Psikoloji

Agresif ve sinirli davranışlar

Gizli Kullanıcı18 Haziran 2024 05:38

Bi arkadasımla tartışmıştık sonra kendine birkaç defa mesaj yazdım o da beni geçiştirdi, bu sene sınav senemdi ben de umursamadım açıkcası daha sonra onun stres olacagını bildiğim için tyt sınavından önce aradım annesi 2 aydır hastanede olduğunu söyledi psikolojik tedavi görüyormuş agır ilaçlar kullanıyormuş sınavdan önce çok agladım sonra kendimi topladım az da olsa sınava gittim. Sınavdan sonra görüntülü konuşmayı ayarladım bir şekilde çökmüş görünüyordu kafası öyle uyuşmuş ki bazı şeyleri unutmuş şok oldum sonra ister istemez kendimi suçlamaya başladım eğer gurur yapmayıp daha önce arasaydım ne olurdu diye. Kendimi yorgun hissediyorum, mutsuz, üzgün 5 günlük tatile gittim ama kafam toplanmadı hâlâ aynı agresif davranıyorum aynı zamanda sinirli kimseye böyle davranmaya hakkım yok bunu nasıl aşarım lütfen bi yol gösterin🙏🏻

Bu soru 18 Haziran 2024 09:50 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Öncellikle arkadaşınızla yaşadığınız durum kendinizle ilgili değiştirmek istediğiniz bir davranışınızı fark etmenizi sağlamış görünüyor.

Yaşadığımız olumsuz deneyimler bizlere ne kadar çok kötü hissetirse de kendimizle ilgili yeni farkındalıklar oluşturduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. 


Arkadaşınızla ilgili yaşadığınız olayla ilgili kendi bakış açınızı anlattınız. Bu olayın diğer bakış açısı olan arkadaşınızdan da dinlemek, duymak gerekebilir. Arkadaşınız geçirdiği zor bir süreci kimseyle konuşmadan geçirmek istemiş olabilir. Kendi başına baş etmek istemiş olabilir. Bu sebeple mesajlarınızı geçiştirmek istemiş, yaşadığı süreci sizinle paylaşmak istememiş olabilir. Her bir birey aynı olaylara farklı tepkiler verir, farklı düşünceler veya davranışlar geliştirebilir. Olaya bu pencereden ve farklı pencerelerden bakmayı deneyebilirsiniz.


Agresif ve sinirli davranışlarınızla ilgili öncelik olarak;

•Hangi durumlarda agresifleşiyorsunuz? •Sinirlendiğiniz durumlara yönelik benzerlik gösteren konular var mı? 

•Sinirlendiğiniz kişiler aynı kişiler mi veya farklı kişiler mi?

•Sinirlendiğinizde veya agresif davranışlar sergilediğiniz zaman nasıl başa çıkıyorsunuz? (Kendinizi nasıl sakinleştiriyorsunuz?) Ya da sakinleşemediğinizi düşünüyor musunuz? 


Bu gibi sorular eşliğinde kendinizi gözlemlemenizi önerebilirim. Böylelikle yaşadığınız duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı netleştirerek kendinizle ilgili problemin ne olduğunu ortaya çıkarabilirsiniz. Bu sorular sizin yol haritanızı oluşturmanıza kolaylık sağlayacaktır. 


Agresif ve sinirli olma davranışınızı tanımlamak önemlidir. Öncellikle bunu açıklamak için kısa bir metafor aktarmak istiyorum. 


Masada bulunan dolu bir su bardağı olduğunu varsayalım. Dolu su bardağını tuttuğunuzu ve kaldırdığınızı düşünelim. 

•İlk aşamada, dolu su bardağını beş dakikadır tutuyorsunuz ve henüz bir şey hissetmediniz.

•İkinci aşamada, dolu su bardağını yaklaşık yarım saattir tuttuyorsunuz ve artık eliniz, kolunuz rahatsız olmaya başlıyor ama suyu tutmaya devam ediyorsunuz, dayanabiliyorsunuz.

•Üçüncü aşamada, dolu su bardağını bir saatten fazla tutuyorsunuz. Artık yorulmaya başladınız. Kolunuz veya eliniz ağrıyor. Fiziksel ağrınızla birlikte mutsuz hissetmeye başlıyorsunuz. Yani fiziksel ağrınızla duygularınız, düşünceleriniz de ilişkili olduğunu görüyoruz. Özetle dolu su bardağını ne kadar tutarsanız o kadar o kadar çok etkileniyorsunuz.


Yaşadığınız agresif olma, sinirli olma davranışınız da tıpkı dolu su bardağını tutmanızla benzerdir. Bi konuya, duruma veya kişiye yaşadığınız öfkenizi ne kadar çok üzerinizde taşırsanız uzun süreli etkilenir ve bunu yaşarsınız. Yaşadığınız öfkeli, agresif olma halinizi tanımlamalı, yaşamalı ve baş etme becerileri oluşturmayı deneyebilirsiniz.


Baş etme becerileri olarak öfke problemi yaşayan danışanlarıma kullandığım nefes egzersizini sizinle paylaşacağım. Agresif veya sinirli olduğunuz zamanlarda o ortamdan uzaklaşıp bu nefes egzersizini deneyebilirsiniz.


•4 saniye boyunca nefes alınız.

•4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutunuz.

•6 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça veriniz.

•2 saniye boyunca nefesinizi tutunuz. 


Bu nefes egzersizini dilediğiniz kadar döngü şeklinde uygulayabilirsiniz.


İyi günler dilerim. 

alinti

Bakış açım genişledi, tesekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular