Eğitim

Sınav stresiyle başa çıkamıyorum

Gizli Kullanıcı15 Ağustos 2024 23:46

Sınav zamanları o kadar stres oluyorum ki mideme vuruyor bu durum, günde 4-5 defa kusuyorum istemeden. Sürekli midem bulanıyor stres yüzünden. Bulantı ilacı içsem de fazla etkili olmuyor. Geceleri stres yüzünden uyuyamıyorum, çok zor uykuya dalıyorum. Her zaman uyuduğum yatak dar oluyor resmen dönüp duruyorum mide bulantısı ve stres yüzünden uyuyamıyorum. Uyusam bile çok sık uyanıyorum ve toplam uykum 3 saati geçmiyor maalesef. O kısacık uykumda da sürekli sınavla ilgili rüya görüp rüyamda bile stres oluyorum, uykumu alamıyorum daha yorgun uyanıyorum. Ama nasıl başa çıkarım bilmiyorum.

Bu soru 16 Ağustos 2024 08:25 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, sınavların bizim üzerimizdeki etkisi sınavlara yüklediğimiz anlamla ilişkilidir. Kimileri çok makul düzeyde bir sınav stresi yaşar, kimileri hiç yaşamaz, kimileri de sınav kaygısıyla başa çıkamaz. Burada sınavların senin üzerindeki anlamını sorgulamakta fayda var. Sınavlar senin için neyin belirleyicisi ? Senin için yaşamda başarılı olmak yalnızca sınavlarla mı ilişkili? Başarılı olunca daha değerli olduğunu düşünür müsün ?

Çocuklukta sevgi ve ilgiyi yalnızca başarılı olduğu durumlarda alan

Çocuklukta katı otoriter ebeveynlere sahip olan

Çocuklukta kendisinden sürekli yüksek başarı beklentisi olan, sen her zaman en iyisini yaparsın cümleleriyle pekiştirilen kişilerde sınav kaygısı daha çok görülür.

Şimdi bu durumla nasıl başa çıkabileceğinle ilgili birkaç yöntem söylemek istiyorum.

Sınav kaygısının en büyük nedeni sınavın “belirsiz” olmasıdır, hangi soruların çıkacağı, sınavı yapıp yapamayacağımızı bilemeyiz, bu durumda sınavın senin için belirsizliğini azaltman gerekli, hangi konularda iyi hangi konularda eksik olduğunun listesini yaparak başlayabilirsin. Eksik olduğun konuların üzerine gitmelisin.

Kendine belli çalışma yöntemi oluşturabilirsin, örneğin 40 dakika çalışma 5 dakika dinlenme gibi, ihtiyacın olan süreleri kendin belirle.

Kendine amaç hedefi değil süreç hedefi koy. Sınavdan yüksek almayı değil sınava ilişkim yapacaklarını hedefle. Örneğin; bu hafta içerisinde bir konuyu anlayıp üzerine sorularımı çözüp sonrasında tekrarlarımı yapacağım gibi. Haftalık veya günlük hedeflerin olsun.

Son olarak kaygıyla ilgili mindfulness egzersizlerini uygulamanı öneririm, YouTube üzerinden nefes ve beden egzersizlerine kolaylıkla ulaşabilirsin. Umarım yaşamını sınavlardan çok daha fazlası olduğunu fark edebilirsin.

iyi günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular

Eğitim

Akranlarım, bana karşı neden böyle davrandılar?

Eğitim hayatım boyunca hep çok başarılı bir öğrenciydim. Öğretmenlerim ve yakın çevrem tarafından hep takdir edildim. Çok saygılı ve efendi biti olduğumu herkes, söyler. Her başarı, beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Örneğin ilkokulda ve ortaokulda sınıf arkadaşlarım, sınıfta herkesin doğum gününü parti ile tek tek kutlarken sıra bana gelince-birkaç dostum hariç- hep es geçtiler. Ötekileştirildiğimi özellikle hissettim. Lisede çok mutluydum. Rüyalarda yaşıyor gibiydim. Üniversiteye geçiş sınavında ilk 900'de yer aldım ve istediğim bölüme yerleştim. Düzenli ve disiplinli olarak çalıştım. Üniversitede sınıf arkadaşlarım tarafından gene dışlandım, ötekileştirildim. Onlara karşı hiçbir şey yapmadım. Kendi hâlimde ders çalıştım. Kımseyi kırmadım. İncitmemeye özen gösterdim. Ama onlar, benimle hiçbir şey yapmak istemediler. Sınıfça etkinlik yaptıklarında bana hiçbir zaman haber vermediler. Hep, yalnız kaldım. Ben etkinlik yaptığımda gerek aynı bölümden gerekse farklı bölümden arkadaşlarımı çağırıyordum ama genel olarak benimle bir şey yapmak istemediler. Üniversitede dışlandığımı, ötekileştirildiğimi, istenmediğimi, yalnızlığın acı yüzünü iliklerime kadar hissettim. Üniversite hayatım boyunca sadece yurt arkadaşlarımla eğlenebildim. Bazen acaba bende mi sorun var diye düşündüm. Benden yaşça büyük olanlar, hocalarım, öğretmenlerim; beni hep çok sevip takdir ettiler ama akranlarım, beni hiçbir zaman istemedi. Acaba neden?