Aile

Ailemin bana açtığı yaraları nasıl kapatabilirim?

Gizli Kullanıcı13 Ağustos 2024 15:54

Ailem evlendikleri günden beri kavga ediyorlar. Kavganın ve birbirini küçümseyen ailenin icinde doğdum. Dini çok fazla önemsedikleri için üzerimdeki baskı en fazla din üzerine oluyor. Ama ben kendimi dindar bir insan olarak görmüyorum. Hatta müslüman değilim. Üzerimdeki baskıları yüzünden kendimden uzaklaşmaya; hatta kendimden utanmaya başladım. Onların istediği gibi biri olmak istemiyorum. Bir genç olarak kendimi bulmak istiyorum. Aile içindeki kavgalar ve yaşanan olaylar yüzünden paranoyak bir insana dönüşüyorum. Sinir problemlerim var. Onlarla diyaloğa girmemek için ekrana bakmaya başladım ve şu an ekran bağımlısıyım. 12.sınıf dil öğrencisiyim gelecek kaygılarım var. Geri kalmış hissediyorum. Spiritüalizme ilgi duyuyorum. Ne yapmam gerek bilmiyorum.

Bu soru 15 Ağustos 2024 10:13 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, ailelerimizin yaşamımızdeki yeri yadsınamaz, Özellikle çocukluğumuzda maruz kaldığımız travmalar, etkisini yetişkin hayatımızda da sürdürür. Travmalar kişinin fiziksel bütünlüğüne tehdit oluşturan durumlarda ortaya çıkar ve yalnızca bizim başımıza gelen durumlar değil travma yaşanan ana maruz kalmak, bir diğerinin travmasına şahit olmakta travma oluşturur. Anne-babanız size şiddet uygulamasa dahi birbirlerine karşı şiddet örüntüleri/sevgisizliklerine şahit olmanız sizin için oldukça zorlayıcı olabilir. Bu noktada siz de kendinizi yetersiz ve ilgisiz hissedebilirsiniz. Bu eksiklik hissi yetişkin yaşamımızda birçok doyumun sağlanmasında engeldir. Gerçek bir sevgi ve ilgi size verilse dahi bu sizin için yeterli olmayabilir, duygusal yoksunlukla baş etmeye çalışmak zorlayıcıdır. Bunun yanında sınırların ihlal edildiği bir ailede sınırlarının farkında olmak yıpratır. Zor kişiliklerle yaşamak kişinin başa çıkma yöntemlerini engeller bu noktada kendi başa çıkma mekanizmalarınızın farkında olmalısınız.

İçinde bulunduğuz ailede zorlu bir yaşantınız olduğunu anlayabiliyorum, bu zorlukla başa çıkmak adına neler yapabileceğinizi gözden geçirin; iyi taraflarınıza odaklanın, başarılarınız neler, size iyi gelen neler vardır; arkadaşlarınız, hobileriniz, diziler, filmler, müzikler… destekleyici unsurlarınızı fark edin.

Karşıt tepki geliştirmek adına yaptığınız davranışların farkına varın, bizi zorlayan durumlarla başa çıkmak adına sağlıklı olmayan tepkilerimiz olabilir, bu onların tam tersi düşüncelere sahip olmak, tam tersi davranmak olabilir, bu içselleştirmediğiniz davranışları zoraki ortaya koymanıza sebep olur.

Sağlıklı bir aile yaşamına sahip olmayan herkes ruhsal problemler yaşamaz. Yaşamla ilgili olumsuz düşüncelerinize neden ailenizi suçlamanız çok anlaşılır. Ailenizi suçlamak sizi kısa süreliğine rahat hissettirir ancak durumu tamamen dışsallaştırdığınız için sorunu çözmek için yeterli olmaz. Kendiniz bu durumla ilgili neler yapabileceğinizle ilgilenin. Şu anı nasıl sağlıklı bir hale getireceğinize odaklanın. Geçmiş yaşam yerine şu anınıza odaklanın, gelecekle ilgili kaygılanmak ise sizi geleceğe karşı korumaz.

Son olarak zor kişiliklerle yaşamak adlı kitabı okumanızı mutlaka öneririm.

iyi günler dilerim.