Eğitim

Psikolog ve Psikiyatrist Farkı Nedir?

Gizli Kullanıcı4 Ağustos 2024 19:04

psikoloji ve psikiyatrist farkı ne yani psikiyatriste Tıp okuyup oluyoruz ama psikoloji dersleri aynımı farki ne? Peki ya psikiyatrist veya psikolog olduğumuzda ya da olmamız için ne şart mesleğimde nasıl eni iyisi olabilirim neler yapmalıyım

Bu soru 4 Ağustos 2024 21:56 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, sorduğunuz soru halk arasında oldukça merak edilen bir konudur, öncelikle psikiyatristler üniversitelerin 6 senelik tıp eğitiminden sonra psikiyatriden ihtisas yaparlar, bu 6 senelik eğitim içerisinde ise genel tıp derslerini alırlar, psikiyatri dersleri de zorunlu olarak verilir çünkü her bir branşın içerisinde psikiyatri alanıyla ilişkili detaylar vardır. Psikologlar ise üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümlerini bitirdikten sonra psikolog ünvanını kazanırlar, yüksek lisans eğitimlerinden sonra ise uzman psikolog ünvanını alırlar. Psikiyatristler psikoterapi ile birlikte ilaçla tedavi uygulayabilirler, sorunları daha çok biyolojik, nörolojik açıdan değerlendirirler, özellikle psikoz hastalarında (günlük yaşamı idare etmede zorlanan, işlevselliği bozulmuş kişiler, örneğin; şizofreni, bipolar gibi) yalnızca psikoterapi yeterli olmadığı için ilaç kullanımı sağlanması için hekim desteği gereklidir. Psikologlar ise bireyleri davranışsal ve duygusal olarak ele alır, davranışların altında yatan nedenleri anlamlandırmaya çalışır ve belli tedavi yöntemleriyle kişinin ruh sağlığının iyileştirilmesini sağlar, çoğu zaman yalnızca ilaçla götülen tedaviler sonuç vermez, kendinin farkında ve iç görüye sahip bireyler için psikoterapi gereklidir. Psikoloji de hiçbir zaman durağanlığa yer yoktur, kişi kendini sürekli geliştirmek zorundadır, psikoloji lisans hayatı boyunca psikolojinin gelişimini ve ortaya çıkan terapi yöntemlerini öğrenmiş olur sonrasında aldığı süpervizyonlarla (uzmanlar tarafından seanslarınızın takibi, seans içeriklerini sunmanız) birlikte seanslarında hangi ekolle ilerlemesi gerektiğine karar verir, örneğin ben BDT ile çalışan bir psikoloğum ancak şema terapinin uygulamalarından yararlanabiliyorum, mesleğinizde en iyi olmak için bu konuda meraklı olmalısınız, kısaca böyle bir ayrım yapabilirim sizlere, umarım faydalı olur.

iyi günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular

Eğitim

Gerçekten çok isteyip yapamamak mümkün mü?

Bir şeyi gerçekten çok istiyorsanız evrende onun için çabalar dediler ama ben üç senedir psikoloji için YKS sınavına girdim. Çalışamadım, çalışmadım. Çalışmaya çalıştım ama. Neden olmadı? Oysaki ben gerçekten istemiştim. Çok istemiştim hocam. Bir kaç güne açıklanıyo sonuçlar (girdiğim üçüncü senenin sonuçları). Evet iyi bir yerde psikoloji gelmeyecek o zaman ne anlamı kaldı hayatın. İlerde hayal ettiğim ben yok artık. Tembel değilim biliyorum inanın değilim ama neden olmadı, neden? Bunu bir başkasına anlatamıyorum, basit görünüyor derdim herhalde ama beni ne kadar kötü hissettirdiğinin farkında değiller. İsteyip yapamamak? Tek cevabı belki de yeterince istemediğim midir? (Bir hocam böyle söylemişti)Zorlamalı mıyım istemek için? Peki ya mümkün mü bu? Kendimi uzun süredir psikolog kılıfına koydum herkes bundan haberdar. Benim çok iyi bir psikolog olacağıma inanıyorlar peki ya neden? Kafam çok karışık psikoloji benim için aşk gibi bir şey oldu. Kavuşamadık bir türlü artık mümkün bile değil. Yaşlandım gibi hissediyordum. Yaşıtlarım benden ilerde ilerliyor çünkü. Belki de aslında hiç öyle kafamda kurduğum hatta taptığım o mesleği yapmayacağım (PSİKOLOG). Neden ama? Benim hayallerimde büyük yeri vardı. Şimdi ben ben olmaktan çıkarım gibi. Psikolojiyi inat mı ettim acaba diye de düşünüyorum bazen ama inat bir noktada iyi bir şeydir, iyi noktasını görmedim ben. Bence bu psikoloji benim için aşk. Düşünmek güzel hayal kurmak güzel ama beraber olamıyoruz. Kendimi buna bu kadar bağlamak ne kadar doğruydu? Benden ne olur?