sınav stresimi nasıl yönetebilirim
2 ay kaldı ben çok stres yapıyorum konularım yetişmicek diye netlerim artmıcak diye istediğim yeri yapabilceğimi biliyorum ama sanki yapabilceğimi sanmıyorum gibi korkuyorum stres yapıyorum etrafımda kimse bana destek vermiyor annem deseniz benim hiç çalışmadığımı düşünüyor aslınds elşmden geldiğini yapıyorum ama lisede kimse yks bilgisi vermedği için anca eliöden bu kadar geliyor iyi bile geliştim annemle babam ayrı onu da takıyorum sürekli aynı konuları kafamda dert ediniyorum
Bu soru 22 Nisan 2025 20:29 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Hayatınızın böyle hassas bir döneminde kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Sınava iki ay kala stresinizi yönetmeniz, süreci daha sağlıklı geçirmeniz için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.
Öncelikle belirtmeliyim ki hayatınız için önemli bir geçiş aşaması olan bu sınava az bir zaman kala hissettiğiniz duygu ve düşünceler çok anlaşılır. Bu süreçteki pek çok genç bu aşamalardan geçiyor. Yalnız olmadığınızı eklemek isterim. Sınav stresinizi yönetmeye ve planlarınızı gerçekleştirmeye çalışırken çevrenizden destek beklemek istemeniz, ilerlemenizin takdir edilmesine ihtiyaç duymanız gerekebilir. Ancak paylaştıklarınızdan hem okuldan bir bilgi gelmemesine hem de ailevi sorunlara rağmen bu süreci iyi bir şekilde ilerlettiğinizi anlıyorum. Bu gerçekten takdire şayan.
Şimdi bu stresi olumlu anlamda değerlendirmek, sağlıklı bir şekilde yönetmek için neler yapabilirsiniz, üzerine konuşalım;
Bu noktada önümüzdeki süreç için gerçekçi bir plan yapmanız etkili bir adım olacaktır. Yani "Konular yetişmeyecek." gibi sizi karamsarlığa götüren bir bakış açısı yerine sürece yönelik farkındalığınızın yüksek olmasıyla birlikte eksiklerinizi listeleyip önceliklendirme yaparak başlayabilirsiniz. Bu süreçte ayrıca daha verimli çalışmak için pomodoro tekniğinden faydalanabilirsiniz. Yani 25 dakika ders+ 5 dakika mola ve bu döngü dörde tamamlandığında 20- 30 dakikalık bir ödül molası ile çalışma temposunu verimli ama yorucu olamayan bir şekilde ilerletmeyi deneyebilirsiniz. Netler üzerine de değinmek isterim. Net bir süreç göstergesidir sevgili danışan yani nihai bir başarı değildir. Bu noktada yukarıdaki yöntemler veya şimdiye kadar sizle süregelen çalışma metotlarınız ile ilerleme kaydederek her gün bir önceki günden ilerde olduğunuzu görmek daha etkili bir yöntem olabilir.
Gerginlik anlarında ise kısa meditasyonlar, nefes egzersizleri, farkındalık uygulamaları da yaşadığınız duygularla baş etmenize yardımcı olacaktır. Örneğin 4-7-8 Nefes Tekniği (Kaygı anında sakinleşme) ile burundan 4 saniye nefes alma, nefesi 7 saniye tutma, ağızdan 8 saniyede yavaşça verme vardır. Bunu 3-4 tur tekrarlamak, parasempatik sinir sistemini aktive eder ve kalp ritmini düzenler.
Ayrıca bu süreçte attığınız her adım için yani çözdüğünüz test, bitirdiğiniz konular için kendinizi kutlamanızı, başarılarınız için kendinizi tebrik etmenizi rica edeceğim. Bu kutlamalar sevdiğiniz müziği dinlemek, yürüyüş yapmak gibi küçük molalar da olabilir.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sınavınızda başarılar diliyorum. Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen
Teşekkürler desteğiniz için💗