Psikoloji

9 yaşındaki oğlum diş macunu yiyor

Gizli Kullanıcı9 Mayıs 2024 21:43

Mrb 9 yaşında tek erkek çocuğum var. Beni kaygılandıran yönleri küçükken kıla aşırı meraklı sürekli elinde kıl vardı hala var. Sonra tırnak yemeye başladı anlattım kızdım artık tırnaklarını kntrol ediyorum yemiyor. Şimdi ise diş macunu yiyiyor defalarca kılıfa trnağıda saçında zararlarını anlattım kızdım ama diş macunu ve kılı hayatından çıkaramadım lütfen bana yardım edin...

Bu soru 10 Mayıs 2024 16:49 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Çocuğunuzun kıl, tüy ardından tırnak ve diş macunu yemeye başlamış. Biri durmuş, biri başlamış, birini bitirmişsiniz, diğeri başlamış. Bu durum genelde şöyle gerçekleşir. Çocuğun yönetemediği bir duygu veya olay olduğu zaman çocuk tırnak yer, kaşını yolar gibi davranışlarda bulunur. Eğer davranış odaklı gidersek tırnak yemesi veya kaşını yolması ile ilgili çalışırsak kökenine inmediğimizde sadece davranış çalışmış oluruz. Bu da davranış sürekli şekil değiştirerek karşımıza gelir. Çünkü kökene inmemişizdir, kökende duygu vardır. Duygu ile çalışmadığımız noktada kökene ana probleme çalışmış olmayız. O yüzden sizden şunları yapmanızı tavsiye edeceğim:


Bir hafta boyunca çocuğu gözlemleyin. Hangi noktada diş macunu yiyor. Örneğin; siz çocukla tartışınız. Çocuk dıştan üzgün gözüktü, ardından diş macunu yemeye başladı. Bunları takip edin. Hangi saatte, ne zaman, nasıl ve niçin yaptı? Eğer davranış tablosunun bilgisini çıkardığınızda çocuk belki de okuldan sonra yaşıyor, belki de yemek problemi var. Her ne varsa onu tespit etmek gerekiyor. Çocuğun davranışı ile konuşmanız bir yere kadar yeterli gelir, asıl kök sorunu inilmediği sürece bu böyle devam etmeye çalışılır. Tabloyu çıkardıktan sonra çocuğun duygusu neyse üzgün olması, kıskanç olması bu duygu ile konuşabilirsiniz ve çalışabilirsiniz. İnternette bu duygularla ilgili çalışılacak birçok konu var, onlara bakabilirsiniz.


Eğer hala tablo çıkardınız, duyguyu buldunuz, onunla ilgili çalışmalar yaptınız. Hala daha bitmiyor. Yenileniyor, şekil değiştiriyor öncekilerde olduğu gibi. İşte bu noktada tavsiyem sizlere; bir psikolojik destek almanız olacaktır.


Sağlıklı günler dilerim.


Psk. Merve Ulusoy


Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Çok teşekkür ederim hocam tavsileriniz için mutlaka deniycem önerinizi

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Hayatın eşitsizliği konusuna ne düşünmeliyim?

Bildiğimiz üzere hayat herkese aynı şansı sunmuyor. Herkes aynı maddiyata sahip, aynı fırsatlara, aynı imkanlara sahip değil ki öyle olsaydı emeklerimizin sonucunu aldığımızı hiçbir zaman düşünmezdik. Nasıl üzülmeden mutluluğun değerini anlamıyorsak bu da ona benziyor bence.Özel okula gidiyorum bazı nedenlerden. Memur çocuğuyum. Özel okula başladığım günden beri ailemden para almadım. Üstüne para almamak onları zora sokmamak için didindim durdum. Hala da öyleyim. Herkesin cebinde gezdirdiği paraları görüyorum, bindiği lüks arabaları görüyorum. Görmekle kalmıyor arkadaş grubum ve sevgilimden dolayı da bizzat yaşıyorum. Ama sorunum şu ki bunca farkındalığıma rağmen hayatın bu dengesizliğine cidden üzülüyorum. Ben bu yaşımda didinip elde ettiğim şeyler başkalarına altın tepside sunuluyor. Üstelik hak ettiklerini düşünmüyorum, karakterleri yüzünden. Gözlemlerime göre de değerini bilmiyorlar zaten.Arkadaşlarım ve özellikle sevgilim için seviniyorum, ne güzel benim yaşadıklarımı yaşamıyorlar diye. Bu konuyu onlarla konuştuğumda bana çok kızıyorlar, her bakımdan eşitiz diye. Ama ben yinede hissettiğim o eksiklik, geri kalmışlık hissini atamıyorum. Ki her gün gördüğüm için beni ekstra yorup strese sokuyor. Buna ek ve son olarak derslerden kalmamak ve para ödememek için de sürekli elimden gelenden kat kat fazlasını yapıyorum ama baktığımda bu onların umrunda bile değil. Ailem hep arkamda durup bana destek olur. Ancak okulda o insanları gördüğümde ailemin bana bir yere kadar destek olabildiğini görüyorum ve onların hayat kalitesinin neden hak ettikleri yerde olmadığını düşünüp ekstra üzülüyorum. Önerebileceğiniz bir şey var mı?