3 yaşındaki kızımın yurtdışında olan babasıyla ilgili sorunlar
Merhaba.Oncelıkle hepınız ıyıkı varsınız sızden cok bılgı edınıyorum allah razı olsun. Kızım 3 yasında babası 6 aydır yurtdısında calısıyor 2 ayda bır fılan 3-4 gun gelip kalıyor gerı gıdıyor malesef vıze ıslemlerımızden dolayı surec uzadı boyle olacagını dusunmemıstık kızım babasıyla goruntulu konustugunda bazen kızıyor gıbı hıssedıyoruz hemen sorularına ceva o vermıyor bazen gıdıyor ama bazende oyun oynuyor babasıyla telefonda gecen gun parka goturdugumde ordakı bır cocuga baban var mı dıye sordu? Ve babasıyla gelen bır bebege annesı nerde dedı bende evdedir dedım neden dıye sordu? Kızıma babasının ıs ıcın gıttıgını ıslerı hallettıgınde gelecegını bızımde evrak bekledıgımızı anlatıyorum baba dıye telefona sarıldıgında bende cok ozledım kızım az kaldı evragımız gelsın hemen gıdecegız dıyorum.Veya bıseye sınırlendıgınde uzuldugundede baba dıye aglayabılıyor.bazen Sabah kalkıp anne babam ne zaman gelecek dıye soruyor artık etkılenıyormu ne yapmalıyız esım buraya mı donmelı evrak surecını burdamı yonetmelıyız psikolojısı etkılenıyormu acaba dıye dusunuyoruz bilgiler için şimdiden teşekkürler
Bu soru 24 Mayıs 2024 08:00 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selam değerli danışan, öncelikle kızınızın babasıyla olan ilişkisini ve bu ayrılık sürecini yönetmekte duyarlı ve hassas olduğunuzu belirtmek isterim. Bu aynı zamanda bilinçli ve empati içeren bir tutum, tebrik ediyorum. Çocuklar, ebeveynlerinden uzakta olunca, özellikle de küçükken, bu durumu anlamakta zorlanabilir ve duygusal olarak etkilenebilirler.
Kızınızın babasına duyduğu özlem ve onunla olan iletişimi sıkça sorgulaması oldukça doğal bir durumdur. Bu, onun babasını ne kadar çok sevdiğini ve onunla zaman geçirmek istediğini gösterir. Babasının iş için uzakta olduğunu anlatmak ve onun geleceğini beklediğinizi belirtmek, önemli bir adımdır. Kızınızın hislerini anlaması ve onunla empati kurması için onunla açık ve dürüst bir iletişim kurmaya devam etmelisiniz.
Eşinizin geri dönüp dönmemesi konusunda alacağınız karar, birçok faktöre bağlı olacaktır. Hem ailevi hem de işle ilgili faktörleri göz önünde bulundurarak bir karar vermek önemlidir. Eğer eşinizin geri dönmesi, kızınızın psikolojik sağlığı üzerinde olumlu bir etki yapacaksa ve ailevi ilişkileri güçlendirecekse, bu seçenek üzerinde düşünebilirsiniz. Ancak, bu kararı verirken tüm detayları iyice değerlendirmek önemlidir. Duygularla baş edilemediği için, geçici tahammülsüzlüklerden dolayı uzun vadeli kararlar riske atılmamalı. Objektif değerlendirebilmek için uzun vadede manevi ve maddi yarar-zarar ölçümü yapılabilir.
Kızınızın duygusal olarak etkilenip etkilenmediğini anlamak için onun davranışlarını ve duygularını dikkatlice gözlemlemek önemlidir. Eğer kızınızın davranışlarında belirgin bir değişiklik fark ederseniz, bir çocuk terapistine danışmak faydalı olabilir. Ona bu süreçte destek olacak ve duygularını ifade etmesine yardımcı olacak teknikler öğretebilirler. Aynı zamanda sizin hem eş olarak hem de kızınızın ebeveyni olarak süreç yönetiminde psikolojik dayanıklılığınıza yatırım yapmanız önemli. Profesyonel destek almadan sadece kişisel motivasyon ve birikiminizle belirli konularda ve sürede dayanabilirsiniz. Ancak kızınızın yanında babası dahil en az iki rol ile ona yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Tek kişilik performansla, birkaç rolün sorumluluğunu gerçekleştirmeye çalışmak yıpratıcı olabilir.
Tam burada devreye profesyonel desteğin gücü giriyor.
Buna ek olarak, bu süreçte kendinize de zaman ayırmayı unutmayın. Kendinizi iyi hissetmek ve kendi duygusal ihtiyaçlarınızı karşılamak, kızınıza destek olmanızı daha etkili hale getirecektir. Unutmayın ki, bu süreçte birlikte olduğunuz ve sevdiğiniz her şeyi açıkça ifade etmek, kızınızın duygusal güvenliğini sağlamak için önemlidir. Umarım bahsettiğim bakış açıları süreçte size yardımcı olur.
Ailenizle bir arada huzur ve neşe dolu yaşam diliyorum.
Sağlık dileği ve sevgilerimle...