Meslek seçimi - Psikolog olmak yorucu mu?
Meslek seçiminde çok kararsızım aslında ortaokulda artık kendimin biraz farkına varmaya başlayınca " ben kendimi düzeltemiyorum, kendime iyi gelemiyorum bari diğer insanlar iyi olsun onlara iyi geleyim" kafasıyla psikolog olmak isterdim. Ama şu an kafam karışık çünkü suan da " ben kendime iyi gelemiyorum insanlara mı iyi gelicem" gibisinden düşünüyorum ve zaten tavsiye verme konusunda pek iyi değilim. Biri karşımda ağladığında bile tepki veremiyorum tavsiye veremiyorum yararım dokunmuyor. Ve şimdiden böyle yorulduysam o bölümü okurken ne kadar zorlanıcam ne kadar yıpranıcam diye kendimi yiyip bitiriyorum. Ve aileme de psikolog olmak istediğimi söylediğimde zevk alacağım bi meslek yapmamı, insanların dertleriyle çok bunalabileceğimi söylediler.
Önceden direnirdim onlara karşı ama şu an ben de yorgunum ve düşüncesi bile yoruyor bazen ama yine de kendimi psikolog olarak hayal edince bi mutlu oluyorum. Napmalıyım?
Bu soru 26 Temmuz 2024 13:46 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Meslek seçiminde kararsızlık yaşamak yaygın karşılaştığımız doğal bir durumdur.
Psikolog olma isteğiniz aynı zamanda bu konudaki endişeleriniz süreci karmaşıklaştırmış olabilir. Bu konuda size yardımcı olabilecek bazı önerilerde bulunabilirim:
Öncelikle bir meslek seçimi yaparken kendinizi tanımak en önemli etkendir. Güçlü yönlerinizi ve zayıf yönlerinizi bilmek. Becerileriniz ve yetenekleriniz o mesleğe olan ilginiz ve gelişmeye açık yanlarınızı farketmelisiniz.
Psikolog olmak, empati kurma, dinleme becerisi, duygusal ve mental dayanıklılık gerektirir. Bu özellikleri kendinizde değerlendirmeye çalışabilir ve bu mesleğe ne kadar yatkın olduğunuzu değerlendirebilirsiniz.
İlgi alanlarınızı belirlemek, neden psikolog olmak istediğinizi anlamaya çalışmak, bu meslekten ne kadar zevk alabileceğinizi ve hayat boyu bu mesleği ne kadar sürdürmek istediğinizi anlamaya çalışabilirsiniz.
Psikologların ne tür işler yaptığını, hangi alanlarda çalıştıklarını ve günlük iş yüklerini araştırabilirsiniz. Bu, mesleğin beklentilerinizi ne kadar karşıladığını anlamaya çalışabilirsiniz.
Bu mesleği daha yakından tanımak isterseniz gönüllü stajlar yapmaya çalışabilir bu alanda bilgi alabilmek adına uzmanlarla iletişim kurabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu daha gerçekçi bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olabilir.
Öğretmenlerinizden meslek konusuyla ilgili size destek olmalarını isteyebilirsiniz. Güçlü yönlerinizi, ilgilerinizi ve yeteneklerinizi farketmiş bir öğretmende bu süreçte sizi doğru yönlendirebilir.
Ailenizden gelen geri bildirimleri dikkate almak önemli, ancak nihai karar sizin olmalı. Ailenizin endişelerini anlayın ama kendi istek ve hedeflerinizi de göz ardı etmeyin.
Çevrenizdeki insanların sizden beklentileri olabilir fakat önemli olan sizin hayatınızdan beklentileriniz, mutluluğunuz ve tatmininizdir.
Meslek seçimi önemli bir karar ve bu süreç zaman alabilir.Hayatta hiçbir şeyin kesin olmadığını ve zamanla ilgi alanlarınızın ve önceliklerinizin değişebileceğini unutmayınız.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz