Ailem Kardeşime Daha Fazla İlgi Gösteriyor
Benim bı kardeşim var ve ona hep daha çok Sevgi gösterdiklerini hissediyorum sanki ben görünmezim ve beni hiç sevmiyorlarmis gibi geliyor sanki beni istememiş gibiler.Arada tartışıyoruz hep ve bana kardeşini kıskanma diyorlar aslında kiskanmiyorum ona verdikleri sevgiyi bana vermiyorlar.
Bu soru 9 Temmuz 2024 12:59 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle yaşadığımız olaylar zaman zaman zorlayıcı olabilir. Olayları ve kişileri değiştiremeyiz.
Ancak bu olaylara olan bakış açımızı doğru orantıda değiştirme gücü bizim elimizdedir.
Bazen içinde bulunduğumuz durumu yorumlayış biçimimiz kendi değerimizi göremememize neden olabilir. Aslında istediğimiz şey sadece sevilmek değil, görülebilmek, anlaşılabilmek belki daha çok takdir görebilmek de olabilir.
Yeni bir kardeşin aileye dahil olması demek aslında aile içi ilişki ve dengelerde köklü değişikler meydana gelmesi demek olabilir. Hem sizler hem de aileniz bu yeni dinamiklere uyum sağlama aşamasında zaman zaman bocalayabilir ve daha çok bakım isteyen çocuğa yönelebilir. Tüm bu aile dinamiklerindeki değişim aslında sizin kendi değerinizi düşürmekten çok, bireyleşme sürecinizin ilk aşamaları olabilir.
Elbette sevgi, ilgi ve şefkat kardeşler arasında farklı seviyelerde hissettirilmemelidir ancak zaman zaman ihmal edildiğimizi düşünebiliriz. Bu çok normaldir hepimiz birer insanız. Sizler nasıl ilk defa bir abla kardeş ya da abi kardeş ilişkisini deneyimliyorsanız, ebeveynlerinizde anne baba olma deneyimini sizler ile yaşıyorlar. Belki de bunu gerçekten farkında olmadan yapıyor olabilirler.
Bu nedenle hislerinizi ,düşüncelerinizi ve beklentilerinizi onlar ile paylaşmayı denemediyseniz, lütfen bunu onlar ile içtenlikle ve suçlayıcı bir dilden olabildiğince uzak kalarak paylaşınız.
Örneğin ''.....yaptınız.'' veya'' .....davranıyorsunuz.'' gibi cümleler yerine ''..... hissediyorum.'' gibi cümlelerle duygularımızı ifade ettiğimizde suçlayıcı bir dilden uzak kalarak yani sen dili değil de ben dilini kullanarak daha sağlıklı bir iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde karşımızdaki kişiler savunmaya yönelik değil anlamaya yönelik tutum sergileyebilirler. Bu daha çözüm odaklıdır.
Bu soruyu cevaplandırırken yalnızca sizin belirttiğiniz koşulları esas alarak genel bir bakış açısı sunmaktayım. Bu nedenle bu bakış açısının sizin aile dinamiklerinizi kırma konusunda yeterli gelmeyeceğini düşünüyorsanız daha kapsamlı bir destek almanızı tavsiye ederim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın