Aile

Aileme kötü davranmak istemiyorum

Gizli Kullanıcı31 Ağustos 2024 19:48

Öncelikle ben lise öğrencisiyim ve anne babama normalde çok bağlıyım onları seviyorum, onlar da beni seviyorlar biliyorum. Ama bana karşı herhangi bir uyarıda bulundukları anda kendime hakim olamıyorum. Mesela sabah annem kakao döktüğüm için biraz söylendi bende dayanamadım bağırdım, çağırdım çok sinirlendim babam kızınca susmak yerine ona da bağırdım. Ve normal bir şekilde gecebilirken zaman bir anda kaos ortamı oluşturdum. Kardeşim var bir de bir tık kıskanç sürekli özel eşyalarımla ilgileniyor ve laf atıyor o yüzden ne zaman yanıma gelse tersliyorum, bağırıyorum ona da. Bazen keşke olmasaydı diyorum. Ve annem çok üzülüyor biz iyi anlaşamadığımız için. Nasıl düzeltebilirim, huzuru sürekli bozuyormuş gibi hissediyorum. Sosyal kaygı bozukluğum var ama pek bir bağlantısı olduğunu düşünmesem de yine de söylemek istedim.

Bu soru 1 Eylül 2024 14:25 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Öncelikle, durumunuzu paylaştığınız için teşekkür ederim. Sizinle aynı duyguları yaşayan birçok insan var, bu yüzden yalnız olmadığınızı bilmenizi de isterim. Bu tür durumları ergenlik döneminde sıkça yaşayabilirsiniz. Duygusal dengeye ulaşmak, öfke patlamaları bu dönemlerde sık karşılaştığımız durumlardandır.

Bu konuyla ilgili size yardımcı olabilecek bazı adımlardan bahsedebiliriz:


Öncelikle öfkenizi anlamaya çalışın. Hangi durumlarda öfkeleniyorsunuz ? Öfkelendiğiniz de aklınızdan geçen düşünce ne oluyor? Bazen aklınızdan geçen düşünceler aslında duygularınızın kaynağı olabilir. bu yüzden eğer düşünceniz olumsuzsa bu da öfke duygusu olarak kendini ortaya çıkartabilir. Öfkelenmeden kendinizi ifade edebilmenin bir yolu olabilir mi ?


Öfke karşımıza iki şekilde çıkabilir. birincisi tamamen saf bir öfke diyebileceğimiz durumun ya da olayın bizde yaratmış olduğu öfkedir. İkincisi ise öfkenin altında gizli olan farklı bir duygudur. Biz bunu ikincil öfke deriz.

Örneğin; bir olay yaşadınız ve yaşadığınız bu olayla hayal kırıklığına uğradınız, üzüldünüz ve bunu göstermektense öfkelenmeyi tercih ettiniz. Siz yaşadığınız olaylarda hangi öfkeyi yaşıyorsunuz bunu da anlamaya çalışabilirsiniz.


Sosyal kaygı bozukluğunuz, bu öfke patlamalarını daha da şiddetlendirebilir. Sosyal kaygı, başkalarının sizi nasıl algıladığı konusunda aşırı duyarlılık ve eleştirilme korkusu yaratabilir. Bu da, uyarı aldığınızda veya eleştirildiğinizde, kendinizi savunma gereği hissetmenize neden olabilir.


Sosyal kaygınızın öfkenizi nasıl etkilediğini anlamak için, bu gibi durumlarda kendinizi nasıl hissettiğinizi ve bu duyguların öfkenize nasıl yol açtığını yazın.


Aile içerisinde bu durumları yaşamamak adına hepinizin birbirinize karşı sevgi ve saygı çerçevesinde, açık bir iletişimde bulunması süreci sizin için daha sağlıklı hale getirebilir.



Sağlıklı Günler Dilerim.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz


alinti

Teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular