Her şeye yetişmeye çalışmak?
Merhabalar. Üstüme bir sorumluluk yüklendiğinde o işi yetiştirme zamanım olsa da olmasa da on işten başka birşey düşünemiyorum ve işi işte bırakamıyorum bu da sosyal hayatımı ve de mental sağlığımı çok etkiliyor. Sanki omuzumda bir yük de o yükten bir an önce arınmak zorundaymışım gibi aksi halde çok fazla kaygı duyuyorum ve kendime aşırı yükleniyorum o işi yetiştirmek için ki 12 saat boyunca mola dahi vermeden sadece yeme içme ve tuvalet ihtiyacımı karşıladığımı bilirim. Bunu aşmak için ne yapmam gerekir? Çok fazla rahatsızım bu durumdan ve fiziksel olarak da çok yoruluyorum fakat kendimi de gevsetemiyorum üstümde yük bir an önce halletmeliyim diyorum...
Bu soru 24 Eylül 2024 10:18 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, sorumluluk ve kaygı arasında orantısız bir artış problemi yaşıyorsunuz. Bunun sonucunda fiziksel ve zihinsel olarak yorulmanız, yaşadığınız hisler çok normal.
Kaygının temel sebeplerinden biri belirsiz olan duygulardır. Ne hissettiğinizi, ne düşündüğünüzü anlamanız gerekir. Örneğin sizi sorumluluğunuz olduğunda diğer ihtiyaçlardan alıkoyan, sadece vaktinizi bu sorumluluğa harcamanızı sağlayan sebep nedir? Düşüncelerinizi sorgulayın. Sizce neden bunun için vaktinizi fazla harcıyorsunuz? Diğer şeylere vakit ayırdığınızda ne olur? Nasıl bir problemle karşılaşabilirsiniz? Temel kaygı duyduğunuz şey ne olabilir? Düşüncelerinizi ve duygularınızı bu tarz sorularla sorgulayabilirsiniz. Günlük tutmak kendinizi anlamak için faydalı ve akılda kalıcı bir yöntem olabilir.
Sorumluluklarınız, bazen size fazla geliyor olabilir. Gerçekçi sorumluluklar almak ve bunları yerine getirmek daha kolay olabilir. Bilginiz ya da gücünüzden fazlasını gerektiren bir sorumluluk alıyorsanız, yetiştirme konusunda kaygılanıp tüm vaktinizi ona odaklamak zorunda hissediyor olabilirsiniz. Sorumluluklarınızı değerlendirin ve yapabileceğinizden fazla sorumluluk almamaya çalışın.
Belirsizlik kaygının en sevdiği şeylerden biri demiştik. Kaygının en az seviyeye inmesi için gününüzü bir önceki akşamdan ya da o günün sabahından planlayabilirsiniz. Günü saat dilimlerine ayırarak planlayabilirsiniz ya da önem sırasına göre işlerinize öncelik verebilirsiniz. Bir sonraki işinizi biliyor olmak kaygınızı hafifletebilir.
Fiziksel ve zihinsel yorgunluğu azaltmak için düzenli beslenme, uyku ve egzersiz önemlidir. Hormonlarınızın salgılanmasını düzenleyerek stres seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Duygularınızı hissetmek, duygusal yüklerinizi hafifletmek için nefes egzersizi, meditasyon, yoga gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.
Kendinizi yalnız hissettiğinizde bu düşünce ve duyguları çevrenizdeki güvendiğiniz insanlarla paylaşabilirsiniz. Duygusal bağ kurmanın stres yaratan çoğu durumda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sevdiklerinizle planlar yapabilir, yeni arkadaş grupları edinebilir, hobiler deneyimleyebilirsiniz. Güvendiklerinizden destek istemekten çekinmeyin.
Kaygıları yönetmek zor olabilir, zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Başa-çıkmakta zorlanırsanız destek almaktan çekinmeyin.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm. Psk. Berfin Sönmez