Fevri davranışlarımın üstesinden gelmek
Merhaba hocalarım. Ben iş ve özel hayatımda çok çabuk sinirlenip saman alevi gibi parlayan biriyim. Yaşanan çok ufak bir tartışma bile beni fazlasıyla öfkekendirebiliyor. Bu durumun bana zarar verdiğini ve psikolojik olarak yorduğynu fark ettim özellikle iş yaşantımda beni fazlasıyla zora sokuyor. Bana, bu konuyla nasıl başa çıkabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler iyi çalışmalar dilerim
Bu soru 4 Eylül 2024 11:45 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar , yaşadığınız durumu anlayabiliyorum, özellikle iş ve özel hayatınızdada bu aralar fazla öfkelendiğinizi söylediniz. Aslında bu durumu kontrol altına almaya çalışmaya başlamadan önce neden olduğunu anlamaya çalışmakta fayda var.
Öfke ve ani sinirlenmeleriniz ne zamandan beri var? Bu durum başlamadan önce herhangi bir olay yaşadınız mı? Ne gibi konular olduğunda sinirleniyorsunuz? Sizi tetikleyen şeylerin sebebi ne?
Kendinize sinirlendiğinizde bir dakika zaman verip düşünün. O an ne oluyor? Aklınızdan geçen düşünce aslında ne ?
Bazen olmayacak yerde aşırı tepki veririz. Aslında ortada o kadar büyük tepki gerektirecek bir durum yoktur. Ancak içerden bir şeyler taşmaya hazır bekliyorsa , olayın büyüklüğü küçüklüğü çokta önemli olmaz.
Bu yüzden içerde taşmayı bekleyen duyguları,düşünceleri anlamaya yönelik kendinizi araştırmanız gerekli.
İnsanlar hayatının bazı dönemlerinde olaylara aynı çocuklar gibi tepki verebilir. İş yaşamında istenmeyen bir durum olduğunda çocuk gibi hüngür hüngür ağlayabilir. Yetişkinin yapması gereken sorunu çözmek için girişimde bulunmasıdır. Ancak bazı dönemlerde duygusal ihtiyaçların karşılanmaması ile birlikte içeride biriken yoğun duygular dışarı bir çocuk davranışı gibi ortaya çıkabilir.
Bu bazen ağlayarak bazen kızgın ve dürtüsel olarak ortaya çıkabilir.
Detaylı yorum yapabilmek için sizi daha yakından tanımak , duyguları , davranışları gözlemlemek gerekir. Ancak anlattıklarınızdan yola çıkarak yakın ihtimalleri değerlendiriyorum. Çünkü her insan biriciktir.
Çocukken duygularınızın, kızgınlıklarınızın yeteri kadar dışarı çıkarılmasına fırsat verilmemiş olabilir.
Ya da siz yetişkinlik döneminde esas duygularınızı bastırarak dışarı öfke duygusu olarak çıkarmış olabilirsiniz.
Ya da iş ve özel hayatınızda istediğiniz yerde olmadığınız için huzursuzluk hissediyor ve bunu tüm yaşamınıza öfke olarak sergiliyor olabilirsiniz.
Öfkenin altında yatan asıl sebebi öğrenmek önemli.
Sebebi ne olursa olsun öfkeyi kontrol altına alabilmek için neler yapılabilir?
- Öfkenizi kademeli olarak ifade edin: Öfke duyduğunuz şeyi dile getirirken biraz sakin bir dille getirin, karı taraf anlamıyorsa öfkenizi biraz daha arttırabilirsiniz böylece öfkenizin kademelerini kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz.
- Öfkelendiğinizde kendinize kısa bir mola verebilirsiniz. Camı açmak, ayağa kalkmak, bulunduğunuz yerde tur atmak gibi.
- Kendinize sakinleştirici bir nesne bulun: Aklınıza bir şarkı, bir sahne ya da bir nesne getirebilirsiniz. Elinizi cebinize koyun ve bu nesneye odaklanmaya çalışın
- Kendinize alternatif ifade yolları bulmaya çalışın: Bağırarak değil de duygularımı nasıl ifade edebilirim, nasıl konuşabilirim gibi yollar bulmaya çalışın.
Bu süreç sizin için zorlayıcı olursa bir terapist eşliğinde yürütebilirsiniz. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez
Çok faydalı oldu değerli vaktiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim 🌼