Beslenme

Duygusal yemenin üstesinden nasıl gelirim?

Gizli Kullanıcı15 Nisan 2025 18:32

Fazla kilolarım var, okb ve özgüven sorunlarımla ilgili psikoterapi alıyorum fakat üzgün olduğumda, sinirlenince, acıkmadan yemek yiyorum - özellikle şekerli şeyler yemeyi durduramıyorum. Yerken yemeği hissetmiyorum, yalnızca ağzım çalışsın istiyorum. Bunun üstesinden nasıl gele bilirim? Lütfen yardım edin. Bir de özellikle bu durumlar için kullanılan bir terapi metodu var mı? Hipnoterapi gibi bir metod mesela. Yemek bozukluğunda kullanılan etkili yöntemler nedit

Bu soru 19 Nisan 2025 16:46 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,

Kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Paylaştıklarınız üzerinden duygusal yemenizin önüne geçmek için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım. Yazdıklarınızdan, yemekle ilişkinizin kendinizi iyi hissetme üzerine bir mekanizmaya dönüştüğünü anlıyorum. Bu durum birçok kişi için oldukça tanıdık; yemek yemenin sadece fiziksel değil, duygusal bir açlıkla da ilgili olabileceğini söyleyebilirim. Yemek yemenin nasıl duygusal bir rahatlama sağladığını anlamaya çalışmak önemli. Yemek, stresli veya üzgün olduğunuz zamanlarda bir tür kaçış yolu olmuş gibi görünüyor.

Bu noktada ilk olarak duygusal yeme döngünüzü kırmaya yönelik neler yapabilirsiniz, üzerine konuşalım. Farkındalık egzersizleri yeme isteğiniz geldiğinde otomatik davranışınızın bilince çıkmasını sağlayabilir. Yani yemek yeme isteği geldiğinde kendinize gerçekten aç mıyım?, şu an hangi duygunun içindeyim? gibi sorular sorular sorarak bi durup düşünme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ya da yemek günlüğü tutarak ne zaman, ne yediğinizi, ne hissettiğinizi küçük notlar alarak duygusal tetikleyicileri yakalayabilirsiniz.

İkinci olarak yemek yeme yerine kendinizi nasıl yatıştırabileceğiniz üzerine konuşalım. Bu noktada duygularınızı yazmanız, yürüyüş yapmanız, güvendiğiniz biriyle konuşmanız çok etkili duygu ifade biçimleridir.

Üçüncü olarak duygusal yeme davranışınızı OKB üzerinden konuşalım isterim. Örneğin şekerli şeyler yemediğinizde ne olacağına dair aklınıza farklı düşünceler geliyor mu? Olası senaryolar geliyor mu? Bu noktada psikoterapi alıyor olmanız önemli. Zihinsel tekrarlardan kurtulmak için terapistiniz ile çalışabilirsiniz.

Dördüncü olarak özgüveninizi artırmak için neler yapabilirsiniz, üzerine konuşalım. Kendinize başlangıçta küçük hedefler belirleyerek başardığınız noktalarda cesaretinizin artmasını sağlayabilir, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Örneğin “Bugün yemeye yöneldiğimde 10 dakika durup düşünmeyi deneyeceğim.” ya da yediğiniz şeker miktarında az da olsa azaltmaya gitmek gibi minik adımlar motivasyonunuzu artırabilir.

Beşinci olarak tatlı ihtiyacınıza alternatifler sunmanız etkili bir adım olabilir. Bu bir bitki çayı, sıcak bir duş, hafif bir egzersiz veya sevdiğiniz başka bir şey olabilir. Bu sayede iradenizi kontrol etmenin verdiği hazzı yaşayarak bu yolda motivasyonunuzu besleyebilirsiniz.

Son olarak yeme davranışlarıyla ilgilenen terapi yöntemlerine değinmek isterim. Bahsettiğiniz hipnoterapi, bazılarına yararlı olabilir. Bu yöntem bilinçaltındaki köklü inançları ve alışkanlıkları keşfetmeye yardımcı olabilir. Ancak herkes için etkili olmayabilir, bu yüzden dikkatle değerlendirilmesi gerekebilir. Buna benzer şekilde, "Duygusal Özgürleşme Teknikleri" (EFT) veya "Bilişsel Davranışçı Terapi" (BDT) gibi yöntemler de bu tür sorunlara yönelik etkili yaklaşımlar sunabilir. Bu tür terapiler, düşünce sürecinizi ve yeme davranışınızı yeniden yapılandırmanızda size yardımcı olabilir. Yine "Mindful Eating (Bilinçli Farkındalıkla Yeme) kişinin yemek yerken otomatik pilotta değil, an’da kalarak yeme alışkanlığı geliştirmesini sağlar. Duygusal açlık ile fiziksel açlığı ayırt etme becerisini destekler. Genellikle mindfulness temelli egzersizlerle yürütülür.

Sürecin her adımında kendinize karşı nazik olmanızı ve cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum. Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular

Beslenme

Diyetisyene gitmekten kaçıyorum, adım atamıyorum nasıl yapacağım

Yirmi yaşındayım önce üniversite sınavı sonra üniversitede ilk yıl gerginliği derken çok kilo aldım. İdeal kilomun neredeyse 10-15 kilo üzerine çıktım. Eski vücuduma dönmek istiyorum ama bi türlü mental olarak kendimi hazırlayamıyorum başlamaya. Bu kararı aldıktan sonra bile yapabilir miyim yapamaz mıyım ben neden böyle oldum diye düşünürken 5 kilo daha almışım. Görüntüm beni mutsuz ediyor, bacaklarım çok kalınlaştı çatlaklarım var, göbeğim çıktı, kollarım çok yağlandı. Pantolanlarımın neredeyse hiçbiri eskisi gibi olmuyor, sürekli bol şeyler giyiyorum giydiğim en bol şey bile bi şekilde ya belimi ya bacağımı sıkıştırıyor rahat edemiyorum. Tişörtlerimin bazıları koluma oturuyor. Bacaklarım güzel görünmediği için elbise etek giyemez oldum. Diyetisyene gitmek istiyorum ama duyacaklarım için hazır hissetmiyorum. Ne bel basen çevremi ne vücudumdaki yağ oranını duymak istemiyorum. Bi yandan da utanıyorum. Sanırım kendi bedenimden utanıyorum. .. Karşımdaki kişinin mesleği bu her gün bir sürü insanı tartıyor ölçüyor belki evet ama yine de kendimi rahat hissedemiyorum. İçimden bir ses de artık o tartıya çıkmamın vaktinin geldiğini o mezuradaki sayıyı görmem gerektiğini söylüyor ama yine de adım atamıyorum. Ne yapmalıyım?Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.