İş Hayatı

Fazla düşünmemek için ne yapmak gerekir?

Gizli Kullanıcı1 Kasım 2024 17:13

Günlük hayattaki (iş, arkadaşlık vs) olayları ve sözleri kafama çok takıyorum ve dışlanmaktan çekiniyorum. Bazı olaylara aşırı tepki verebiliyorum ve çabuk sinirleniyorum. Gerektiği yerde çizgimi gösteriyorum fakat bu sefer karşı tarafı üzdüm diye düşünüyorum. Geçmişdeki olaylarıda çok düşünüyorum bazen. Bazı olaylarda panik atak geçiriyorum. El ve ayakta uyuşukluğum oluyor. Ayrıca parasızlıktan aşırı korkuyorum ve bu yüzden işimi bırakamıyorum.. Kafama takmamak için ne yapmam gerekir? İşkolikliğimi nasıl çözebilirim? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Bu soru 6 Kasım 2024 16:12 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Yaşadıklarınızın sizi zorladığının farkına varıp çözüm arayışına koyulduğunuz için sizi tebrik ederim.


Günlük hayattaki olayları ve söylenen sözleri çok fazla düşünmenizin nedenleri neler olabilir birlikte bakalım. Yaşananları defalarca düşünmek ve söylenen sözleri birçok sefer zihnimizde tekrar etmek kaygıdan kaynaklanıyor olabilir. Dışlanma endişenizden bahsetmişsiniz, buna bağlı olarak gün içinde yaşananları tekrar tekrar düşünüyor ve değerlendiriyor olabilirsiniz. Daha anlaşılır olması adına bir örnek vermek isterim. "İş arkadaşım bana bu işleri bugün yetiştirmek için olağanüstü hızlı olman lazım, bunlar bugün yetişmez dedi. Beni küçümsedi mi? Onlar işleri hızlıca bitiriyorlar, benim bitirebileceğimden neden emin olamadılar?" şeklindeki (benzeri) düşünceler kaygı sebepli olabilir.


Olaylara aşırı tepki vermek stres veya bastırılmış duyguların bir dışavurumu olabilir. Özellikle hangi durumlarda sinirlendiğiniz bu noktada önemli. Bunu keşfetmek adına öfke gözlem günlüğü tutabilirsiniz. "Komşum arabasını benim yerime park etmiş, oldukça sinirlendim." veya "Kardeşim ev işlerinde kendine düşen görevi yapmadı bu yüzden işler aksadı, bu duruma öfkelendim." şeklinde hangi olaya hangi tepkiyi verdiğinizi gözlemleyebileceğiniz şekilde notlar alabilirsiniz. Bu şekilde sizi nelerin öfkelendirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Örneğin ilk örnekte sınırlarınıza girilmesi sizi rahatsız ediyordur, ikinci örnekte birlikte yaşadığınız bireylerin sorumluluğunu yerine getirmemesi sizi öfkelendiriyordur. Sıklıkla tekrarlayan durumlara bakarak hassas noktalarınızı keşfedebilir ve insanlarla ilişkiler kurarken bunlara dikkat edebilirsiniz.


İşinizle fazla ilgilendiğinizin ve bunun işkoliklik noktasına geldiğinin farkına vardığınız için tebrik etmek isterim. İşkolikliğe çözüm olarak neler önerebilirim bunlara bakalım. Öncelikle "en başlarda zorlansanız dahi" çalışma saatleriniz dışına iş taşımayın. Haftalık kaç saat çalışmanız gerektiğine dair bir sınır çizebilir ve bunu aşmamaya gayret edebilirsiniz. Ailenizle, arkadaşlarınızla ve kendinizle vakit geçirmek istediğinizde bunun için vakit ayırmaya gayret edebilirsiniz. Kendinize iş dışında yeni alanlar oluşturmak için farklı hobiler edinebilirsiniz ve bunları rutininize ekleyebilirsiniz.


Bu konuda psikolog/ psikiyatrist desteği alabilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular

İş Hayatı

Gelecek için hangi mesleği seçmem gerekli?

Merhaba öncelikle nasılsınızŞu şekilde başlamak istiyorum soruya 23 yaşında piercingleri(kaş ve kulak)olan biriyim önümde iki seçenek var ya askeriyede kalma yada kaptan olma bunlardan hangisini seçmek istediğimi bilmiyorum. Kişilik özellikleri olarak bakarsak olaylara rahatına çok düşkün biriyim ve işin doğrusu şuan için piercingleri çıkarmak istemiyorum ama gelecek için de bu küçük şeyler mantıklı mı bilmiyorum genel olarak rahat keyfine düşkün ve işlerimi hep erteleyen biriyim. Gelelim neden seçmeliyim konusuna:Kaptanlık: için maaşı gayet güzel bir maaş ve normal bir memurun gezip göremeyeceği yerleri gezebilmek gibi imkanı var ama minimum 6 aylık sözleşme şeklinde oluyor ve o süreçte herhangi bir kötü durum ve haberden uzak kalabiliyorsun. Şu bilgiyi vermeyi unutmak istemem kaptan olmak için öncelikle bir sınava girip kazanmam(60) almam gerekli sonra 12 ay staj yaptıktan sonra kaptan olabiliyorumAskerlik:İse çok disiplinli bir yer kaptanlığa göre ortalama ilk yıllarda maaş aynı denilebilir ama ilerleyen yıllarda maaş arasındaki makas birazcık açılıyor. Olumlu olarak düşündüğüm noktaları tabi ki var askerliğin; Türkiye sınırları içerisindeyim ayaklarım karaya basıyor yukarda belirttiğim durum gibi bir durumda 1 gün içerisinde şehirden şehre ulaşım imkanı var, tabi ki şu durumda var devletin imkanlarından yararlanmak ve emeklilik imkanı 20 senede emeklilik ve emekli maaşı imkanı. (Kaptanlıkta emeklilik gibi bir kavram yok sen bırakmadığın sürece)Genel olarak çok büyük bir gelecek kaygım varBeni dinlediğiniz için teşekkürler 😇