Her gün hedef koyup başlayamama sorununu nasıl aşarım?
Okul, iş, spor gibi sorumlulukları aynı anda yürütüyorum. Yüksek hedefleri olan biri olarak her hafta kendime belli bir sayıda film ve belli bir sayıda kitap okuma hedefi koyuyorum. Çoğu zaman içimden gelmediğinden veya bu günün çok yorucu geçtiğini bahane ederek yapmıyorum. Bazı günler de gerçekten hedeflerini yapmama fırsat kalmıyor ve ben de yapmıyorum ama bunu daha sonra bahane de ediyorum. Hedeflediğim şeyler bana fazla geliyor olabilir ancak düşük hedefler de beni tatmin etmiyor ve düşük hedef koymak motivasyonumu bozuyor. Şu anki hedefim haftada 3 film bitirmek ve haftada toplam 8 saat okuma yapmak. Bunu belli günlere ayırdım.
Bu günlerden çıkınca, diğer günler hiç yapmıyorum. Bağımlılıklarımdan nasıl kurtulup hedeflediğim sorumluluklarımı nasıl yerine getirebileceğimi bilmiyorum. Hedefimi günlere ayırmak mı yoksa bir günde birden fazla hedefe odaklanarak haftasonumu boş bırakmaya çalışmak mı iyi bilmiyorum. Hafta sonu da işte çalıştığım için bol günüm hiç yok.
Bu soru 17 Ekim 2024 20:40 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, öncelikle kendinizi neden bu kadar meşgul etmek için uğraştığınızı bir düşünelim; zihninizi, bedeninizi bir an olsun boş bırakmak istemiyorsun ancak bu gerçekleşmesi mümkün olmayan bir beklenti olduğu için başaramadığınızda kendinizi yetersiz görüyor olabilirsiniz.
Yüksek standartları olan insanlar için yeterli olan onlara eksik gelir. Yaşamda oldukları yer için kendilerini takdir etmezler ve bulundukları konumdan tatmin olmazlar. Oysa yaşam eksikliklerle doludur. Hemen herkesin hiçbir şey yapmak istemediği, tüm gününü miskinlikle geçirdiği zamanlar olmuştur. Pazartesi diyete başlayacağını söyleyip başlayamamak, düzenli spora gitmeye karar verip 2.haftadan pes etmek….. evet bunlar çok normal, insan olmanın doğasından gelen belli iradesizlikler sonucu bunları yaşarız. Ancak bu durumları yaşayan herkes kendini yetersiz, planlarını gerçekleştiremeyen biri olarak görmez. Burada düşüncenizin ana kaynağının siz olduğunu fark edin, davranışlarınız yani gerçekleştiremediğiniz planlarınız değil. Düşüncenizi değiştirirseniz bu konudaki kaygılarınız azalacaktır.
bu konuyla ilgili yapabileceklerinize gelirsek;
kendinize sonuç değil süreç hedefleri koyun. Şu kadar kitabı ve filmi şu kadar günde bitireceğim değil. Bu hafta elimden geldiği kadar ve kendimi geliştirmek adına yeterince kitap okumaya ve film izlemeye çalışacağım. Bunu başardığımda kendimi takdir edeceğim. Kendinize belli bir sayı hedefi koymayın.
Standartlarınızı %25 oranında düşürmeye çalışın, yaşamınızda ne gibi değişiklikler olduğunu ele alın. Düşündüğünüz gibi bir felaketle karşılaşmayacaksınız.
Bizler düşüncelerimizi referans almaya meyilliyizdir ancak bazı durumlarda durumları değerlendirmede çarpıtmalar yapabiliriz. Bu konuyla ilgili çevrenizdeki insanlardan fikir alın; dışarıdan planlı biri olarak mı gözüküyorsunuz ? gününü dolu geçiren biri olduğunuzu mu düşünüyorlar ? onlar için de planlarına sadık kalamayan biri misiniz yoksa görev insanı mısınız ? gün içerisinde diğerlerinin neler yaptığını sorabilirsiniz, yine içinde bulunduğunuz durum gereği herkes bir şeyler yapıyor ama siz eksik kalıyorsunuz gibi hissedebilirsiniz.
Sevgili danışan yüksek standartlar yüzeyde pozitif bir şey gibi gözükse de kişiyi oldukça mutsuz kılar, kişi terapiyle birlikte sorunun nedenini, sürdüren faktörleri, tetikleyicilerini fark ederek sorunun ortadan kalkmasına yönelik çözüm yollarını keşfeder, uzman desteğini gerektiğinde ertelemeyin.
sevgiler.