirsiniz. Bu kaygıları azaltmak için bir uzman desteği alabilir ya da dil terapistinin desteğiyle bu tür telaffuz zorluklarını aşmak için başlangıç yapabilirsiniz. Bu konuda kaygı ve rahatsızlık duyuyorsanız bir dil ve konuşma terapistine başvurmak dil becerilerinizi geliştirerek bu konuda kendinize güven duymanızı sağlayabilir. Bu süreçte devam etmekte olan kaygılarınızla ilgili ya da sormak istediğiniz farklı bir durum oluşursa bizlere buradan tekrar soru sorarak ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle
Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu