İş yerinde kendimi ezdirmemek için ne yapmalıyım?
Merhabalar, ben 5 aydır Mali müşavirlik ofisinde muhasebe elemanı olarak çalışıyorum. Bu işe hevesle başladım fakat patronum çok asi ve sinirli biri. En ufak hatada tersliyor anlamadığımız bir şeyde hakaret ediyor bağırıyor çağırıyor ve sürekli panik halinde çalıştırıyor. Gelişmek istiyorum fakat onun bu azarlamalarina dayanamıyorum. Sinir stres sahibi oldum iyice moralim bozuluyor kendi kendimi yiyorum pek bir şey de yapamıyorum ama eve gittiğimde sürekli onu düşünüp kendimi üzüp ağlarken buluyorum.
Bu durumu patronumla konuşmalı mıyım? Ben sustukça daha çok üzerime geliyor ve beni saf biri olarak gördüğünü düşünüyorum. Sonuç olarak kimse kimseye muhtaç değil işimi seviyorum ama iş ortamında kendimi huzurlu hissetmiyorum.
Bu soru 26 Eylül 2024 09:24 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, her insan çalıştığı ortamda verimli olabilmek için mutlu ve huzurlu olmak ister. Yaşadığınız probleme karşı mutsuz ve huzursuz hissetmeniz çok normal. Motivasyonunuzu derinden etkileyebilir ve günlük yaşantınızada etkisi olabilir. İş hayatının stresli ve zorlu geçtiğini düşünürsek bir de kötü bir yönetim tarzıyla karşılaşmak oldukça sarsıcı olabilir. Bu konuda kafa karışıklığı hissetmekte haklısınız.
Duygularınızı bastırmak, bir süre sonra bu duyguların daha yıkıcı yollarla ortaya çıkacağını bilmek gerekir. Bu yüzden duygularınızı bastırmayın mümkün olduğunca , kabul edin ve yaşamaya çalışın. Bunu güvendiğiniz arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşabilirsiniz. Ya da günlük tutma yöntemi ile duygularınızı yazıya dökerek fayda sağlayabilirsiniz.
Patronumla konuşmalı mıyım? diye sormuşsunuz. Her ilişkide iletişim oldukça önemlidir. Patronunuzla konuşmak iyi bir fikir olabilir. İşlerinin yoğun olmadığı ve gergin olmadığı bir zamanı seçerek duygularınızı açıkça ifade edebilirsiniz. Bu stresin sizin motivasyonunuzu düşürdüğünü, daha verimli çalışmak istediğinizi ancak bu durumun sizi olumsuz etkilediğini söyleyebilirsiniz.
Bu konuşma suçlayıcı ve yargılayıcı değil de çözüm önerilerinin sunulduğu yapıcı bir konuşma olmalıdır.
Duygusal olarak sürekli aşağılanıyor ve hakarete uğruyorsanız, bunu açıkça dile getirmeli ve sınırlarınızı koymalısınız.
İş yerinde yaşadığınız olumsuz deneyimleri avantaja çevirmeye çalışın. Bu durum sizin kişisel gelişiminizi desteklemek için motive edici olabilir. Kendinize hedefler koyarak mesleki deneyiminizi ve bilginizi geliştirmeye yönelebilirsiniz.
Bu konuda yalnız olmadığınızı bilmeli ve paylaşımda bulunmalısınız. İş arkadaşlarınızla bu konu hakkında paylaşım yapabilir, düşüncelerinizi aktarabilirsiniz.
Durumun değişmediğini düşünüyorsanız , psikolojik ve günlük yaşantı olarak fazlasıyla etkilendiğinizi düşünüyorsanız alternatif işleri değerlendirmek faydalı olabilir. Duygusal durumunuz o iş yerindeki başarınızdan daha önemlidir. Yeni başlangıçlar yapmayı deneyebilirsiniz.
Psikolojik sağlamlığınızı artırmak ve kendinizi keşfetmek için profesyonel bir destek almayı düşünebilirsiniz. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk. Berfin Sönmez