• Anasayfa
  • Blog
  • Aseksüel Nedir? İlişkilere Etkileri Nelerdir?
Cinsellik

Aseksüel Nedir? İlişkilere Etkileri Nelerdir?

Psikologca 10 Temmuz 2024
Aseksüel Nedir? İlişkilere Etkileri Nelerdir?

Modern hayatın akışı içinde cinsellik hakkında yeni tanımlarla karşılaşmaya başladık. Sıkça adını duymaya başladığımız aseksüellik de bunlardan bir tanesi. Aseksüellik nedir? Aseksüeller kimdir?

Cinsellikle ilgili birçok yeni kavram hayatımıza girmeye başladı. Aseksüellik de bu kavramlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Aseksüellik, cinsel çekim ve arzu eksikliği ya da yokluğu olarak tanımlanıyor. Bu tanıma göre aseksüel bireyler çok az cinsel çekim yaşar ya da hiç cinsel çekim yaşamazlar. Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun %1'i kendisini aseksüel olarak görüyor.

Aseksüeller hiçbir zaman cinsel birliktelik yaşamaz ya da romantik ilişki kurmaz diyemeyiz. Romantik ilişki yaşayabilirler ve partnerleriyle duygusal bağ kurabilirler. Aseksüseller, cinsel ilişkiye girebilir ancak cinsellik onlar için önemsiz bir detaydır. Bu noktada aseksüeller demiseksüellerden ayrılır, demiseksüel kişiler; eğer duygusal bir bağ kurabilirlerse partnerlerine karşı cinsel çekim ve arzu hissedebilirler. Aseksüeller ise romantik bir ilişki içinde duygusal bağ kurabilir ancak cinsel çekim eksikliği ya da yokluğu yaşarlar. 

Aseksüellerle Cinsellik

Aseksüellik hakkında hastalık ya da libido düşüklüğü şeklinde bir tanımlama yapamayız. Aseksüeller için cinsel birliktelik önemli olmasa da cinsel ilişkiye girebilirler. Aynı zamanda partnerlerini mutlu etmek ve çocuk sahibi olmak için cinsel birliktelik yaşayabilirler. Ya da libidolarını tatmin etmek için mastürbasyon yapabilirler. Bu konuyla ilgili seks ve ilişki uzmanı Jessica O'Reilly şöyle diyor: "Bazı aseksüeller, cinsel çekicilik yaşamasalar bile ilişkilerinin bir parçası olarak seks yapmayı tercih ediyorlar. Aseksüel olarak tanımlanan ve cinsel çekicilik yaşamayan, ancak fiziksel ve duygusal zevk için seksten zevk alan danışanlarla çalıştım."

Görüldüğü üzere aseksüellik bir hastalık, rahatsızlık ya da libido düşüklüğü değildir. Ancak aseksüelliğin bir cinsel kimlik mi yoksa cinsel yönelim mi olduğu konusunda uzmanlar hala bir uzlaşıya varmış durumda değil.

Aseksüeller ve Romantiklik Arasındaki İlişki

Cinsel yönelimler gibi romantik yönelimler de çeşitlilik gösterir. Romantiklik gibi aromantiklik de romantik ve duygusal yönelimlerden birisidir. Aromantikler, hiç kimseden romantik ve duygusal bir çekim hissetmezler. Sarılma, öpme, dokunma gibi davranışları sevmezler.

Aseksüeller de kendi aralarında romantik ve aromantik olarak ayrılabilir. Romantik aseksüeller, partnerleriyle romantik ve duygusal bir yakınlık kurabilirken, aromantik aseksüeller ise romantik ve duygusal yakınlık dahi kurmak istemezler. Bazı durumlarda aseksüeller ile aromantikler karıştırılabiliyor. Kendisini aromantik bir aseksüel olarak tanımlayan kişiler ise hem cinsel çekim hem de romantik çekim hissetmez. Böyle bir durum, romantik bir ilişki için büyük bir handikap oluşturabilir. Ancak her aseksüel, aromantik değildir. Romantik duygusal bir ilişki içinde olmaktan mutlu olan aseksüeller de vardır.

İlişkilerde Yakın Olmanın Başka Yolları da Vardır

Her ilişkide partnerlerin sevilme, şefkat, yakınlık gibi bazı ihtiyaçları vardır. Birçok ilişkide cinsellik, bu yakınlığın ve samimiyetin oluşturulmasında etkili olabilir. Ancak aseksüeller için cinsellik, bir ilişkide yakınlık kurmak için tek seçenek değildir. Sarılmak, dokunmak, öpmek, göz teması kurmak ve diğer romantik etkinlikler; aseksüellerin partnerleriyle kurdukları duygusal bağın bir diğer ifade ediliş biçimi olabilir. Bir ilişki sadece cinsellikle ilgili değildir. Aseksüellerle kurulan bir ilişkide, cinsellik konusunda uyumsuz partnerler de mutlu olunabilir. 

İlişkilerde Dürüstlük

Aseküseller, daha ilişkinin ilk başlarında cinsellikle ilgili konularda kendilerini dürüst bir biçimde ifade ederler. Asekseüllerle kurulan romantik ilişkilerde, her iki partnerin neyi sevip neyi sevmediği ve ilişkideki kişisel sınırlar, açık ve net bir şekilde konuşulur. Partnerler, birbirlerinin seçimlerine ve kararlarına saygılı davranmayı ve zorlayıcı olmamayı öğrenir. Bu sayede ortak yönlerin ve farklılıkların en baştan bilindiği bir ilişki de sağlam temeller üzerine kurulmuş olur.

Aseksüel Nedir? İlişkilere Etkileri Nelerdir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Aseksüellik hakkındaki sorularınızı uzman psikologlarlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

aseksüel
cinselçekim
demiseksüel