Eğitim

Gelecek Kaygısı ve Fazla Stres

Gizli Kullanıcı23 Temmuz 2024 12:19

Ben atanmayı bekleyen bir öğretmenim. Hayatım sınavlar ve mülakatlara dolu her sınav öncesi fazla strese giriyorum. Bunun sonucu olarak vücudum farklı reaksiyonlar gösteriyor. Yeme problemlerim oluyor. İştahım kesiliyor. Haliyle bu durum yüzünden sınavlarım olumsuz etkileniyor. Çok fazla düşünüyorum bu durumları düşündükçe tekrar strese giriyorum. Bazen durduk yere ağlama atakları geliyor. Normalde çok pozitif biriyim ama beni negatifliğe itiyor bu hal. Yani kendi kendime düşünme bu durumları her şey olacağına varır diyorum ama insanız ve doğamız gereği geleceğimizi düşünüyoruz. Bu durumu nasıl aşacağımı bilemiyorum.

Bu soru 23 Temmuz 2024 19:37 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, şu anda akademik açıdan değerlendirildiğiniz bir süreç içerisinde olduğunuzu söylüyorsunuz, bu hemen hemen her insan için bir stres unsurudur, stres oldukça normal ve bizi harekete geçirmeye zorlayan bir duygudur. Bireyin bu duyguyla başa çıkamaması sonucunda ise “kaygı” ortaya çıkar. Sizin kaygınızın altında yatan nedenleri bulmak adına ise paylaşacağım sorgulamaları yapabilirsiniz, öncelikle:belirsizliğe karşı toleransınızı nasıl değerlendirirsiniz. Sınavlar, mülakatlar tamamen belirsizdir, belirsizle ilişkili kaygıyı azaltmanın en etkili yöntemi ise kişinin iyi olduğu, eksik olduğu yerlerin farkına varmasıdır, çok fazla eksiği olan kişi için sınav daha belirsizdir, kaygı, belirsizlik durumlarında ortaya çıkarak sizi olabilecek tehlikelere karşı korumaya çalışır, ancak kaygının kontrolden çıkarak var olanı bozmak gibi bir huyu vardır. Bahsettiğiniz bedensel belirtiler ise kaygının en temel bileşenlerindendir. Bu da bedeninizin sizin yerinize derdini anlatma çabasıdır. Burada sıklıkla önerdiğimiz şey ise gevşeme egzersizleridir. Youtube üzerinden gevşeme egzersizlerine ulaşabilirsiniz. Sorgulamanızı istediğim bir diğer konu ise kaçınma davranışlarınızın olup olmadığıdır? Bu anlarda neler yapıyorsunuz ? örneğin:kötü geçeceğini düşündüğünüz bir sınava girmeme, daha öncesinde mülakat provası yapmamak gibi.. kaçınma davranışları yalnızca kaygıyı arttırır.

şimdi ise düşüncelerinizi sorgulamaya çalışın: Sınava nasıl bir anlam yüklüyorsunuz, sınavla ilgili gerçekçi olmayacak beklentileriniz var mı, ya hep ya hiç tarzında düşünür müsünüz? Bu sınavları geçemezseniz hayatınızda neler değişir, sınavı geçemezseniz başarısız biri olduğunuzu mu düşünürsünüz, atanamayan herkes başarısız mıdır ? Son olarak bu sorunla başa çıkma becerinizi küçümsüyor olabilir misiniz? Daha öncesinde böyle bir sorunla karşılaştığınızda nasıl üstesinden geldiniz, yine yapamaz mısınız ?

alinti

Yorumlamanız benim için çok değerli hayatımda kayının yerinin çok büyük olduğunu farkettirdi..

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Teşekkür ederim yorumlarınız çok değerli kendimi sorgulamak için doğru sorulara yönlendirdiniz beni.🌸

Cevaplanmış benzer sorular