İş yerinde nasıl güçlü durabiliriz
Merhabalar sağlık sektöründe çalışıyorum Mobbingin çok fazla olduğu sektör Kadınlarla beraber çalışıyorum Güzel ve akıllı bir kadın olduğumu söylerler İş arkadaşlarım özellikle kadın hemcinslerim beni kıskandıklarını hissediyorum,sürekli birinin beni izlediğini görüyorum Ve art niyetlerini açıkça belli ediyorlar Özellikle anlaşan kişiler birleşince bastırıldığımı hissediyorum Bu kişilerle çalışınca çok sessiz kalıyorum Sizce nasıl güçlü durabilirim ?Ne yapabilirim kendimi daha iyi ifade etmek için?
Bu soru 27 Mart 2025 15:03 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
İş yerinde yaşadığınız durumu dürüstlükle ifade ederek durumu sağlıklı bir şekilde yönetebilmek adına attığınız adımı takdir ediyorum. İş yerinde yaşadığınız bu durumun zorluğunu anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum. Yaşadıklarınıza ve bu durumda neler yapabileceğinize birlikte bakalım. İş yerinde mobbing veya kıskançlık gibi durumlarla başa çıkmak gerçekten yorucu olabilir ancak durumun farkındasınız ve bu durumu etkili stratejiler ile yönetebilirsiniz.
İlk olarak güzel ve akıllı bir kadın olmanız sebebiyle iş arkadaşlarınız tarafından kıskanılmanız ve bu durumda neler yapabileceğiniz üzerine konuşalım. Aslında mobbing genellikle bireyin güzelliğinden veya zekasından ziyade, gücünden ve duruşundan rahatsız olan kişiler tarafından yapılır. Sizin düzgün ve akıllı duruşunuz çevrenizdekileri bu davranışa itiyor, duruşunuzu bir tehdit olarak algılamalarına sebep oluyor olabilir. "Güzel ve akıllı olduğum için bastırılıyorum." düşünceniz kendinizi suçlamanıza sebep oluyor olabilir. Bu noktada sahip oluğunuz bu özellikleri bir avantaj olarak görüp maruz kaldığınız bu durumun başkalarının kendilerine olan güvensizliğinden kaynaklandığını düşünmekle başlayabilirsiniz.
İkinci olarak bu şartlar altında nasıl güçlü kalabilirsiniz, üzerine konuşalım.
Bu noktada zihinsel ve duygusal olarak kendinizi desteklemeniz gerekiyor. Güçlü durmak, sadece zorluklara dayanmak değil, aynı zamanda kendini korumak ve haklarını savunmak anlamına da gelir.
- Yaşadığınız durumun sizin değerinizden bir şey eksiltmediğini, sahip olduklarınız ile eşsiz bir birey olduğunuzu unutmayın.
- Güçlü yanlarınızı ve başarılarınızı kendinize sık sık hatırlatın gerekirse küçük notlar alın ve kendinize yönelik olumsuz iç konuşmalarınız varsa bunları olumlu iç konuşmalar ile değiştirmeyi deneyin.
- İş arkadaşlarınıza karşı sınır koyun. Gerektiğinde hayır deyin. Net ve sakin bir ses tonuyla konuşun. Örneğin "Bu konuda bana baskı yapmanı istemiyorum." "Benimle saygılı bir şekilde konuşmanı rica ediyorum." gibi. Sınırlarınızı belirlediğinizde, karşı tarafın baskısı sizi daha az etkilemeye başlayacaktır.
- Zorlandığınız anlarda duygusal tepkilerinizi kontrol etmeye çalışın. Örneğin öfke ve üzüntü hissettiğiniz anlarda kontrollü sakin bir şekilde derin bir nefes alarak iletişim kurun.
- Bu süreçte destek ağı oluşturarak da süreci destekleyebilirsiniz. İş yerinde güvendiğiniz arkadaşınız varsa onunla küçük güvenilir bir ortam oluşturabilirsiniz. Ailenizle, meslektaşlarınızla konuşarak destek grupları oluşturabilirsiniz. Meslek sendikalarına katılabilirsiniz. Profesyonel destek almayı deneyebilirsiniz.
- Mevcut iş yerinizde işler yolunda gitmediği ve sizin psikolojik sağlığınıza zarar verdiği noktada uzun vadeli planlar ile alternatif kariyer hedefleri düşünüp kendinizi bulunduğunuz iş ortamında çalışmak zorunda olmadan daha rahat hissedebilirsiniz. Bu noktada başka bir hastane veya sağlık kuruluşunda çalışmak, yurt içi veya yurt dışı farklı kariyer seçenekleri araştırmak, yeni beceriler kazanarak mesleki bilginizi güçlendirmek alternatifleriniz arasında bulunabilir.
Peki nasıl kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz?
Kendinizden emin, açık, net bir iletişim tarzını benimsemek temel prensibiniz olabilir.
Konuşurken beden dilinizi kullanmanız da önemli mesajlar verir. Bu noktada dik durmanız, göz teması kurmanız ve kendinize güvendiğiniz bir ses tonu kullanmanız, karşınızdaki kişiye daha güçlü bir izlenim verecektir.
Ben dilini kullanmak da etkili bir iletişim kurmada önemli bir faktördür. Yani duygu ve düşünceleri kendi açımızdan, karşıdakini yargılamadan paylaşmak. Örneğin "Beni dışlıyorsunuz!" yerine "Toplantılara dahil edilmediğimde kendimi ekipten kopuk hissediyorum." gibi.
İş yerinde kullanacağınız profesyonel bir dil de kendinizi ifade etmeniz noktasında size fayda sağlayacaktır. Yani konuşmalarınızı duygu temelli değil, çözüm odaklı yapmanız, daha etkili olabilir.
Ve sessiz kaldığınız zamanlarda doğrudan ancak sakin bir şekilde iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, birisi size ters bir şey söylediği takdirde "Bana bu şekilde hitap etmenize gerek yok, daha yapıcı bir konuşma yapabiliriz." gibi.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum. Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen
❤️