Ağır Bir Ruhsal Acı
Geçmişimle geleceğim arasında sıkışıp kalmiş gibi hissediyorum.Elimde olmayan mecburi sebeplerden geçmişime vefasızlık etmişim gibi hissediyorum ki ediyorum. Bu duygularla bugünümü geleceğimi de yaşayamıyorum. Geçmişimle geleceğim arasında sıkışıp kaldım. Ben bir tercih yapmak zorunda mıyım. Ne geçmişimden kopmak istiyorum ne de geleceğimden vazgeçmek istiyorum. Çekirdek ailemle ebeveyn ailem arasında kaldım. Geleceğime odaklansam yalnızca olmuyor, geçmişimde benim ebeveynlerim onlara ihanet ediyomuş gibi hissediyorum
Bu soru 26 Şubat 2025 14:30 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. İçinde bulunduğunuz durumun gerçekten karmaşık ve duygusal olarak zorlayıcı olduğunu söyleyebilirim. Geçmiş ve gelecek arasında sıkışmış hissediyor olmanız iki tarafın da sizin için önemli olduğunu gösteriyor. Bu tür duygusal ikilemler insanı hem zihinsel hem duygusal olarak yorabilir.
Bizler bir ailenin içine doğar ve büyürüz. Kim olacağımız üzerinde ailemizin oldukça büyük bir payı vardır. Aile, sarmaşık gibidir. Bizler tıpkı bir sarmaşık gibi tutunur ve büyürüz, ancak bazen de ailemiz tıpkı bir sarmaşık gibi bizi boğabilir. Sizin durumunuzda sarmaşığı kesip atmak istemediğinizin farkındayım, bu çok insani bir duygu. O sarmaşık sizi yansıtıyor, sizin bir yere ait olduğunuzu gösteriyor. Çünkü sarmaşığın nasıl güçlü bir tutunma ihtiyacı varsa bizlerin de kaç yaşına gelirsek gelelim ailemize karşı güçlü bir bağlanma ihtiyacımız vardır.
Bir yandan geçmişinize duyduğunuz bağlılık ve vefa duygusu, diğer yandan kendi hayatınıza ve geleceğine dair planlarınız arasında sıkışmış hissetmek, pek çok kişinin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Geçmişimiz, kimliğimizi oluşturan önemli bir parça ve onunla bağımızı tamamen koparmamız gerektiğini düşünmek hem zor hem de gerekli değil. Aynı şekilde geleceğe dair umut ve hayaller de yaşamımıza anlam katan unsurlardır. Öncelikle bir tercih yapmanızın gerekmemesini umarım, çünkü yapacağınız tercih öyle ya da böyle sizi mutsuz kılacaktır.
Her iki tarafa da adil bir şekilde zaman ve enerji ayırmanın yollarını bulmak, bu tür ikilemleri aşmanıza yardımcı olabilir. Bir tercih yapmaya itiliyorsanız öncelikle bu “itilme” davranışını hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir. Bunun için sağlıklı sınırlar koyabilirsiniz. Her iki taraf için de çaba göstermelisiniz. Yapacağınız her haraketin yaşamınıza nasıl yansıyacağını düşünün, dengeyi siz kuramazsanız kimse kuramaz.
Çekirdek aileniz ve ebeveyn aileniz arasında kaldığınızı ifade etmeniz ise, birçok kişinin empati kurabileceği bir durum. Çoğu zaman, aile içinde farklı rolleri ve beklentileri dengelemeye çalışırken, kendimizi tükenmiş hissedebiliriz. Çekirdek ailenize ve ebeveynlerinize karşı olan sorumlulukların, birbirinden bağımsız şeyler gibi görünebilir, her iki tarafın da senin için ne kadar değerli olduğunu onlara hissettirmek, içsel çatışmalarını hafifletebilir. Bu da davranışlarla gösterebileceğiniz bir çabayla gerçekleşir.
Bizler geçmişte değil, bugünde yaşarız. Geçmişe saplanıp kalırsak bugünü nasıl yaşamamız gerektiğini bilemeyiz, geçmişte nasıl yaşadığımızı unutursak ise yarınımızı şekillendiremeyiz. Bizler geçmişte öğrenir, geleceğe aktarırız. Geleceğinizi seçerken geçmişinizi yok etmemelisiniz ancak bugününüzden de vazgeçmemelisiniz. İki tarafla kurduğunuz ilişkiler birbirinden farklı anlamlar taşır ve biri diğerinin yerine geçemez, şu anda bir karar vermek zorundaymış gibi hissedebilirsiniz ancak belki de zaman vermek gereklidir. Kafanız bu denli karışıkken herhangi bir karar vermemek doğru olacaktır.
Sevgiler.
Mantıklı Doğru Tespitler Teşekkürler