Eğitim

Öğrenme zorluğumu nasıl yenebilirim?

Gizli Kullanıcı14 Aralık 2024 18:53

Emin olmamakla birlikte öğrenme zorluğu yaşadığımı düşünüyorum. Dil öğrenirken okuyabiliyorum fakat aklımda kalmıyor. Matematikte temel işlemlerden daha ileri öğrenmekte zorlanıyorum. Fotokopi makinesi, fatura kesmek gibi işlemleri zor öğreniyorum. Epilepsi hastasıyım. Okuduğum romanları özet olarak anlatmakta zorlanıyorum. Ezbere eğitimde daha verimli olduğunu gözlemledim. Genel olarak hayatımı etkiliyor diyebilirim. Hangi bölüme danışmalıyım? Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim 🙂 Önerilerinizi dikkate alacağım.

Bu soru 15 Aralık 2024 09:41 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle kendinizdeki bu farklılıkları fark edip sebebini anlamak adına kendinizi dürüstlükle ifade ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

Kendinizde öğrenme güçlüğü olabileceğini ifade etmişsiniz.

Öncelikle öğrenme güçlüğü genellikle ilkokul yıllarında sınıf öğretmeni ve ebeveynlerin farkındalığı ile konulan bir tanıdır. Öğrenme güçlüğü tanısı konulan çocukların zeka düzeyleri normal ve normalin üzerindedir ancak buna rağmen okuma, yazma ve aritmetik işlemlerde kendini gösteren bir nöro gelişimsel bozukluktur. Yani beynin farklı çalışmasıyla ilgilidir. Bu noktada eğer sizde öğrenme güçlüğü olduğunu varsayarsak küçük yaşlarda fark edilmiş olması gerekirdi. Eğer böyle bir durum var da fark edilmediyse iyi bir öğretmene denk gelmiş ve iyi bir eğitim ile okul yıllarınızı geçirmiş olabilirsiniz. Bu noktada okul yıllarınızı düşünmenizi istiyorum. Okuma yazmayı öğrenme sürecinizi, temel matematik işlemlerini öğrenme sürecinizi düşünmenizi istiyorum.

Yanlış okuma, okuduğunu anlamada sorun, harf ekleme, harf atlama gibi güçlükler yaşadınız mı?

Yazı yazarken düzgün, net ve okunaklı mı yazardınız?

Temel işlemleri öğrenirken problemler yaşadınız mı, aritmetik sembolleri tanımakta zorluk yaşadınız mı?

Ayrıca tahtada yazılanları kopyalama organize etme, günleri ve ayları sıralamada güçlük, monolog saat çizme ve okumada güçlük gibi problemleriniz var mı?

Tüm bu faktörleri düşünmek farkındalığınızı artırabilir.

Öğrenme güçlüğü olan bireyler planlama, organize etme gibi süreçlerde de problemler yaşayabilirler. Bu noktada eğer böyle sıkıntılar yaşıyorsanız gün içinde küçük notlar almak, sabah gün için planlamalar yapmak faydalı olabilir.

Dili okumakta zorlanıp aklınızda kalmaması, okuduğunuz romanları özetlemekte zorlanmanız, fatura kesmek gibi işlemlerde zorlanmanız sizin de belirttiğiniz gibi hayatınızın her alanını etkileyen bir güçlükten bahsediyorsanız bir psikiyatriste görünebilirsiniz.

Değerlendirilmesini istediğiniz farklı bir soru veya kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Umarım cevabım size faydalı olmuştur.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular

Eğitim

Kendi kendimi sabote mi ediyorum?

Üniversite hayatını oldukça uzatmış bir öğrenciyim gerçi lise, üniversiteye hazırlık yıllarında da çalışkan olduğumu hatırlamıyorum hatta sanırım tüm hayatım çalışmak,başarılı olmak isteyip bunu yapamamakla geçti. Yapamamak diyorum çünkü bu keyifle süren bir süreç olmuyor yani aslında ben hep çalışkan başarılı olmak istiyorum ama nedenini çözemediğim bir şekilde olmuyor. Makine mühendisliği okuyorum ve bölümüm de gerçekten zor evet ama hiçbir zaman hiçbir ders için sadece bir gün bile içime sindi gerçekten çalıştım diyemiyorum bu yüzden de bölüme laf etmekten önce kendime bakıp ve neden başarısız olduğumun baş kahramanını görüyorum. Aslında ne kadar saçma değil mi? Çalışmak istiyorum ama masaya oturamıyorum bazen oturuyorum ama derse bakabildiğim süre 15 dakika sonra hoop başka şeylerle uğraşyorum. Oldum olası ders çalışmaz tembel olarak nitelendirdim kendimi ama geçmiş zamanda bu durumun beni çok üzdüğünü yıprattığını farkettiğim süreçte bunun acaba tembellik olmayabilir mi düşünceleri yer etti aklımda. Dikkat dağınıklığım olduğunu düşünüp destek almak adına gittim ilaç kullandım ama o da hayretmedi ve bu süreçten sonra dikkat dağınıklığı ya da başka sebepten değil de ben kendi kendimi mi engelliyorum diye düşündüm. Ama bu çok saçma geliyor. Hayatım şuan bana bağlı ve ben her şeyden bihaber zaman öldürüyorum sadece üstelik sınavlarıma 10 gün kala bile bu boşa zaman öldürme olayı sürüyor. Son günlerde de yetişmeyecek düşüncesi. .. İşte tüm yıllar böyle geldi geçti. Bazen kendime çok öfkeleniyorum çünkü istediğim hayat için ders çalışmam öğrenmem lazım ama hep erteliyor sıkışınca da gerginlikten bir şey yapamıyorum. Ama son 2 3 haftadır yetiştirebilecekken asla kafamı veremedim koskoca bir gün toplasan verimli 30 dk çalıştım bu da hiçbir şey gerçekten. Ne yapıcam bunu nasıl aşıcam bilmiyorum. Ben acaba kendimi sabote mi ediyorum? Bu davranış şekillerinden nasıl kurtulabilirim?Teşekkür ederim.