• Anasayfa
  • Sorular
  • Ailemden habersiz bir şeye kalkıştım onlara bunu nasıl açıklayabilirim?
Aile

Ailemden habersiz bir şeye kalkıştım onlara bunu nasıl açıklayabilirim?

Gizli Kullanıcı7 Ocak 2025 20:51

Ben şehir dışında üniversite okuyorum ve ailem yurtta kalıyorum olarak biliyor ki son bir aydır yurtta kalmıyorum, eve çıktım zaten onlardan bir destek almadığım için her türlü çalışmak zorundayım ve çalışıyorum son günlerde yurtta kalasım hiç yoktu ve resmen yurda zorla gidiyordum. ailemin de izin vermeyeceğini bildiğim için onlara söylemeden eve çıktım. Ama şuan vicdan azabı çekiyorum sanki gerçekten büyük bir şey saklıyormuşum gibi hissediyorum ki bence öyle. baskıcı bir aile değil asla ya da güvensizlikle bir alakası yok sadece yurtta kalmamı daha mantıklı buluyorlar ama yurttan ve yurt ortamından nefret ediyorum. ne yapmalıyım?

Bu soru 8 Ocak 2025 11:19 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,


Yaşadığın durumda hissettiğin vicdan azabını ve suçluluk hislerini anlıyorum. Aile bireylerine karşı dürüst olma ihtiyacındasın ama onların verebileceği tepkilerden de çekindiğin için bu konuda zorlanıyor olabilirsin.

Yaşadığın bu duygusal durumu hafifletmen ve ailenle sağlıklı bir iletişim kurabilmen adına neler yapabileceğini birlikte bakalım.


Öncelikle kendi içinde neden bu kararı aldığını kesinleştir. Sebeplerine bakalım ve kendi kendine şu soruları sorabilirsin.

Yurttan neden ayrıldım?

Eve çıkma kararı benim için neden daha?

Bu durum beni ve hayatımı nasıl etkiliyor?


Bu sorulara cevap verdiğinde, kararının nedenlerini ve kendi ihtiyaçlarını daha iyi anlama fırsatı edinebileceksin. Bu, ailenle konuşurken duygularını ve düşüncelerini açıkça ifade edebilmen için de yol gösterici olacaktır.



Sonrası için ailenle konuşmaya karar verdiğin an, dürüst olman önemli. Bu birbirinize olan güven bağını koruyacaktır. Ancak dürüstlükle birlikte konuşmayı sakin bir dille yürütmelisin. Kendi hislerine ve ihtiyaçlarına odaklanarak örnek cümleleri kendi cümlelerinle kullanabilirsin.

“Size bir süredir söylemediğim bir şey var ve bu konuda size karşı dürüst olmam gerektiğini biliyorum.”

“Yurt ortamında kendimi rahat hissetmediğim için bir eve çıktım. Bu kararı size söylemeden verdim çünkü sizin vereceğiniz tepkinizden çekindim, bunu saklamak istemiyorum.”


Bu cümleler, hem neler hissettiğine odaklanır hem de dürüstçe durumu açıklamanı sağlar.


Eğer maddi olarak onlardan bağımsızsan ve çalışarak kendi geçimini sağlıyorsan bunu şu şekilde ifade edebilirsin:

“Bu kararı verirken kendi sorumluluklarımı da üstlendim. Çalışarak masraflarımı karşılıyorum ve kendi ayaklarım üzerinde durmayı öğreniyorum. Bu yüzden bu kararı kendim birey olarak vermek istedim” gibi birey olmaya dair konuşmalar da ekleyebilirsin.


Böyle konuşmak senin bağımsızlık sergilediğini gösterir ve onlara bu anlamda güven verebilir.


Ailen sana yurtta kalmanın daha iyi bir seçenek olduğunu düşündüklerini söylediğinde, neden böyle düşündüklerini de anlamak önemlidir.

“Siz benim yurtta kalmamın daha mantıklı olduğunu söylediniz, bunu hangi açıdan düşündüğünüzü merak ediyorum.”

Bu tür bir soru, savunmacı olmadan karşılıklı anlayışlı ve sağlıklı bir konuşma yapabilmeni sağlar.


Ailenle konuşurken onları rahatlatmak adına, geleceğe dair endişe edebileceği konularda güvence sunabilirsin. Bunlar şu şekilde olabilir:

“Eve çıktığım için okulumu ya da sorumluluklarımı etkilemeyeceğim.”

“Sizin desteğinize ve fikirlerinize her zaman önemsiyorum.”


Bu cümleler, kararının bir güven kırıklığı yaratmamasını net şekilde açıklar.

Bu deneyimi tatmak istediğini ve kendi kararlarını vermenin gücünü yaşamak istediğini de açıklayabilirsin.


Toparlamam gerekirse sevgili danışanım, kendi gerekçelerini kafanda netleştir ve dürüst bir konuşmanın planını ve cümlelerini belirlemekle başla.

Sonrasında sorumluluklarını üstlendiğini göster ve ailenin endişelerini anlamaya çalış, anladığını onlara göstermen onlar için önemlidir. Evlatları için endişelenmelerinin de güzel bir duygu olduğunu onlara hissettirebilirsin.

İletişim halinde savunmacı olmadan durumu açıklayıcı ve duygularını ifade eden bir üslup edinerek konuşmalarını oluşturmalısın.


Sana adım adım yardımcı olmaya çalıştım. Böylelikle hem yaşadığın vicdan azabından kurtulabilir hem de ilişkideki güveni koruyarak çözüm yolu bulabilirsiniz.

Hazır olduğunda bunu gerçekleştirebileceğine inanıyorum. Şimdilik hoşça kal…

Sevgiyle,

Psikolog İrem Bor


Cevaplanmış benzer sorular