Sınav heyecanımı nasıl yenebilirim?
Sınavlara günü gününe çalışıp, konuları anlıyorum ama sınavda o kadar heyecanlanıyorum ki ne bedenimi ne de zihnimi kontrol edemiyorum algım kapanıyor soruları hep yanlış okuyorum ve hiç hak etmediğim notlar alıyorum ve artık o kadar psikolojim bozuldu ki zaten bende panik bozukluk olduğu için sınavda bu heyecanımla birleşince kendimi kontrol edemiyorum ama ben artık hak ettiğim notları almak istiyorum yardımınıza ihtiyacım var lütfen yardım edin şimdiden çok teşekkür ederim.
Bu soru 28 Kasım 2024 20:58 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Sınav kaygınız sebebiyle potansiyelinizi tam olarak ortaya koyamadığınızı anlayabiliyorum, eminim bu soruna sahip olmasaydınız akademik olarak kendinizi çok daha başarılı hissederdiniz. Sınav kaygısı yalnızca sınav anında başlayan bir sorun değildir. Sınav kaygısına sahip kişi sınav gününe kadar da kaygı yaşar, sınav yaklaştıkça bu kaygı artar ve sınav anında artık kaygı başa çıkılamaz bir hale gelir. Tabi ki de bu sorunun üstesinden gelmek mümkün, öncelikle neden bu sorunu yaşadığınıza dair farkındalıklar geliştirebilirsiniz;
Özellikle değerlendirilme kaygısı yaşayan kişilerde bu sorunu görürüz: Bunun nedeni kişinin yaşamı boyunca akademik olarak değerlendirilmiş olmasıdır. Bu davranışı yapanlar genelde ebeveynlerdir, özellikle mükemmelliyetçi ebeveynlere sahip, başarılı sonuçlar getirdiğinde ebeveynleri tarafından daha çok sevildiğini hisseden çocuk yaşamı boyunca akademik performansı yaşamının en üst noktasına koyarak yaşam amacını burayla ölçebilir. Çünkü insan sevilmek ve takdir edilmek ister. Diğer taraftan ailesi tarafından sürekli “sen her zaman en iyisini yaparsın, sen zaten düşük not almazsın” gibi söylemlerle büyüyen çocuklarda yaşamların boyunca bu algıyı korumaya çalışıyor olabilir. Şu anda bu sınavları değerlendirirken aslında neleri değerlendirdiğinizi fark edin.
Sevgili danışan yaşadığınız bu sorun istemsizce yaptığınız bilişsel hatalar ve olayları yanlış algılamanızla ilgili olabilir. Örneğin sınav anında yaşadığınız bedensel belirtilerin bir felaket olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak çoğu öğrenci için sınav başlangıcında bir miktar kaygılanmak oldukça normaldir. Sınav anında hiç kaygılanmamak gibi bir isteğiniz olabilir. Burada şunu diyebilmek önemlidir. “Sınavdan hemen önce ve sınav başladığında heyecanlanabilirim ancak bu geçecek, birazdan hem nefesimi hem de zihnimi kontrol edebileceğim, yapabildiğimin en iyisini yapacağım ve mükemmel olmama gerek yok” İlk cümlemde belirttiğim gibi bu sorun olmasaydı kendinizi “daha başarılı hissederdiniz” daha başarılı olurdunuz diyemem, belki de şu anda yeterince başarılısınız ancak yaşadığınız sorun sizi yetersiz hissettirdiği için yeterli olan size eksik geliyor. Belki de gerçekten düşük puanlara sahipsiniz ve bu sorun ortadan kalktığında da yeterli motivasyona sahip olmadığınız veya yeterince çalışmadığınız için daha yüksek puanlar alamayabilirsiniz. Sınavda başarılı olmayı sınavda kaygılanmamakla eşleştirmeyin. Siz bu kaygınıza rağmen, bu kaygınızla başa çıkarak sınavlarınızı tamamlayabilirsiniz.
Özellikle kaygıyla çalışırken sıklıkla önerdiğimiz nefes ve beden egzersizlerini yapmanızı mutlaka tavsiye ederim. YouTube üzerinden mindfulness kanalı aracılığıyla bu egzersizlere ulaşabilirsiniz.
Diğer yandan kaygınızı azaltan durumları fark edin, bunun için bir günlük tutabilirsiniz. Her sınav için kaygınızı puanlayın ve bu sınavlardan önce ve sınav anında neler yaptığınızı yazın, düşük puan verdiğiniz sınavlar için öncesinde ve sınav anında neler yaptığınızı fark edin. Örneğin bir konu hakkında gerekli tüm bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu sizin kaygınızı azaltabilir, ya da sınav öncesinde bir arkadaşınızla sınav hakkında konuşmak ya da sınav öncesinde belli tekrarlı davranışlar göstermek. Neyin iyi geldiğini fark edin.
Unutmayın ki kaygılarımızla her zaman tek başımıza başa çıkamayabiliriz. Burada terapi çok daha kolay bir şekilde başa çıkmamızı sağlar. Bu süreci bir uzmanla birlikte götürmek size oldukça içi gelecektir.
sevgiler.
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
Çok teşekkür ederim sorunumu biriyle paylaşmak bile bana o kadar iyi geldi ki…
28 Kasım 2024 23:04