Eğitim

Okulda sosyal anksiyete ve strese girmek

Gizli Kullanıcı1 Haziran 2024 22:35

Okulda özellikle sosyal fobisi oluşuyor insanlarla iletişime geçerken zorlanıyorum sınıf ortamında geriliyorum ve tahtaya kalkmaya stres oluyorum ve eğer tahtaya kalkarsam yoğun ter ve el terlemesi ve titremesi sonra ben geri eski halime dönüyorum bu kadar

Bu soru 2 Haziran 2024 18:06 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, sosyal fobi, insanlar arasında oluşan bir endişe veya korku durumudur ve genellikle sosyal etkileşimlerde, özellikle de topluluk önünde konuşma gibi durumlarda belirgin hale gelir. Okulda böyle bir durumla karşılaşmak oldukça yaygın ve zorlayıcı olabilir. Ancak, bu tür durumlarla başa çıkmak için bazı stratejiler ve yardımlar mevcuttur.

Sosyal fobi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nedenleri üzerine düşünmek, bu durumu anlamaya ve başa çıkmaya yardımcı olabilir. Belki de size değerli hissettiren kişilerle daha fazla konuşmak faydalı olabilir.

Kendinizi rahat hissettiğiniz küçük sosyal etkileşimlerle başlayarak, zamanla daha büyük adımlara ilerlemek önemlidir. Örneğin, sınıfta bir soru sormak veya bir tartışmaya katılmak gibi.

Derin nefes alma, meditasyon veya kas gevşeme egzersizleri gibi rahatlama teknikleri, stresi azaltmaya ve sakinleşmeye yardımcı olabilir.

İç istişare yapıyor musunuz? Kendinize karşı olumlu ve cesaretlendirici konuşmak önemlidir. Olumsuz düşünceler yerine, kendinize güveninizi artıracak olumlu ifadeler kullanın lütfen.

Ailenizden, arkadaşlarınızdan veya okuldaki danışmanlardan destek almak önemlidir. Birisiyle duygularınızı ve endişelerinizi paylaşmak size destek olabilir.

Eğer sosyal fobi sizi günlük yaşamınızda çok fazla etkiliyorsa, bir terapist veya danışmanla çalışmak faydalı olabilir. Terapi süreci, bu tür durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek stratejiler ve teknikler konusunda size rehberlik edebilir.

Sosyal becerilerinizi geliştirmek, sosyal fobinizle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Aktif dinleme, göz teması kurma, beden dilini kullanma gibi becerileri öğrenmek ve pratik yapmak önemlidir.

Öz güvenli iletişim kurduğunuz bir yaşam dilerim :)

Sağlık dileği ve sevgilerimle...



Cevaplanmış benzer sorular

Eğitim

Akranlarım, bana karşı neden böyle davrandılar?

Eğitim hayatım boyunca hep çok başarılı bir öğrenciydim. Öğretmenlerim ve yakın çevrem tarafından hep takdir edildim. Çok saygılı ve efendi biti olduğumu herkes, söyler. Her başarı, beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Örneğin ilkokulda ve ortaokulda sınıf arkadaşlarım, sınıfta herkesin doğum gününü parti ile tek tek kutlarken sıra bana gelince-birkaç dostum hariç- hep es geçtiler. Ötekileştirildiğimi özellikle hissettim. Lisede çok mutluydum. Rüyalarda yaşıyor gibiydim. Üniversiteye geçiş sınavında ilk 900'de yer aldım ve istediğim bölüme yerleştim. Düzenli ve disiplinli olarak çalıştım. Üniversitede sınıf arkadaşlarım tarafından gene dışlandım, ötekileştirildim. Onlara karşı hiçbir şey yapmadım. Kendi hâlimde ders çalıştım. Kımseyi kırmadım. İncitmemeye özen gösterdim. Ama onlar, benimle hiçbir şey yapmak istemediler. Sınıfça etkinlik yaptıklarında bana hiçbir zaman haber vermediler. Hep, yalnız kaldım. Ben etkinlik yaptığımda gerek aynı bölümden gerekse farklı bölümden arkadaşlarımı çağırıyordum ama genel olarak benimle bir şey yapmak istemediler. Üniversitede dışlandığımı, ötekileştirildiğimi, istenmediğimi, yalnızlığın acı yüzünü iliklerime kadar hissettim. Üniversite hayatım boyunca sadece yurt arkadaşlarımla eğlenebildim. Bazen acaba bende mi sorun var diye düşündüm. Benden yaşça büyük olanlar, hocalarım, öğretmenlerim; beni hep çok sevip takdir ettiler ama akranlarım, beni hiçbir zaman istemedi. Acaba neden?