• Anasayfa
  • Sorular
  • İş stresi ile nasıl baş ederim? En ufak hatada terslenmek
İş Hayatı

İş stresi ile nasıl baş ederim? En ufak hatada terslenmek

Gizli Kullanıcı16 Eylül 2024 20:00

Merhabalar, ben 5 aydır Mali müşavirlik ofisinde muhasebe elemanı olarak çalışıyorum. Bu işe hevesle başladım fakat patronum çok asi ve sinirli biri. En ufak hatada tersliyor anlamadığımız bir şeyde hakaret ediyor bağırıyor çağırıyor ve sürekli panik halinde çalıştırıyor. Gelişmek istiyorum fakat onun bu azarlamalarina dayanamıyorum. Sinir stres sahibi oldum iyice moralim bozuluyor kendi kendimi yiyorum pek bir şey de yapamıyorum ama eve gittiğimde sürekli onu düşünüp kendimi üzüp ağlarken buluyorum.

Bu durumu patronumla konuşmalı mıyım? Ben sustukça daha çok üzerime geliyor ve beni saf biri olarak gördüğünü düşünüyorum. Sonuç olarak kimse kimseye muhtaç değil işimi seviyorum ama iş ortamında kendimi huzurlu hissetmiyorum.

Bu soru 17 Eylül 2024 20:39 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, vaktimizin çoğunluğunu geçirdiğimiz iş yerinde yaşadığımız sıkıntılar ruhsal durumumuzu da oldukça etkiliyor. Öyle ki bu durum başa çıkılamaz bir hale geldiğinde kişiler yılmaya ve ardından o iş yerinden uzaklaşmaya başlıyorlar. Bu yıldırmanın adı mobbingdir, patronunuzun sürekli sizi iş stresi altında çalışmaya maruz bırakmasının en büyük kurbanı ise iş tatmininizdir. iş tatmini olmadığında sabah işe gitmek için yataktan kalkmak bile işkence gibi gelebilir, kişi işinden evine dönse dahi beraberinde iş yerindeki stresiyle birlikte eve gelir.

Size bu durumla nasıl başa çıkabileceğinizden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle yaşadığınız durumun sizinle ilgili olmayan tarafları için kendinizi yıpratmayın, seans tecrübelerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki; mobbinge uğrayan danışanlarım kendi alanlarında oldukça başarılı ve yetkin insanlar olmalarına rağmen patronları tarafından sıklıkla eksik ve yetersiz hissettirilmişlerdir. Bu da mobbinge uğrayan kişilerin “bireysel özelliklerinden” ziyade mobbing uygulayan kişinin “kişilik özelliklerinden” kaynaklanır. Bu kişiler yetersizlik duygularını bir başkası üzerinden tatmin ediyor olabilir, kendi iş stresini yansıtma yapıyor olabilir, insanlara karşı sınır problemi olabilir, bir başkasının davranışlarına dair olası nedenleri konuşabiliriz ancak emin olamayız, emin olabildiğiniz ve kontrol edebildiğiniz alan sizsiniz, şimdi sizinle ilgili olan tarafları ve neler yapabileceğinizi konuşabiliriz

Zorluklarla mücadele etme şekliniz nedir ? Arkadaş veya partner ilişkilerinizde öfkelenip kendinizi ifade etmekte zorlandığınızda ağlar mısınız ? kriz yönetiminde nasılsınız ? Buralarda ortak durumlar söz konusuysa genel olarak sorunlarla başa çıkma tarzınızı gözden geçirin.

İş hayatı dışındaki yaşamınıza önem verin, işten sonra sizi iyi gelecek aktiviteleri yapmaya çalışın, uzun bir iş gününden sonra sosyalleşmek zor olabilir ancak bunu yapmadığınızda tüm yaşamınız iş merkezli olacaktır ve şu anda bu merkezden çıkmaya ihtiyacınız var.

Patronunuzun hangi durumlarda daha çok öfkelendiğini ve size zorluk çıkardığını fark edin, o gün orada o insanla çalışmak zorundaysanız gün bitene kadar karşı tarafı tetikleyen durumlardan kaçının, gün bitene kadar dememin sebebi bir ömür orada çalışmak zorunda değilsiniz, o gününüzün zor geçmemesi adına bunu yapmaya çalışın.

Şu andaki işinize devam etme motivasyonunuzu sorgulayın;

Kendinizi geliştirebilmenize alan tanıyan bir yer mi ?

Sizi hangi alanlarda tatmin ediyor?

Bugün bu işten ayrılsanız hayatınız nasıl bir yöne evrilir ?

Bu iş sizin için tek ve en iyi fırsat mı ?

Başka neler yapılabilir ?

Yaşadığınız sorunla ilgili öncelikle sizinle aynı iş yerinde çalışan insanlardan görüş alabilirsiniz

Patronunuzla belli bir tartışmadan veya alevli bir olaydan sonra konuşmayın, normal bir zamanda kendinizi iyi ifade edebildiğiniz bir ortamda konuşmayı başlatabilirsiniz.

Umarım cevabımla sorunuza ışık tutabilmişimdir.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular