İş Hayatındaki Dedikodu Sorunu
sağlık personeliyim, iş yerindeki arkadaşlarım sorumlumuzu sevmez, arkalarından konuşur, eleştirir ve onun sorumlu olmasını kabullenemiyoruz derler.
Beni dolduruşa getirip ben sorumluma soğuk davranırım fakat sorumlumun arkasından konuşan arkadaşlarım hiç bir şey olmamış gibi sorumlumla konuşur sohbet ederler sanki dedikodu yaptıkları kişi sevmedikleri kişi o değil gibi .
ben bu tür durumlardan etkilenirim ve karşımdaki kişiyle arama mesafe bırakırım fakat insanlar iki yüzlü ;hiçbir şey olmamış gibi davranırlar.
kendimi bu konuda kullanılmış hissediyorum, her mesaimde sevmedikleri insanlar hakkında beni doldurup kışkırtırlar ben konuştukları kişiler hakkında tavır koyarım ama onlar hiçbir şey olmamış gibi devam ederler.Beni ortaya yek başıma yem olarak attıklarını düşünüyorum.Bizden sorumlu olan kişi bazen adaletli değil fakat bana o diğer kişiler seni sivriltip ortaya atıyorlar haberin olsun ,onlar sinsi, seni tek bırakacaklar kendini geri çekiyorlar “ dedi. Bu konuşmasına katılıyorum aslında fakat sorumlumda işini iyi yapmayan birinin arkasında sürekli. Bu kişilere nasıl davranmalıyım
Bu soru 12 Ağustos 2024 12:09 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, sağlık sektörü içerisinde birçok hiyerarşi bulunduruyor, insanlar bu hiyerarşinin içerisinde kalmak adına etik bulmadıkları davranışları kabullenerek hoşnut olmadığı insanlarla ilişkilerini pozitif tutmaya çalışabiliyor. Bu yaşamın “survival modu” dur. Kişi yaşamda kalmak adına ne gerekiyorsa onu yapar ancak ahlaklı olan bu mudur ? Muhtemelen sizin ahlak anlayışınızla sorumlunuzun davranışları örtüşmüyor olabilir, burada sorumlunuzun davranışlarını değerlendirin, yetersiz olduğu düşüncesi size mi ait yoksa diğerleri tarafından mı size aşılandı ? neye göre yetersiz ? yetersizliği ne ile ölçüyorsunuz ? hastalara karşı yaptığı davranışlarla, eksiklikleriyle mi yoksa size ve diğer çalışanlara karşı yaklaşımıyla mı ? davranışlarının sonucunda hastaların zarar görme ihtimali var ve bu durumdan hoşnut değilseniz bunu gerekli mercilere iletmek etik davranıştır. Ancak yetersizliği insan ilişkileriyle ölçmek ve bu kişiye mesafeli durmak sizin ahlak anlayışınızla alakalıdır. İş yaşamında orda olmaması gerektiğini düşündüğümüz, deneyimleri ve iş performansıyla olduğu konumu hak etmeyen insanlar daima var olacaktır. Burada gösterdiğiniz davranışlarla bu durumu değiştiremeyeceğinizin bilincinde olmak ve iş yaşamındaki motivasyonunuzu düşürecek tutumlardan kaçınmalısınız, insan yaşamı oldukça önemli olan sağlık sektöründe çalışıyorsanız mutlaka iş tatmininizin olması hem sizin hem hastalar için gereklidir.
Davranışlarını, düşüncelerini beğenmediğimiz birçok insanla aynı ortamda bulunmak durumundayız, burada farklılıkları kabullenmek gereklidir, farklılıklara rağmen bir uyum göstermek iş yaşamının olmazsa olmazıdır. Arkasından konuşulan kişilerin davranışları ve düşünceleri sizin için yanlış olabilir ancak bizim gibi düşünmeyen herkese tepki göstermek beraberinde yalnızlığı getirir.
Diğerleri tarafından ortaya atılmak bir bezdirme yöntemi yani mobbingdir. Siz yanlış tutumlarla tepkinizi göstermeye devam ettikçe bu davranış sürdürülecektir. Umarım paylaşımlarım sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
İyi günler dilerim.