Eğitim

Erteleme ve iradesizliğimi nasıl yenebilirim?

Gizli Kullanıcı27 Haziran 2024 23:12

Merhabalar Rujin ben KPSS öğrencisiyim aynı zamanda açıktan üniversite okuyorum ,yapmam gerekenleri erteliyorum iradeli olamıyorum sürekli elime telefonu alıyorum almak istemiyorum elime bu telefonu odaklanmak istiyorum ama sürekli 10 dakikada bir odağım bozuluyor bunun için ne yapabilirim? Nasıl başa çıkabilirim bu iradesizliğimle tembelliğimle çok şey yapmak istiyorum çok şey başarmak istiyorum

Bu soru 28 Haziran 2024 14:03 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Sosyal medya veya telefon bağımlılığı elbette son dönemlerde çok yükselişte. Bunun için var olmuş ve sistem içinde insanları tutmaya çalışan bir mekanizma var. Öncelikle burada, siz odaklanmakta sıkıntı çektiğiniz için mi telefonu elinize alıyorsunuz yoksa ders ile ilgili baş edemediğiniz bazı şeyler var ondan mı alıyorsunuz? Burada önemli bir ayrım var. Ders ile ilgili baş edemediğiniz bir ayrım varsa buradaki duygunuz ne, neyden kaçıyorsunuz elinize gidiyor, dersten kaçıyor olsanız da oradaki şey ne? Gelecek kaygısı, yapamayacağım korkusu veya eleştirileceğim düşüncesi? Ne var orada. Gerçekçi bir şekilde değerlendirin. Belki de gerçekten odaklanmakta sorun yaşıyorsunuz. O zaman odaklanma arttırıcı çalışmalar yapıyor olmanız kıymetli olacaktır. Nefes egzersizleri, meditasyonlar, kitap okumak, saatlerce sıkıcı gibi gelen ama aslında eskiden yapabildiğiniz aktivitelere bakın, belki yürüyüş yapıyor olmak (müziksiz), arkadaşlarla sohbet ediyor olmak. Bunların hepsi odak getiren çalışmalar. Bununla birlikte ders çalışıyor olmak için telefonu çok uzağa koymak, sosyal medya uygulamalarını silmek veya en azından bildirimlerini sistem üzerinden kapatmak. Kendinize telefondan uzak kaldığınız süre için ödüllendiriyor olmanız. Örnek veriyorum; bir saat uzak kaldınız ve ders çalıştınız. Çikolata verin. İki saat uzak kaldınız istediğiniz bir şey yapın gibi. İrade dediğiniz her neyse burada bu güçleniyor olacaktır.


Yapmanız gereken şeyleri gün içerisinde not edin. Örnek veriyorum, ekmek alacağım bile diye yazın sabahtan. Gün içerisinde yapmanız gereken şeyleri tek tek not ettikten sonra yaptığınız şeyleri tikleyin. Bu da sizin bir süre için motivasyonunuzu yüksek tutacaktır.


Sizi bu hayatta ve bu eğitim hayatında motive edebilecek bir söz veya cümle var mı? Sizin hayat mottonuz nedir? Lütfen bunu görebileceğiniz yere asın veya yazın. Bunu görüyor olmak size iyi gelebilir diye düşünmekteyim.


Sizi ne motive eder? Hayatta herkesi her şey motive etmez. Sizi motive eden şeylerin listesini buluyor olmak ve ders aralarına bunları yerleştiriyor olmak kıymetli olacaktır.


Umarım kpss sürecini başarı ile atlatır ve atanmış şekilde buraya yorum girersiniz.


Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Merve Ulusoy

Cevaplanmış benzer sorular

Eğitim

Baskı, kaygı ve rekabet ortamında duygularımı nasıl kontrol ederim?

Merhaba, lise birinci sınıfım ve size çok çaresiz kaldığım bir durumdan söz etmek istiyorum. Dün edebiyat öğretmenimle yaşadığım bir konuşma benim için oldukça gurur vericiydi. Hocam bu süreçte beni tuttuğunu benim birinci olacağımı herkesin içinde açıkça söyledi. Ancak bu aynı zamanda içimde derin bir kaygı yarattı. Hocam, beni okul birincisi olarak görmek istediğini açıkça dile getirdi ve bu bana büyük bir sorumluluk yükledi. Sadece 200 gün içinde bu hedefe ulaşmam gerektiğini bilmek beni hem motive ediyor hem de inanılmaz bir şekilde korkutuyor. Çünkü aklımda sürekli şu soru dönüp duruyor: Ya birinci olamazsam? Bir yandan bu hedefe ulaşmak için elimden geleni yapmak istiyorum, ama diğer yandan üzerimdeki baskı beni yıpratıyor. Hata yapmaktan korkuyorum. Bu süreçte birinci olma beklentisi benim için sadece bir hedef değil, adeta beni tanımlayan bir şey haline geldi. Bu durum bazen, kendi kimliğimin sadece başarılarımla ölçüldüğünü hissettirdiği için beni çok kötü hissettiriyor. Dahası, sınıfımdaki ve okuldaki rekabet ortamı bu durumu daha da zorlaştırıyor. Özellikle sürekli benimle yarış halinde olan bir arkadaşım var ve bu rekabet beni daha da kaygılandırıyor. Onun başarıları karşısında istemsizce kıskançlık duyuyorum ve bu duyguyu nasıl yöneteceğimi bilmiyorum. Bu duygular beni yalnız hissettiriyor çünkü bunları paylaşabileceğim bir arkadaşım bile yok. Şu an hem hedeflerime ulaşmak hem de içimdeki bu karmaşık duygularla baş etmek konusunda kendimi oldukça çaresiz hissediyorum. Bu süreçte nasıl daha sakin kalabilirim? Hedefime ulaşma yolunda kaygılarımı nasıl yönetebilirim? Rekabet ortamında duygularımı kontrol ederek daha sağlıklı bir zihinsel duruma nasıl erişebilirim? Bana rehberlik ederseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.