İş Hayatı

Gelecek kaygısı ve başarısızlık korkusu

Gizli Kullanıcı12 Mart 2025 23:18

Kpss sınavına 2024 çok uzun bir süre çalışmama rağmen başarısız oldum şuanda tekrar hazırlanıyorum hayatım çok monoton ve hala streste olmak işimi yapamamak beni yoruyor beklemek ve belirsizlik hissi asla gitmiyo şimdi yine olmazsa korkusu sürekli aklıma geliyor elimden geleni yapmama rağmen eksik hissediyorum her şey akışta gibi ama ben uyum saglayamiyorum olumsuzluklar sürekli devam ediyo şuanda bunları nasıl asacağımi ve istediğim sonucu alabilecekmiyim kafasından nasıl kurtulabilirim

Bu soru 16 Mart 2025 18:36 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan, kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu yolda gösterdiğiniz çaba ve azim gerçekten takdire şayan. Uzun süreli bir hazırlık sürecinden geçmiş ve istediğin sonucu alamamış olmanın moral bozucu olduğunu anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum. Bu süreçte önemli olanın gösterdiğiniz dayanıklılık ve yeniden deneme kararlılığınız olduğunu belirtmek isterim. Sınav hazırlıkları çoğu zaman zorlu olabilir ve bazen planladığımız gibi gitmeyebilir. Bu tamamen normal bir durum.

Belirsizlik ve başarısızlık hissi, birçok insanın hayatında karşılaştığı yaygın duygulardır. Fakat bu duygularla baş etmenin ve onlarla baş edebilmenin yolları elbette var. Sizden ricam sürecin her adımında kendinize karşı nazik olmanız olacak. Gelelim bu yolda neler yapabileceğinize;

Kendinizi eleştirmek yerine, başarılarınız ve gösterdiğiniz çaba için kendinize teşekkür etmeyi deneyin. Örneğin şimdiye kadar girdiğiniz deneme sınavlarındaki belirli derslerdeki yaptığınız yüksek netleri, gösterdiğiniz başarıları düşünebilirsiniz. Küçük başarıları kutlamak, motivasyonunuzu artırabilir ve sizi daha enerjik hissettirebilir. Yine hedefinize ulaştığınızda izlemeyi planladığınız bir filmi izleyerek kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Hayatın monotonluğundan ve stresinden biraz olsun sıyrılmak için farklı aktiviteler deneyebilirsiniz. Örneğin, yürüyüş yapmak, yeni bir hobi edinmek veya meditasyon gibi rahatlatıcı aktivitelerle ilgilenmek iyi gelebilir. Bunlar, zihninize ve bedeninize nefes alma fırsatı verir ve sizi daha iyi hissettirebilir. Aynı zamanda, günlük çalışma programını farklılaştırmak ya da çalışma ortamını değiştirmek de motivasyonunuzu artırabilir. Örneğin haftanın belirli günleri farklı kütüphanelerde, farklı cafelerde ders çalışabilirsiniz.

"Ya yine olmazsa?" korkusu, her zaman insanın aklını kurcalayan bir düşüncedir. Ancak bu düşüncenin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Başarısızlık, öğrenme sürecinin bir parçasıdır ve her denemede yeni şeyler keşfederiz. Her denemeyi bir öğrenme fırsatı olarak görmeye çalışabilirsiniz. Bu fırsat ile geçmişte neyin işe yarayıp neyin yaramadığını analiz edebilir ve bu bilgileri yeni stratejiler geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Beklemek ve belirsizlikle başa çıkmak zor olabilir, ama bu süreçte kendinize güvenmeyi ihmal etmeyin. Başarının sadece sonuçlarda değil, sürecin kendisinde de olduğunu unutmayın. Yaptığınız her şeyin sizi bir adım daha ileriye taşıyacağına inanın.

Gelecek kaygısı genellikle şu anı kaçırmanıza neden olabilir. Mindfulness (bilinçli farkındalık) teknikleriyle ana odaklanarak kaygınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.

Son olarak mesleğinizi yapamamamın sizi yorması üzerine konuşmak isterim. Sınava hazırlanma sürecinizde icra ettiğiniz mesleği gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında da yapabilir, kendinizi aktif tutabilirsiniz.

Her şeyin bir zamanı vardır sevgili danışan, bu süreçte yakınlarınızdan veya bir uzmandan destek almaktan lütfen çekinmeyin.

Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.

Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen