• Anasayfa
  • Sorular
  • İş hayatında tükenmişlik sendromuyla nasıl başa çıkılır
İş Hayatı

İş hayatında tükenmişlik sendromuyla nasıl başa çıkılır

Gizli Kullanıcı23 Mayıs 2024 16:44

Doğrusu kamunun pek farkı yoktur ama konu bu değil sadece kafam toplu sayılmaz. mezun olalı çalıştığım 3. İş yeri sonunda kendi isimi yapacağım derken yan dalda çalıştırılıyorum bakın alacağım ücretten bahsedemiyorum bile o kadar kötü . Hayat çok garip derin bir kuyuya yeniden düşmüş gibiyim ama bu sefer elimden tutan yok ya da ben öyle görmek istiyorum çünkü her anlatmaya kalktığımda karşımdaki hepimizin dertleri olduğundan ve içine atmanın iyi bir sey olduğuna ikna eder gibi konuşuyor patlayacak gibi hissediyorum tutundugum dallar çok sert bir rüzgara karşı sanki... Randevu almaya kalktım onu da alamadım çok sakin ve sinirlenemeyen biri olmak daha doğrusu sinirli olmayı sevmiyorum bu yüzden öfkeyi her zaman bastırırım yanlış kişilere yansıyor bu da üzüyor bilmiyorum desteğe ihtiyacım var kendimi eksik ifade ederim diye de korkuyorum belki de yanlış

Bu soru 24 Mayıs 2024 08:37 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, yaşadığınız stres ve tükenmişlik duygusunun yükü kadar; o yükü doğru yerlere aktaramamanın kırgınlığı da var gibi gözlemledim. Bazen kişinin çok acil tuvalet ihtiyacı varken, panikle dolu olan WC'ye yönelir. Böyle duygusal açıdan sıkışmış olduğunuz anlarda, sizin gerginliğinizi taşıyabilecek alanları, muhatapları doğru seçmek ilk önceliğiniz olmalı. Birilerine dert anlatmaktan başka yollarla stresle baş etmeyi deneyelim bir süre olur mu?

İş hayatında tükenmişlik sendromuyla başa çıkmak zor olabilir, ancak bazı tekniklerle ve yaşam tarzında değişime giderek bu durumla daha etkin bir şekilde mücadele edebilirsiniz.

Kendine daha iyi bakım yaparak başlayın örneğin. Bedeninize, zihniniz ve duygusal sağlığınıza iyi bakmak önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, yeterince uyuma ve stresten arınma tekniklerini (meditasyon, derin nefes alma vb.) hayatına dahil etmek, genel iyilik halini artırabilir.

Sınırlar belirleme konusunda kendinizi hangi seviyede görüyorsunuz? İş ve özel hayat arasında denge kurmak önemlidir. Çalışma saatlerini belirleyip, iş dışında zaman ayırmak ve bu zamanı kendine, hobilerine veya sevdiklerine adamak, tükenmişlik riskini azaltabilir. Başlarda kişi kendini sabote edebilir ve şöyle diyebilir: "Hiç bir şeye vaktim ve enerjim yok ki!" Hayır, aslında şikayet eden ve bezmiş tarafımızı susturursak, sahip olduğumuz küçük ama etkili motivasyon imkanlarını da görebiliriz. Küçük şeylerden beslenerek başlarız. Sonra motivasyonumuz arttıkça öz güven de artar ve daha fazla iyi gelecek noktaları keşfederiz.

İş yükünü dengelemek adına şimdiye dek ne gibi girişimleriniz oldu? Mümkünse, iş yükünü dengelemek için yardım isteyin veya işleri önceliklendirin. İş yükünü hafifletmek için yardım almak veya işleri delegasyon etmek önemlidir.

Mola ve dinlenme konusunda verimli bir zaman yönetiminiz var mı? Örneğin bazı danışanlarımın geçmişte dinleneceği vakti sosyal medyada daha çok zihnini yorarak geçirdiğini fark ettik birlikte. Aslında güç toplayacakları zamanı mental başka yüklerle öldürdüklerini kabul ettiler. Sizde mola bilinci ne durumda? Zaman zaman kısa molalar vermek ve dinlenmek, enerjinizi yenilemenize ve stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. Özellikle yoğun çalışma dönemlerinde, düzenli aralar vermek önemlidir.

Anlık rahatlamaların yanı sıra kendinize uzun zamana yayılan yatırımlar yapmalısınız. Hobiler ve ilgi alanları sadece anlık rahatlama vermez. Kendi kişisel ilgi alanlarınıza ve hobilerinize zaman ayırmak, sizi iş dışındaki zevklerle meşgul ederek stresi azaltabilir ve ruh halinizi iyileştirebilir.

Profesyonel yardım almak için bir terapistle görüşmek, duygusal zorluklarınızı anlamak ve başa çıkmak için etkili bir yol olabilir. Bu konudaki girişiminizi şartlar nedeniyle henüz gerçekleştiremediyseniz bile, mümkün olması için gayretinizden vaz geçmeyin lütfen.

Tükenmişlik sendromuyla başa çıkmak zaman alabilir ve sabır gerektirebilir, ancak kendinize olan bakımınızı ön planda tutarak ve destek arayarak bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Bir yandan olan sağlığınızı koruma ve güçlendirme tarafına yoğunlaşırken bir taraftan da kendinize bu ortamda kalıcı olmadığınızı hatırlatın olur mu?

"Daha iyi koşullarda bir iş bulana dek, burada geçici olarak en verimli sürecimi geçirebilirim." Temel bakış açınız olabilir.

Daha iyi ve hak ediş dolu bir iş yaşamı dilerim.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Çok teşekkür ederim zamanınızı ayırdığınız ve bu içime su serpen sözcükleriniz için. aslında sitemim eskiden yapabildiklerimi şuan yapamıyor oluşuma ama dediğiniz gibi ben fırsat mi var diye sitem ederek harcıyorum içimde kalan enerji kırıntılarını... Bir kitabı okumam günlerimi alırken şuan haftalarca sürüyor spor yapmak istiyorum eskisi gibi ama iş yerindeki ağırlıklar bana yeter diyorum şarkı söylemek istiyorum sonra onu da beğenmiyorum kendime ve yeteneklerime yazık ettim diye düşünürek harcıyorum vaktimi. Her neyse iyi geldiniz bana güzel bir hatırlatma oldu geçmişte de yogundum okul part time bile olsa iş kurslar spor derken yine vaktim kalmamaliydi ama bir şekilde yetiştiriyordum çünkü planliydim şuan neden öyle olmasın değil mi teşekkür ederim emeğinize sağlık güzel günler dilerim

psk.ilknuraksu

Rica ederim, bu farkındalık ve istekle arayı çok güzel kapatırsınız hatta olumsuz deneyimleri de fırsata çevirirsiniz diye inanıyorum. Sevgiler...

Cevaplanmış benzer sorular