• Anasayfa
  • Sorular
  • 2 Yaşındaki oğlum aşırı agresif ve bu durum beni yıpratıyor
Çocuk ve Ergen

2 Yaşındaki oğlum aşırı agresif ve bu durum beni yıpratıyor

Gizli Kullanıcı3 Temmuz 2024 12:35

Merhaba benim 2 yaşında oğlum var bazen aşırı derecede agresif olabiliyor aynı zamanda vurma gibi eylemlerinde var. Ben bu anlarda kendimi bazen kontrol edemiyorum bağırıyorum yahut yüksek sesle ikaz ediyorum. Aradan çok vakit geçmeden aşırı derece pişmanlık ve vicdan azabı çekiyorum. Sosyal medya yahut çevredeki insanların çocuklarına davranışlarını görünce üzülüyorum ben niye böyleyim diye.

ara ara bunu eşimede yapıyorum çok gergin cevaplar veriyorum agresif davranıyorum açıkçası kendimi tutamıyorum.

Bu soru 4 Temmuz 2024 18:53 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili anne,


İki yaşındaki oğlunuzun agresif davranıyor olması ve size vuruyor olması çok normal. Bu onun gelişimin bir parçası. Çocuk bu dönemde dünyayı keşfetmeye, nesneleri algılamaya ve bedenini kullanmaya başlar. Burada yaşayacağı öfke sonrasında daha sağlıklı bir yere gidiyor olabilmesi için etrafta bedenini kullanırken sert bazen sınırsız davranırken görebilirsiniz. Bunu neden anlatıyorum, sizin oğlunuzun bu davranışı çok doğal. Sizin öfkenizi, sinirinizi kontrol edemiyor olmanız sonrasında yaşadığınız vicdan azabı aslında buradan şöyle gözüküyor; tolere etmekte zorlanıyorum. Bu öfkesiyle baş etmekte zorlanıyorum diyor olabilir mi? Aynı şeyi eşiniz ile de yaşadığınız için vücudunuzun sinir sistemi yorulmuş diyebiliriz. Bunun için ne yapabilirsiniz? Size ne iyi gelir? Ne yaparsanız biraz sakinleşirsiniz? Ne yaparsanız biraz daha kendinizi rahat hissedersiniz? Sizin neye ihtiyacınız var? Hangi ihtiyacınızı göz ardı ediyorsunuz? Desteğe ihtiyacınızın olduğu yerler neresi ve eşinizden, ailelerden ne kadar destek alabilirsiniz? Bahsettiğim sorulara lütfen odaklanmaya çalışın. Öncelik sizsiniz.


Peki çocuk için neler yapabilirsiniz? Çocuğunuza belirli sınırlar koyun. Sınırlarda zorlanacak, onları delmeye çalışacak ve sonunda o sınırları aştığında sonuçları olduğunu görecek. Aşırı zor ve yapılamayacak sınırlar koymak yerine onun yapabileceği sizin uyabileceğiniz, sınırları aştırmayacağınız sorumlar koymanızı tavsiye ederim. Enerjisini boşaltması için elinizden geldiğince sürekli dışarı çıkartmaya çalışın. Akranları ile temasa geçebileceği ortamlar bulmaya ve oluşturmaya çalışmak size iyi gelecektir. Sınırları siz veya o öfkeliyken değil, herkes sakinken konuşmalı gerekirse görsel şekilde çizip odasına onun her gün görebileceği şekilde koyabilirsiniz. Şunu açık bir şekilde bilmek ve söylemek gerekir. Çocuk sürekli sınırlarınızı aşmak için uğraşacaktır. Çünkü hemen öğrenebilen bir varlık değildir, öğrense bile unutur. O yüzden çocuğunuzun sınırları delmeye çalışırken bulabilirsiniz. Aile içinde herkes ortak kuralları ve sınırları biliyor olması sağlıklı olacaktır. Bu şekilde öğrenmesi de kolaylaşacaktır. Çocuğa onu etiketleyici cümleler kurmuyor olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.


Umuyorum bu sene içerisinde bolca sosyal destek aldığınız bir süreç yaşarsınız. Bu soruyu sorma cesaretiniz için sizi tebrik ediyorum ve ayrıca teşekkür ediyorum.


Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Merve Ulusoy

alinti

Birinin beni gerçekten anlaması rahatlattı. Bunu hissetmek bile birazcık olsun rahatlattı beni