Eğitim

YKS zaman yönetimi

Gizli Kullanıcı28 Temmuz 2024 12:30

Dershane ve artı okul zamanımı nasıl yönetebilirim Kendimi bu piskolojiye hazır hissetmiyorum Sınav hakkında kaygılarım çok fazla bir soruda yanlış yapsam yapamayacağım gibi geliyor Netlerim bir türlü artmıyor bu durum da beni sinir ediyor Ya yapamazsam ailem ne der kaygısı sarıyor Sosyal fobi de var üstelik bende bir yerden başlamak istiyorum ama nerden başlayacağımı bilmiyorum kafam çok karışık gerçekten bilmiyorum

Bu soru 29 Temmuz 2024 15:42 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Yks süreci her öğrenciyi etkilediği gibi sizi ve sürecinize yönelik olumsuz inançlar olumsuz duygularla etkilemeye başlamış görünüyor. Sınav sürecine yönelik kaygılanmanızın ya da korkmanızın faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki bu kaygı veya korku düzeyinin minimum düzeyde olması ve kontrol edilebilir bir düzeyde olmasıyla ilişkilidir. Böylelikle sorumluklarınızı daha ciddiye almanızı, hırslanmanızı veya pratik başa çıkma becerileri oluşturmanızı sağlayabilir. Ancak aşırı kaygılanmaya ya da korkmaya eğilimli olmak, günlük işlevinizi, kişisel yaşantınızı, sosyal ilişkilerinizi ya da beslenme uyku düzeninizi olumsuz açıdan etkiliyorsa o zaman problem olarak ele alabiliriz.

Sınava yönelik önünüzde belirli bir zamanın olması anacak sınavın sonucuna dair belirsizlik olmasından kaynaklı kaygılarınız ya da korkularınız tetiklenir hale geliyor. Sınav sürecinizin aslında olumsuz olarak tanımlanmadığı, sınav sürecinizi olumsuz olarak nitelendiren sürece yönelik olumsuz düşünceleriniz, inançlarınızdan kaynaklanır. Olumsuz düşünceleriniz tek başlarına yer almazlar Bu düşüncelere eşlik eden duygularınız, tetiklenen davranışlarınız yer alır. Bu üç kavram –duygu, düşünce, davranış- birbiriyle etkileşim halinde döngüsel olarak ilerlerler. Olumsuz düşüncelerinizi farkında olmanız, gerçekçi bakış açısıyla değerlendirerek olumsuzluktan odağınızı almanız hem duygularınızın düzeyini hem de tetiklenen davranışlarınızı azaltacak, değişim gösterecektir.

Anlattıklarınız üzerinden birlikte örnekle pekiştirelim.

Duygu: kaygı, korku

Düşünce: Çok fazla yanlış yaparsam başarısız olurum veya eğer sınavda başarısız olursam ailem hakkımda kötü düşünür, bana kızar.

Davranış: Ders çalışmayı ertelemek, ağlamak veya ders çalışma programını yönetememek.

Yukarıdaki örnekte olumsuz inançlar kaygı ve korku düzeyini arttırıyor, davranışlarınızı tetiklenmesine sebep oluyor. Bu nedenler bu döngünün temeli olan olumsuz inançları tanımlamanız, farkındalık oluşturmanız duygularınızı ve davranışlarınızı azaltmaya aynı oranda değişmesini de sağlayacaktır. Olumsuz inançlarınıza gerçekçi bakarak değerlendirmek için olay, duygu, düşünce, davranış başlıkları altında duygu durum kaydı tutabilirsiniz. Bu kaydını yazarak tutmanız somut bir şekilde görerek gerçekçi bakmanızı sağlayacaktır.

Dershane ve okul zamanını yönetmek için ajanda tutmayı deneyebilirsiniz. Dershane ve okul zamanlarınızı somut bir şekilde görmek için saatleri ve günleri yazabilirsiniz. Böylelikle ders çalışma yoğunluğunuzu bölmek, planlamak daha kolaylaşacaktır. Ders çalışma motivasyonu için beklentilerinizi gerçekçi bir düzeye indirmeniz, yapabileceğiniz çalışmalar planlamanız destekleyici olacaktır. Unutmayınki küçük adımlarla büyük hedefinize sağlam bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ajandanıza yazdığınız her adımı yaptığınızda kendinizi ödüllendirerek motivasyon sağlayabilirsiniz. Örneğin iki saat ders çalıştığınızda yarım saat dizi izleyerek ödül verebilirsiniz. Bu ödülleri gerçekçi bir şekilde zamanınızı değerlendirerek vermeniz daha sağlıklı olacak ve adımlarınızı atmanızı kalıcılaştıracaktır.

Kendinizi sınav sürecine hazır hissetmek için bir faktöre ya da duruma ihtiyacınız yok. Bu sürece kendinizi hiçbir zaman hazır hissetmeyeceksiniz. Yalnızca bu sürece girdiğinizde bu süreç size ayak uyduracak ve yol alarak ilerleyeceksiniz. Zaman zaman motivasyonunuz düşebilir, kendinizi çok enerjik hissedebilirsiniz. Süreç içerisinde tüm duyguları yaşayacaksınız belki de hiç yaşamayacaksınız stabil ilerleyecek. Özetle çok ihtimal var ve bu ihtimalleri deneyimleyerek başa çıkacak, kendi yol haritanızı oluşturarak ilerleyeceksiniz.

Sevgili danışan, sınav sürecinin çok yorucu olduğunu ve bazen başa çıkamadığımız zorlayıcı duygularınız olduğunu görebiliyorum. Bu sürecin sınav sürecine yönelik olduğunu ve bu yüzden geçici olduğunu hatırlamakta fayda var. Sınav süreci geçici ancak sizin duygularınız, ruhsal olarak siz de bıraktığı izlere kalıcı olabilir. Eğer ki başa çıkmakta zorlanıyorsanız ve sınav sürecini daha sağlıklı yürütmek isterseniz bir psikologla görüşerek psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Gelecekten korkarak büyütüldüm

Her zaman algıları açık, yaşına göre fazlasıyla olgun bir iyi kız oldum. Kendimi ifade etmek için çok çaba harcadım ama hiçbir zaman doğru anlaşılmadım. Hep gelecekten korkarak büyütüldüm "bunu yapmazsam sevilmem, fakir kalırım, evimden olurum, iyi bir hayata kavuşamam" düşüncesiyle kendimi hep aslında istemediğim ama benden beklenen yöne doğru zorladım. Başka yeteneklerim, başka ilgi alanlarım olduğunu, mutsuz olacağımı bilmeme rağmen benim için iyi olduğunu düşündükleri alana yönelmek için çok kendimi zorladım. Bir bildikleri vardır belki dedim, bir an önce ayaklarım üzerinde durmam ve bağımsız olmam gerek dedim. Ben herkes için üzüldüm, herkesi korumaya herkesin işini kolaylaştırmaya çalıştım ama kimse benim için bunu yapmadı.Yaklaşık bir yıldır kazanması, okuması ve çalışması en zor meslek gruplarından olan bir mesleğe mensubum, okuldan mezun oldum. Çok önceden de tahmin ettiğim gibi nefret ederek okuyup bitirdim ama elbette her zaman yaptığım gibi bu çok başarılı bir öğrenci olmama engel değildi, onur öğrencisi olarak mezun oldum. Bu bir yılda özel sektörde 3 kez 3 ayrı yerde duvara tosladım, kura usülü atanıyoruz 3 kez adım kurada çıkmadı ve atanamadım. Ales ve dil sınavını geçtim doktora mülakatlarına başladım, kabul alır mıyım bilmiyorum, uzmanlık sınavına hazırlanıyorum kendi kendime ama artık hiçbir şey için emek veresim gelmiyor. Bu kadar emek vermiş belli bir noktaya gelmişken buradan dönebilir miyim, hayatımı böyle sürdürmeye devam edebilir miyim bilmiyorum. Aşırı bağımsız, risk almaktan korkan bir yapım var ve bunun nasıl üstesinden geleceğimi bilmiyorum. Özgüvenim her zaman dalgalı. Artık çabalamaktan çok yoruldum. Geride kalmış hissediyorum ve yardıma ihtiyacım var. Git gide tahammül seviyem düşüyor, zaman zaman sinir olarak yansıtıyorum veya neşeyle gizliyorum ama içimde büyük bir üzüntü var.