Eğitim

Kızımın lise dönemi için psikoloğa ihtiyacı var mı?

Gizli Kullanıcı21 Mayıs 2024 20:56

Kızım bu yıl 8. sınıfı bitiriyor öğrencilik hayatı boyunca derslere hep ilgisiz oldu hep benim desteklememle başarılı oldu içinde hiç başarılı olma isteği ve ders çalışma isteği yok. lisede de böyle devam etsin istemiyorum. Acaba seneye için psikolog desteği mi almalıyım yoksa öğrenci koçu mu bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Öncelikle bu ilgisizliğin sebebi bir dikkat eksikliği mi var sorusunu getirdi bana. Dikkat eksikliği olup olmadığını bir moxo testiyle baktırabilirsiniz. Eğer bu testte duygudurum ile ilgili bir bozukluk veya değişim varsa onu da vermiş oluyor. Önce test yaptırıp sonuç değerlendirmesini alıp sonrasında psikolog mu veya öğrenci koçu mu diye bakmış olsanız daha sağlıklı olur.


Moxo testi yaptırdınız ve sonuç dikkat ile ilgili çıkarsa yaptırdığınız kurumdaki uzmanın yol haritasına uymanızı tavsiye ederim.


Moxo testi yaptırdınız ama çocuğun dikkat ile ilgili bir problemi çıkmadı. Bu durumda, çocuk ile açık açık konuşun. Hayatta ne istiyor, neyi hedefliyor, nasıl bir iş yerinde olmak istiyor, kendini nerde, nasıl görüyor? Bir psikoloğa mı gitmek ister yoksa öğrenci koçu ile mi devam etmek ister? Yoksa bambaşka bir hayali var, düşüncesi var fakat sizle mi paylaşmıyor? Orada ne var ne yok buralara bakıyor olmak kıymetli olacaktır.


Ders çalışma isteği olsun istemeniz çok normal fakat bunun düzeyi nedir? Eğer çok başarılı olsun istiyorsanız çocuk burada siz çok kısmındaki uca kaydığınızda o az kısmındaki uca kayar. Çünkü çok başarılı olma isteğini ebeveyn almıştır, ne gerek vardır ki? O sebeple, siz de kendinize lütfen bir dönüp bakın. Siz ne istiyorsunuz? Sizin çocuk ile ilgili hayalleriniz ve düşünceleriniz var da, acaba çocuk o yola mı gitmek istemiyor? Belki de siz sadece başarılı olmasını istiyorsunuz. O zaman çocuğun ilgi alanlarına bakıyor olmak kıymetli olacaktır. Bu çocuk spora, müziğe, sanata veya bambaşka bir şeye mi ilgi duyuyor? İlgi duyduğu şeyle becerileri ortak mı? Bunları onunla paylaşıyor ve konuşuyor olmak onun da kendi ile ilgili bir değerlendirme yapmasına yardımcı olur. Şöyle düşünün; müzikle ilgilenmek istiyor ve şarkıcı olmayı hedefliyor. Sesi çok kötü. Bunu karşılıklı konuşmadan, sence bu hedef gerçekçi mi demeden bazen çocuklar anlayamayabiliyor. Sesi kötü olabilir ama müzik ile ilgili başka bir dalda ilgilenebilir. Siz de oraya odaklanabilirsiniz gibi.


Son bahsetmek istediğim kısımda şudur; bazen ebeveyn olarak çocuktan kapasitesi dışında hedefler ve istekler olabiliyor. Sizinki öyle mi? Yoksa hayır görüyorum, çocuğumun kapasitesi var ama ilgi alanını bulamadı. Bu konuda destek olmak istiyorum derseniz dediğim gibi testi yaptırın ve bahsettiğim süreçteki yol haritasını çocukla konuşun. Onun ihtiyaçları neler, nasıl kendini güvende hisseder, nasıl bir desteğe ihtiyacı var sizinle paylaşmış olur.


Sağlıklı günler dilerim.


Psk. Merve Ulusoy

Cevaplanmış benzer sorular