18 yıllık evlilik ve güven sorunu
Ben 18 yıldır evliyim. bunca zamandır eşimle bir sıkıntım olmadı güven konusunda yeni evlenen bir akrabamızın kocası ile aynı ortama geldiğimizde muhabbet etmediği sırada bire bakarken gördüm. bu konuyla alakalı kendisi ile konuştuğumda kendisinden böyle bir şey nasıl beklerim diye aşırı tepki verdi: hasta olduğunda elleri kitleniyor kalbi hızlı atıyor. Aynı olaya çok sık denk geliyorum. Ama konuşamıyorum. bu konuda ne yapmalıyım
Bu soru 6 Ocak 2025 07:22 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, ilişkilerde güven eksikliği partnerler için oldukça zorlayıcıdır. Güven duygusu ilişkilerin temelinde yatar ve buradaki bir aksaklık ilişkinin temelden sarsılmasına neden olur.
Aşağıda soracağım bir kaç soruyu düşünmeniz ve kendi içinizde cevaplandırmanız duygu ve düşüncelerinizin netleşmesinde yardımcı olabilir.
- İlişkinizde yaşadığınız hatalar üzerinde çalışıyor musunuz? bir şeyler yapmadığınız sürece sorun orada öylece kalacaktır.
- Birbirinizi bu ilişkide destekliyor musunuz ? yeterince ilgi ve sevgi gösteriyor musunuz?
- Birbirinize güven vermek için hangi davranışları sergiliyorsunuz; seni hiç aldatmadım yalan söylemedim gibi cümlelerden ziyade rahatsız olmaman için çevremdeki insanlarla senin için de uygun olabilecek bir iletişim kuruyorum, gibi cümleler önemlidir.
- Şuan ilişkinize 0-10 arasında bir puan verecek olsanız bu kaç olurdu? Neden? Bir puan daha yükseltmek için (5 dediğinizi farz edelim 6 olması için) neler olması gerekirdi?
- Partnerinizin sizi sevdiğini gösteren somut kanıtlar neler?
- Partnerinizin sizi sevmediğini gösteren somut kanıtlar neler?
- Bu ilişkinin size kazandırdığı ve kaybettirdiği şeyler neler?
Sevgili danışan duygu ve düşüncelerinizi suçlayıcı bir yaklaşım kullanmadan sakin ve olumlu bir şekilde partneriniz ile paylaşmayı deneyin. Örneğin ''Konuşmak istediğim bir konu var sen bu konuları konuşmaktan hoşlanmıyorsun biliyorum ama beni dinlemen beni iyi hissettirecek'' gibi cümleler ile başlamaya çalışın. İlişki dinamiğini tekrar sağlayabilmek için birlikte beklenti listesi hazırlayabilirsiniz. Beklenti listesinde sizin ve partnerinizin karşı taraftan ve ilişkiden beklentisi ve bu beklentiler gerçekleştiğinde nasıl hissettiğinizi içeren birkaç madde olması gerekli. Örneğin ''Sabahları bana günaydın yazmanı isterim. Bu beni mutlu hissettirir.'' yada ''Bana günümün nasıl geçtiğini sormanı isterim. Bu beni değerli hissettirir'' gibi.
İlişkinizde istediğiniz güvenme ihtiyacınızı anlayabiliyorum, bunu başaramazsanız belki kendinizi suçlu hissedeceksiniz. Tüm bu ihtimaller size bir an önce ilişkinizde güvende hissetme ihtiyacı doğuruyor. Bu öylece olmayacaktır, burada bu kaygılarınızdan ötürü karşı tarafın davranışlarını ve söylemlerini çarpıtabileceğinizi fark edin, bu çok anlaşılır, karşı tarafa bu kaygınızdan bahsetmek iyi olacaktır.
Sevgili danışan güvende hissettiğiniz, birlikte hayal kurabildiğiniz bir partnere ihtiyacınız var ve bu sizin hakkınız, bunun sağlanması için elinizden geleni yapabilirsiniz ancak bu yeterli olmayacaktır karşı tarafın çabası da bu süreç için önemli. Nelere ihtiyacınız olduğunu fark edin, karşı tarafın çabalamama ısrarını görmezden gelmeyin, sözel olmayan mesajları almaya çalışın, ilişkilerdeki en büyük yanlışlar karşı taraftan gelen sinyallerin algılanamamasından kaynaklanır, dilerim kendi mutluluğunuzu öncelik haline getirirsiniz çünkü milyarlarca insanın yaşadığı bu hayatta bir tane hayatınız var ve ona iyi davranmalısınız.
Umarım yazdıklarım sizler için yararlı olur. Kafanıza takılan veya sormak istediğiniz sorular olursa tekrar sorabilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Şimal Aleyna Hız
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
Cevabınız için teşekkür ederim. 1.İlişkimizdeki sıkıntıları konuşuyoruz ve ona göre hataları düzeltmeye uğraşıyoruz 2.ilgi ve sevgi ben kendimce gösteriyorum ama eşim bu konuda Şikayetçi 3.güven konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. 4 8 puan veriyorum. 5 beni sevdiğini düşünüyorum 6 beni sevmediğini düşünmüyorum 7 iyi bir ailemiz var. Doktor hanım daha çok merak ettiğim bu bakışlar normalmi yoksa ben kendimle ilgili psikolojik sıkıntımı var. Yemek yerken akrabamın kocasına baktığını görüyorum veya bir odada otururken kimse muhabbet etmediği sırada telefonla uğraşırken baktığını görüyorum.eşim bu sırada benim kendine baktığımıda görüyor. Bunu kendisi ile bir sefer konuştuğumda rahatsızlığı nüksetti. Bu konu ile ilgili tekrar konuşursam yine öyle olacağından. Konuşmaya başlamadan bir danışmandan fikir almak istedim. Bu gördüğüm ara sıra bakmalar normalmi yoksa benim psikoloji bir sıkıntımmı var. Ve bu konuyu eşimle konuşurken onunla nasıl konuşmalıyım.
6 Ocak 2025 08:04