Akildan senaryolar kurup oynamak normal mi?
Sürekli ayna karsisinda veya herhangi bir nesneye bakarak biriyle tartisiyorum. Kafamdan hayali bir senaryo kurup onu oynuyorum. Role falan giriyorum. Surekli oluyor bu hosuma da gidiyor ne kadar normal bilmiyorum. Ama sakasiz 1 saat kadar fln konusuyorum. Mesela bi röportaj fln yapiyorum hayali biriyle falan ya da bi dizi setindeymiscesine oynuyorum ya da rastgele bir mekandaymis gibi birileriyle konusuyorum bazen bu insanlar da tanidik kisiler oluyor. Çok doluyum sanırım
Bu soru 7 Temmuz 2024 20:48 tarihinde Uzman Psikolog Özlem Kayacan tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili güzel insan;
Davranışlarımızı büyük ölçüde düşünce ve duygularımız şekillendirir. Hayali senaryolar kurarak onları canlandırmadan, tanıdığınız ya da hiç tanımadığınız kişilerle -mış gibi diyaloglar gerçekleştirmeden önce zihin dünyanızda ne olup bittiğini farketmek bu davranışların hangi amaca hizmet ettiğini anlamak açısından önemlidir.
Yaşadığınız bu deneyimi daha iyi anlamak için siz de kendinize bu soruları sorabilir misiniz?
֍ Bu hayali senaryolar ne zaman başladı? Şayet başlangıç tarihi spesifik bir olayla eşleşiyorsa, bu davranışlarınız bir travma tepkisi olabilir.
֍ Bu senaryoları yaşarken tam olarak ne hissediyorsunuz? Bu şekilde hayali bir senaryonun içinde yer almak sizi rahatlatıyor mu? Keyifli bulduğunuzdan bahsetmişsiniz, buna istinaden örnek veriyorum, sizin için zor geçen bir günün sonunda hayali senaryolar kurmanın sizde bir tür rahatlama sağladığı olmuş muydu? Eğer böyleyse, etki - tepki ilişkisi kurarak davranış zamanla pekişmiş ve bir tür alışkanlığa dönüşmüş olabilir.
֍ Bu senaryolar sırasında bazen hayali, bazen de tanıdığınız kişilerle konuştuğunuzu belirtiyorsunuz. Bu kişilerin ortak özellikleri var mıdır, varsa nelerdir? Bunları anlamak sizin şahıslara atfettiğiniz anlamları farketmenizi sağlayabilir.
֍ Hayali senaryolarınızın belirli bir teması veya tekrarlayan unsurları var mıdır? Mesela hep aynı rolde olduğunuz birini canlandırdığınız olur mu? Hayatınızda çözümleyemediğiniz meseleler bu hayali senaryoların içinde yer alır mı? Bu sorunlar hayali senaryolarda çözüm bulur mu? Bu noktalar zihninizdeki çözülmemiş meseleleri anlamak açısından önemli olabilir.
֍ Hayali senaryoları canlandırmak günlük hayatınızı nasıl etkiliyor? Kişisel bakımınızı olumsuz etkiliyor mu? Varsa işiniz yahut eğitiminizi engelliyor mu? Sosyal hayatınızı ve kişiler arası ilişkilerinize olumsuz bir etkisi oluyor mu? Örneğin gerçek hayatta sorun yaşadığınızda bunları açık bir iletişimle paylaşmak ve çözmek yerine gerçekleştirdiğiniz canlandırmalarla çözmeye çalıştığınız ve sosyal ortamlardan her geçen gün daha da izole olduğunuzu düşünüyor musunuz?
֍ Bu hayali senaryoları canlandırırken gerçeklikle bağınız kopuyor mu? Canlandırma esnasında yaptıklarınızın kurgu olduğunun farkında mısınız, yoksa tamamen gerçekmiş gibi mi kabul ediyorsunuz?
Tüm bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin benlik algınızı ve özgüveninizi, kaygı düzeyinizi ve kaygı yönetiminizi, sosyal çevrenizle ilişkilerinizin durumunu ve sosyal çevrenizden ihtiyaç duyduğunuz desteği, sosyal ortamlarda kendinizi ifade etme ihtiyacınızı, bu ihtiyacı ne şekilde dile getirdiğinizi ve buna benzer daha bir çok şeyi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Eğer soruları cevaplamakta zorlanıyorsanız ya da cevaplayabildiğiniz halde çözüm odaklı stratejiler geliştirmek ve bunları uygulayabilmekte zorluk yaşadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bu destek, ihtiyaçlarınıza yönelik kişiselleştirilmiş bir yaklaşımla süreci daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde yönetmenizi sağlayabilir.
Sevgiyle kalın, kendinize iyi davranın.