İş yerinde sevmediğim insanlara karşı nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhabalar bana bir konuda yardımcı olur musunuz iş yerinde sevmediğim insanlar var ve bu insanlar benim akrabalarım aramız bozuk onlarla ve aynı ortamda bulunmak zorunda kalıyorum ama bu durumdan da oldukça rahatsızım ve takıntılı birisiyim onlarda çok fazla kinli ve nefret dolu insanlar ve ben takıntılı olduğumdan dolayı her şeyi kafaya takıp kendimi oldukça yıpratıyorum olayları kişiselleştiriyorum ve bunun dışında laf çarpıtmaları da oluyor onlarla aynı ortamda bile bulunmak istemiyorum ama zorundayım sizce bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim
Bu soru 6 Ocak 2025 18:24 tarihinde Psikolog Meliha İrem Ergin tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan!
Öncelikle yaşadığınız durumun oldukça zorlayıcı olduğunu anlıyorum. İş yerinde gerginliklerin, hele ki akrabalarla ilişkilerin iş ortamına taşındığı durumların ruh sağlığınızı ister istemez etkileyebileceğini bilmek önemli. Eğer iletişim kurmak zorundaysanız, nötr ve profesyonel bir dil kullanmaya özen gösterin. Tartışmalardan ya da pasif-agresif davranışlardan kaçının. Bu tarz yaklaşımlar genelde tansiyonu arttırır. İş dışındaki hayatınızda onlarla olan temasınızı sınırlandırmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, iş yerinde de yalnızca zorunlu iletişim kurarak bir çeşit mesafe yaratabilirsiniz. Fiziksel olarak aynı ortamda bulunmanız gerekse bile, duygusal anlamda mesafe koymayı deneyebilirsiniz. Bu, konuşmalara daha az duygusal tepki vermek ve onların negatif enerjisini size taşımamak için bir savunma mekanizması oluşturabilir. Onlarla olan olumsuz ilişkilere odaklanmak yerine, iş yerindeki görevlerinize ve kendi hedeflerinize yönelin. Bu, zihinsel enerjinizi daha üretken bir şekilde kullanmanıza olanak sağlar. Bu süreçte kontrol edebileceğiniz tek şey kendi duygusal tepkileriniz ve davranışlarınızdır. Kendinizi bu durumun kurbanı gibi hissetmek yerine, kontrol sizdeymiş gibi hareket etmek size güç kazandırabilir.
Öfke, rahatsızlık, kırgınlık ve hatta nefret gibi hisler, sizi kötü bir insan yapmaz. Aksine, bu hisler bir şeylerin yolunda gitmediğinin işaretidir. Kendinize şunu söyleyebilirsiniz ; "Bu duygularımı anlamaya ve kabul etmeye hakkım var. Bu hisleri bastırmak zorunda değilim ama kontrol edebilirim." Kabul süreci, olayları kişiselleştirme eğiliminizi de azaltabilir. Bu durumda, diğer insanların davranışlarının sizinle değil, onların kendi içsel sorunlarıyla ilgisi olabilir. Fiziksel mesafe koyamıyorsanız bile, duygusal mesafe koymak mümkündür. Bu kişilerle iletişim kurarken kendinize şu hatırlatmayı yapabilirsiniz: "Bu onların düşünce şekli ve davranışı. Bu benimle ilgili değil, onların kendisiyle ilgili bir durum." Bu hatırlatma, olumsuz sözlerin veya tavırların sizi daha az etkilemesini sağlayabilir. Bu kişiler sizi kışkırtmaya çalışsa bile, sakinliğinizi koruyarak onların etkisini azaltabilirsiniz.
Duygusal mesafe koymanın bir diğer yolu, zihninizde bir "duvar" ya da "koruma kalkanı" hayal etmektir. Bu, olumsuz enerjiyi size ulaşmadan durdurmak için basit bir zihinsel egzersiz olabilir. Ayrıca, iş yerindeki başarılarınız, yaşadığınız olumsuz duyguları bir nebze dengeleyebilir. bu zorlayıcı durumun ortasında bile kontrol edebileceğiniz alanlar var; Kendi duygularınız, düşünceleriniz ve tepkileriniz. İş yerindeki başarılarınız ve hedefleriniz. Kendinize olan inancınız ve dayanıklılığınız. Yani kendinize şunu söyleyin: "Bu durum beni tanımlamaz. Ben kendi değerimi biliyorum ve bu sıkıntıları aşacak güce sahibim."
Bu süreç, sabır ve kararlılık gerektirebilir. Ancak sağlıklı sınırlar koyarak, duygularınızı yöneterek ve profesyonel yardım alarak bu durumu daha yönetilebilir hale getirebilirsiniz. Kendinizi güçsüz hissettiğinizde, bu durumun geçici olduğunu ve sizin bu zorluğun üstesinden gelebilecek becerilere sahip olduğunuzu da unutmayın.Sınır koymak iyidir, umarım yeteri kadar açıklayıcı olmuştur. Geri bildirimleriniz benim için değerli, şimdilik kendinize çok iyi bakın!
-Sevgiler, Psikolog Meliha İrem Ergin