• Anasayfa
  • Sorular
  • insanlar tarafından sürekli bir onaylanma ve takdir edilme ihtiyacı
İş Hayatı

insanlar tarafından sürekli bir onaylanma ve takdir edilme ihtiyacı

Gizli Kullanıcı28 Haziran 2024 15:29

psikoloji öğrencisiyim. şu an bir hastanede psikoloji stajı yapmaktayım. özellikle bu staj yaptığım dönemde hissettiğim fakat önceden de ara ara farklı iş sektörlerinde çalışırken fark ettiğim bir durumdan bahsetmek istiyorum, sürekli otoriteye kendimi beğendirmek istiyor ve onlar tarafından takdir görmek için yerli yersiz çok uğraşıyorum ve hayalimdeki ideal tepkileri ideal takdiri görmediğim zaman dünyanın sonu geliyor sanki. sırf otoritenin gözüne girmek için kendi düşüncemi savunmayı bırakabilirim gibi geliyor bazen. haklı olduğumu bildiğim zamanlarda bile en ufak bir ters tepkiye yol açmamak için kendimi ezdirebiliyorum. bu bir aşağılık kompleksi mi?

bu durumun önüne geçebilmek için ne yapmalıyım? en ufak bir onaylanmama, hatalı görülme durumunda kendime çektirdiğim zulümün haddi hesabı yok haklı olduğumu veya bu tırnak içinde kötü/başarısız görüldüğüm durumların bazen benle alakası bile olmayan bir şey olduğunu kendime hatırlatsam bile faydası olmuyor. o otorite figürünün gözünde tekrar yüksek bir konuma çıkabilene kadar bu durumu takıntılı bir şekilde düşünüyor buluyorum kendimi. bu durumdan çok muzdaribim ve olur olmadık her durumda aynı yüksek tepkiyi veriyorum.

insanların hepsini memnun edememeyi nasıl öğrenebilirim veya tüm herkes tarafından sevilmemeyi nasıl normal karşılayabilirim?

Bu soru 29 Haziran 2024 12:31 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili ve değerli meslektaşım,


Hem staj sürecinde hem de daha önceki çalışma tecrübelerinizi inceleyerek bir durum fark etmişsiniz. Bu çok değerli ve kıymetli bir farkındalık. Takdir görmek, sevilmek, değer görüyor olmak veya bir otorite gözünde onaylanmak bunların hepsi doğal istekler. Fakat bu doğal istekler sizin sınırlarınıza müdahale ettiğinde artık dikkat edilmesi gereken bir alana doğru çekilmiş oluyor.


Hata yapmak, onaylanmamak bunlar sizin için ne demek? Çocukluğunuzda olan dönemlerde hata yaptığınızda cezalandırıldınız mı? Hata yapmak ne anlama gelirdi çocukken ya da ebeveynlerden herhangi birinin onaylamayacağı bir davranışı yapıyor olmak ne demekti? Bunların hepsi ayrı ayrı değerlendirilmesi ve üstüne konuşulması gereken konular. Bunlar için alabiliyorsanız bir psikolojik destek ile ilerliyor olmanız çok önemli olacaktır. Öğrencilik sürecinizde tetikleneceğiniz daha çok alan bulmuş olacaksınız. Fakat buradaki sorunuza odaklanarak takdir edilmek ne demek? Siz şu an kendinizi nasıl takdir ediyorsunuz? Diyelim ki, stajı başarı ile tamamladınız. Kendinizi nasıl takdir edeceksiniz? Sözel, manevi ya da maddi bir takdir mi olacak yoksa hepsi mi? Bunları kendi gözünüzden değerlendirin.


Çoğu zaman insan kendi kendini damgalayabilir. Siz kendinizi nasıl damgalıyorsunuz burada? Takdir edilmeyince veya onay almayınca ne oluyor? Neyi tolere edemiyorsunuz? Burada yazdıklarınızdan hatayı tolere edemeyen biri varmış gibi anlıyorum. Hata yapıyor olmak ne demek? Örnek veriyorum; arkadaşlarınız hata yaptığınızda nasıl tepki verirsiniz? Aileniz yaptığında ve kendiniz yaptığında? Lütfen dürüstçe bunları kendi not defterinize yazın. Özellikle burada şu dikkatimi çekti, otorite figürünü tekrar gözünüzde yükseltiyorsunuz. Hata yapsa da, haksızlığa uğratsa da, gerekirse fikirlerinizin üstünden geçse de, sizi ezse de tekrar yükseltmek için çabalıyorsunuz. Bu durumda kendi ailenizde birini bu şekilde yükseltmeye çabaladınız mı? Çabalamadıysanız özellikle sizin hakkınızı yiyen, haksız konuma düşüren ve belki de adaletsiz davranan kişi sizin hayatınızda başka bir otoriteyi temsil ediyor mu? Anne, baba, devlet, öğretmen, müdür gibi uzayan bir liste. Bu tarz anılarınız var mı?


Sizin kendinizi değerli hissetmek için neye ihtiyacınız var?

Kendinizi güvende hissetmek için neye ihtiyacınız var?

Sizin hatayı tolere edebilme becerisi (aslında esneklik) kazanabiliyor olmak için neye ihtiyacınız var?

Sorular soruları ve cevapları getirecek. Bu süreçte nefes egzersizleri, meditasyonlar ve bol bol yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle takıntı dediğiniz düşünceler için mindfulness egzersizleri iyi geleceğini düşünüyorum. Psikonet yayınlarının kitaplarına bakabilirsiniz özellikle "Hayatı yeniden keşfetmek" inceleyebileceğiniz yayınlardan.


Umarım sağlıklı ve değerli hissettiğiniz yollar ve insanlarla karşılaşırsınız. Mesleki soru sormak isterseniz her zaman benimle iletişime geçebilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Merve Ulusoy

Cevaplanmış benzer sorular