Açık sözlü, dobra biriyim ve kafamda kuruyorum ne yapmam gerekir?
Küçüklüğümden beri ders çalışmayı sevmezdim hep sınav günü çalışırdım çoğunlukta da güzel not alırdım ilkokuldayken annem düşük not alırsam ben döveceğini söylemişti ve öyle de oldu düşük not aldım ve bunu öğretmenime " Öğretmenim lütfen bana iyi not verin yoksa annem beni dövecek" yazıyordum öğretmen de bişey demiyordu ve birkaç kere bu durum tekrarladı. Aileme de kızmasınlar diye yüksek not aldım diye yalan söylüyordum.En sonunda öğretmen notumu sınıfın içinde okudu , çok utanmıştım. O günden sonra herşeyi olduğu gibi söylemeye başladım. Biri yalan söylese " Sen daha geçen böyle demiyor muydun ? " Diye söylenmeye başladım. Her zaman doğrucu olduğum için her doğru her yerde söylenmez diyen arkadaşlarım oldu. Şuan da yalandan aşırı derecede nefret ediyorum. Sevdiğim kişi bile olsa yalan olunca soğuyorum.Bazı şeyleri kafamda kuruyorum. Kaygılarım beni hep negatif düşündürüyor. Hep geleceği düşünmek , planlı hareket etmek zorundaymışım gibi hissediyorum.Bu durumum hakkında lütfen aydınlatır mısınız beni ?
Bu soru 22 Aralık 2024 14:28 tarihinde Psikolog Özgür Sarımaden tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba değerli danışan , yaşadığınız durumunu anlıyorum, bu sizi çok etkilemiş görünüyor ve geçmişte başınızdan geçen olaylar bugün düşüncelerinizi ve tutumlarınızı şekillendiriyor. Özellikle çocukluk dönemi bireyin kişilik yapısının oluşmasında büyük rol oynar, deneyimleri saf çocuk halinizle düşünmenizde ve ilişkilere verdiğiniz tepkilerde büyük rol oynar. Bu yüzden çocuk yaştaki hikayenizde, sadece bugünkü kaygılarınızda ve yalan söyleme ile ilgili hassasiyetinizde bir sebep olduğunu söyleyebilirim. Çocukken yüksek notlara ulaşma baskısı ve bu yüzden yalan söyleme davranışınız, bu dönem başa çıkma mekanizmanızdı. Fakat öğretmeniniz size ödevinizde çok büyük bir hatırlatma yaptı ve bu o dönemde size zarar verdi. Sanırım bu olay, bilinçaltınıza derin bir yara bıraktı ve bugün yalan söyleyememe hatta yalan bir durumla karşılaşma korkusuna yol açmış gibi görünüyor..
Bu geçmiş deneyim, bir yandan sizi doğruculuğa yöneltmiş ve dürüstlüğü hayatınızın önemli bir değeri haline getirmişken, diğer yandan da yalanla karşılaştığınızda yoğun bir duygusal tepki vermenize neden olmuş gibi görünüyor. Öte yandan bu durum olumlu bir değer yaratırken diğer yandan kaygılarınızı ve ilişkilerde yaşadığınız zorlukları artırabilir.
Geleceği düşünme ve planlı hareket etme zorunluluğu hissetmeniz, çocuklukta yaşadığınız kontrol kaybı hissiyle ilişkili olabilir. Çocukluk döneminde hissettiğiniz güvensizlik, bugün geleceği kontrol etme ve her şeyi planlama isteğiyle kendini gösterebilir. Ancak bu düşünce yapısı, her zaman faydalı olmayabilir; çünkü hayat her zaman kontrol edilebilir değildir ve bu tür bir kontrol arzusu, kaygılarınızı artırabilir.
Gelin beraber bu konu ile ilgili yapabileceklerinize birlikte göz atalım !
---> Geçmiş Deneyimlerinizi Daha İyi Anlamaya Çalışın
Çocuklukta yaşadığınız olaylar, bugünkü düşüncelerinizin temelini oluşturmuş olabilir. İlk adım olarak bunun farkına varmak,iyi bir başlangıç olabilir. Yalan konusundaki hassasiyetiniz, o dönemde yaşadığınız utanç ve hayal kırıklığı hissiyle bağlantılı olabilir. Bu duyguların doğal olduğunu kabul etmek ve kendinize şefkat göstermek önemlidir. Bu sebeple bir duygu/deneyim defteri kayıt altına almanızı önerebilirim. Bu kayıtları okudukça duygularınızın ne boyutta ve nasıl şekillendiğini daha iyi anlayabileceğinizi umut ediyorum.
---> Duygularınızı Fark Edin, Notlandırın ve Kabul Edin
Duygu/deneyim defterinizi tutarken kaygılarınızın ve negatif düşüncelerinizin farkına varmak, bu duygularla başa çıkmak için önemli bir adımdır. Kendinize şu soruları sorup defterinize not edebilirsiniz;
- “Bu kaygının bana söylemek istediği şey ne?”
- “Bu kaygı gerçek bir tehdit mi, yoksa geçmişten gelen bir öğrenilmiş düşünce mi?”
---> Kaygılarınızı Azaltmaya Yönelik Teknikler Uygulayın
Yaşadığınız kaygılarınızın üstesinden gelmek için nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri ya da meditasyon gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Bunun ile birlikte , kaygıyı tetikleyen düşünceleri fark ederek bunları yeniden çerçevelemek de faydalı olabilir. Örneğin, “Her şeyi planlamalıyım” düşüncesini, “Plan yapmak önemlidir ama her zaman her şey kontrolümde olamaz” şeklinde değiştirmek rahatlatıcı olabilir. Tüm bunları uygularken, Dr. Dennis Greenberger, Dr. Christine A. Padesky birlikte yazmış oldukları ''Evinizdeki Terapist'' kitabından faydalanmanızı şiddetle öneririm.
---> Profesyonel Destek Almayı Düşünün
Geçmişte yaşadığınız bu olayların bugünkü davranışlarınız üzerindeki etkisini anlamak ve duygusal yükünüzü hafifletmek konusunda zorlandığınızı ve sizi günden güne daha çok zorladığını düşünüyorsanız bu durum için bir uzmanla görüşmek faydalı olabilir. Sizin durumunuz özelinde, söyleyebilirim ki özellikle bilişsel davranışçı terapi (CBT), yalan, kaygı ve geçmiş travmalar üzerinde çalışmak için etkili bir yöntemdir. Bu ekol ile çalışan profesyonellerle iletişim kurmak ve detaylı bir seans planlaması yapmak faydalı olacaktır.
Son olarak, belirtmeliyim ki yaşadığınız bu durumlar, geçmişten gelen etkilerin bugününüze yansımasıdır ve bu etkileri anlamak, onları yönetmek için önemli bir adımdır. Yalan konusunda dürüstlüğünüzü koruyarak, kaygılarınızı hafifletmek ve ilişkilerinizde denge kurmak mümkündür. Yaşadığınız durumlar çözülemeyecek durumlar değildir. Bu süreçte kendinize karşı sabırlı, nazik ve öbür yandan cesur olun. Unutmayın;
''Girmekten korktuğunuz mağara, aradığınız hazineyi barındırır.'' - Joseph Campbell
Sağlıcakla kalın...