İş Hayatı

Fazla düşünmemek için ne yapmak gerekir?

Gizli Kullanıcı1 Kasım 2024 17:13

Günlük hayattaki (iş, arkadaşlık vs) olayları ve sözleri kafama çok takıyorum ve dışlanmaktan çekiniyorum. Bazı olaylara aşırı tepki verebiliyorum ve çabuk sinirleniyorum. Gerektiği yerde çizgimi gösteriyorum fakat bu sefer karşı tarafı üzdüm diye düşünüyorum. Geçmişdeki olaylarıda çok düşünüyorum bazen. Bazı olaylarda panik atak geçiriyorum. El ve ayakta uyuşukluğum oluyor. Ayrıca parasızlıktan aşırı korkuyorum ve bu yüzden işimi bırakamıyorum.. Kafama takmamak için ne yapmam gerekir? İşkolikliğimi nasıl çözebilirim? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Bu soru 6 Kasım 2024 16:12 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Yaşadıklarınızın sizi zorladığının farkına varıp çözüm arayışına koyulduğunuz için sizi tebrik ederim.


Günlük hayattaki olayları ve söylenen sözleri çok fazla düşünmenizin nedenleri neler olabilir birlikte bakalım. Yaşananları defalarca düşünmek ve söylenen sözleri birçok sefer zihnimizde tekrar etmek kaygıdan kaynaklanıyor olabilir. Dışlanma endişenizden bahsetmişsiniz, buna bağlı olarak gün içinde yaşananları tekrar tekrar düşünüyor ve değerlendiriyor olabilirsiniz. Daha anlaşılır olması adına bir örnek vermek isterim. "İş arkadaşım bana bu işleri bugün yetiştirmek için olağanüstü hızlı olman lazım, bunlar bugün yetişmez dedi. Beni küçümsedi mi? Onlar işleri hızlıca bitiriyorlar, benim bitirebileceğimden neden emin olamadılar?" şeklindeki (benzeri) düşünceler kaygı sebepli olabilir.


Olaylara aşırı tepki vermek stres veya bastırılmış duyguların bir dışavurumu olabilir. Özellikle hangi durumlarda sinirlendiğiniz bu noktada önemli. Bunu keşfetmek adına öfke gözlem günlüğü tutabilirsiniz. "Komşum arabasını benim yerime park etmiş, oldukça sinirlendim." veya "Kardeşim ev işlerinde kendine düşen görevi yapmadı bu yüzden işler aksadı, bu duruma öfkelendim." şeklinde hangi olaya hangi tepkiyi verdiğinizi gözlemleyebileceğiniz şekilde notlar alabilirsiniz. Bu şekilde sizi nelerin öfkelendirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Örneğin ilk örnekte sınırlarınıza girilmesi sizi rahatsız ediyordur, ikinci örnekte birlikte yaşadığınız bireylerin sorumluluğunu yerine getirmemesi sizi öfkelendiriyordur. Sıklıkla tekrarlayan durumlara bakarak hassas noktalarınızı keşfedebilir ve insanlarla ilişkiler kurarken bunlara dikkat edebilirsiniz.


İşinizle fazla ilgilendiğinizin ve bunun işkoliklik noktasına geldiğinin farkına vardığınız için tebrik etmek isterim. İşkolikliğe çözüm olarak neler önerebilirim bunlara bakalım. Öncelikle "en başlarda zorlansanız dahi" çalışma saatleriniz dışına iş taşımayın. Haftalık kaç saat çalışmanız gerektiğine dair bir sınır çizebilir ve bunu aşmamaya gayret edebilirsiniz. Ailenizle, arkadaşlarınızla ve kendinizle vakit geçirmek istediğinizde bunun için vakit ayırmaya gayret edebilirsiniz. Kendinize iş dışında yeni alanlar oluşturmak için farklı hobiler edinebilirsiniz ve bunları rutininize ekleyebilirsiniz.


Bu konuda psikolog/ psikiyatrist desteği alabilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular

İş Hayatı

insanlar tarafından sürekli bir onaylanma ve takdir edilme ihtiyacı

psikoloji öğrencisiyim. şu an bir hastanede psikoloji stajı yapmaktayım. özellikle bu staj yaptığım dönemde hissettiğim fakat önceden de ara ara farklı iş sektörlerinde çalışırken fark ettiğim bir durumdan bahsetmek istiyorum, sürekli otoriteye kendimi beğendirmek istiyor ve onlar tarafından takdir görmek için yerli yersiz çok uğraşıyorum ve hayalimdeki ideal tepkileri ideal takdiri görmediğim zaman dünyanın sonu geliyor sanki. sırf otoritenin gözüne girmek için kendi düşüncemi savunmayı bırakabilirim gibi geliyor bazen. haklı olduğumu bildiğim zamanlarda bile en ufak bir ters tepkiye yol açmamak için kendimi ezdirebiliyorum. bu bir aşağılık kompleksi mi?bu durumun önüne geçebilmek için ne yapmalıyım? en ufak bir onaylanmama, hatalı görülme durumunda kendime çektirdiğim zulümün haddi hesabı yok haklı olduğumu veya bu tırnak içinde kötü/başarısız görüldüğüm durumların bazen benle alakası bile olmayan bir şey olduğunu kendime hatırlatsam bile faydası olmuyor. o otorite figürünün gözünde tekrar yüksek bir konuma çıkabilene kadar bu durumu takıntılı bir şekilde düşünüyor buluyorum kendimi. bu durumdan çok muzdaribim ve olur olmadık her durumda aynı yüksek tepkiyi veriyorum. insanların hepsini memnun edememeyi nasıl öğrenebilirim veya tüm herkes tarafından sevilmemeyi nasıl normal karşılayabilirim?