Aldatılma korkusu nasıl yenilir ve ben aşık mıyım?
Yetişkin olmadığımı belirtiyorum. Durumumu belki hafife alabilirsiniz lakin lütfen yapmayın. Bilhassa benim için pek değerli bir meseledir.
Sevgilim, dindar ve erkeklerden uzak, görünüşte ahlaklı bir kızdır. Ancak, ben aldatacağını düşünüyorum ve fazlasıyla korkuyorum. Ne yapmalıyım? Rüyalarıma giriyor aldatılmak. Geçmişte askerleri, dindar erkekleri beğendiğine dair sohbetler geçmişti. Şimdi ise bunlardan ne denli pişmanlık duyduğunu anlatıyor hatta ağlıyor bazen günlerce mutlu olmuyor. Bende bir aldatılma korkusu oluştu. Çok korkuyorum, şimdi olmasa bile gelecekte olacağını zannediyorum yüreğim daralıyor resmen. Birde bir mevzu var efendiler ve hanımefendiler, "ben sevgilime aşık mıyım?" Sorusu. Şu belli ki evet onu seviyorum lakin aşık değilmişim gibi hissediyorum. Eski heyecanımı bulamıyorum. Fakat çok istiyorum, onu sevdiğimin ve aşık olduğumun farkında olmayı. Ondan vazgeçmek, bırakmak, saplanmak istemiyorum. Lakin onu sevdiğimin ve aşık olduğumun farkında olmak istiyorum. Ben zor dönemler geçirirken bir dönem beni bunlardan kurtarmış daha sonra Othello Sendromu oluşturduğunu düşünüyorum. Lakin bu teşhisli durum değildir. Sizden iki isteğim var;
1-Aldatılma Korkusunu Yenmek
2-Sevgilime aşık ve sevdiğimin farkında olmak.
Belki bu tarz şeyler uzun terapiler gerektirebilir, uzun sohbetler gerektirebilir, bir miktarda seans ücretleri talep edilebilir. Lakin bunları sağlayamayacağım, ancak şundan şüphem yok ki; psikolojinin gücü sonsuzdur. Bir psikoloğa ve psikiyatra güvenim hiçbir mesleğe olduğu kadar kesin değildir. Zihin ile ilgilenen insanlar, onu en kötü halinde dahi en kısa yollar nasıl çözebileceğini bilir. Ben böyle düşünüyorum veyahut inanıyorum...
Lütfen yardım edin.
Ek Bilgi: Duygu durumum son günlerde pek iyi değil bunalımlardayım. 2021 Sonlarından itibaren Tip 2 Bipolar teşhisi konuldu. Depresyonlarımdan kız arkadaşım beni çıkardı, son aylara kadar hiç depresyona girmedim sayılır. Lakin bu ay içinde 2 kere oldu. Aktif halde mutsuz ve umutsuz bir duygu durumdayım.
Sizlere güveniyorum...
İlgilenip-ilgilenmemeniz fark etmeden, her şey için teşekkürler.
Bu soru 31 Aralık 2024 14:01 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Öncelikle, durumunuza verdiğiniz önemin farkındayım ve yaşadığınız durumu ciddiyetle ele alacağımı bilmenizi isterim. Hissettiğiniz aldatılma korkusu, ilişkideki bağınızı sorgulamanız ve bipolar bozukluk ile baş etmeye çalışmanız, hayatınızdaki ciddi bir duygusal yükün varlığını bize gösteriyor gibi gözüküyor. Bu konular birbirine bağlı görünüyor, bu yüzden birlikte daha detaylı bakmak isterim.
Aldatılma korkusu ile başlayalım, bu güvenle doğrudan ilişkili bir kavramdır. Bu korkunun temelinde bazen geçmiş deneyimler bazen kendilik algısı veya ilişki içindeki dinamikler yatabilir. Aynı zamanda bipolar bozukluk teşhisi zaman zaman duygu durumlarınızı etkileyerek bu korkunun yoğunlaşmasına neden olabilir. Bu söylediklerim ile bu korkunun nedenlerini sıralamaya çalıştım.
Peki bu durumda neler yapabileceğiniz noktasına gelelim.
Düşüncelerinizi anlamaya çalışmak önemlidir.
Korkularınızın gerçek bir temeli mi var, yoksa zihninizde büyüyen bir senaryo mu?
Örneğin, sevgilinizin itirafları ve şu anki yaşadığı pişmanlık, onun dürüstlüğünü ve geçmiş hatalarından ders aldığını gösterebilir.
“Bu korku gerçekçi mi? Yoksa kendi kaygılarım mı büyütüyor?”
“Bana güven verdiği anları hatırlıyor muyum?” gibi sorular zihninize gelen düşünceleri analiz etmenizi sağlayabilir.
Sevgilinizle açık bir şekilde konuşmak da çok önemlidir. Korkularınızı paylaşırken yargılamadan, onu suçlamadan ifade etmeyi deneyebilirsiniz
“Bazen geçmiş konular beni endişelendiriyor ve bu yüzden aldatılmaktan korkuyorum. Bu tamamen benimle ilgili bir durum, ama seninle bu durumu paylaşmak istedim.” gibi cümleler ile kendinizi ifade edebilirsiniz.
Kaygılı hissettiğiniz anlarda, meditasyon ve nefes egzersizleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Zihninizi sakinleştirmenize ve düşüncelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
“Şu anda bir problem var mı?” diye kendinize sorarak zihninizi şimdiye odaklayabilirsiniz.
Tip 2 bipolar bozukluk gibi bir teşhis ile, bu tür korkuların duygusal iniş çıkışlarla bağlantılı olabileceğini unutmayın. Bir psikiyatr veya psikolog ile görüşmek, bu düşüncelerinizi yönetme konusunda yardımcı olabilir.
Bir ilişki içinde zamanla başlangıçtaki yoğun duygular yerini daha durağan ama derin hislere bırakabilir. Bu durum aşkın yok olduğu anlamına gelmez aksine, ilişkinin daha olgun bir seviyeye geçtiğini gösterebilir. Ancak şu anda bahsetmiş olduğunuz duygu durumunuzun etkisiyle, bu bağınızı sorguluyor olabilirsiniz.
Aşkın tanımı nedir? Aşk her zaman yoğun bir heyecan anlamına gelmez öyle değil mi?Sevgi, bağlılık, saygı ve şefkat de aşkın birer parçasıdır. Bu nedenle, ilişkinizi değerlendirirken şu soruları sormak önemli olabilir:
Onunla birlikteyken kendimi nasıl hissediyorum?
Bana destek verdiğinde veya sevgisini gösterdiğinde hislerim neler?
Onu kaybetme düşüncesi zihnime geldiğinde bana ne hissettiriyor?
Birlikte yeni şeyler denemek, ilişkinizdeki heyecanını arttırabilir. Bu, birlikte yaptığınız her şey için geçerlidir. Yeni bir hobi edinmek veya birlikte uzun bir yürüyüş yapmak gibi birçok şey eklenebilir.
Bazen ilişkideki duygusal sorunlar, kendi içsel ihtiyaçlarımızın karşılanmamasından kaynaklanabilir.
Hayatta neye ihtiyacınız var ve bunları nasıl karşılayabilirsiniz?
Bu ilişki sizin ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu?
Kendinize ve sevgilinize karşı şefkatli bir yaklaşım benimseyin. Sevgi zaman zaman sorgulansa bile, şefkat bu bağın güçlenmesine yardımcı olan önemli bir unsur.
Tip 2 bipolar bozukluk, duygu durum dalgalanmalarına neden olabilir. Bu, sevgi hissini kaybetmiş gibi hissetmenize veya korkularınızın büyümesine yol açabilir. İlaç tedaviniz varsa, bu süreçte düzenli olarak doktorunuzla iletişimde olmanız faydalı olacaktır sevgili danışan. Eğer tedavi sürecinizde değişiklikler gerekiyorsa, bunu değerlendirmek de önemlidir.
Bunun yanında rutin olarak hislerinizi yazmak, duygu durum değişimlerinizi fark etmenize yardımcı olabilir. Bunu günlük yazmak gibi düşünün.
Destek almaktan çekinmeyin. Uzun vadede, bir psikolog bu konuları ele almanız için size rehberlik edebilir. Şehrinizde bulunan ücretsiz hizmetleri bu anlamda değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Yok ise uygun ücretli terapi desteği sağlayan psikologlar ile görüşebilirsiniz.
Kendinize ve ilişkinize zaman tanıyın.
Çözüm yolları için attığınız her adım için ve bize ulaştığınız için teşekkürlerimi sunarım.
Sizinle bu konuda konuşmak benim için çok değerli. Umarım bahsettiklerim sizin için faydalı olmuştur.
Mutlu yıllar dilerim. Hoşça kalın…
Sevgilerle,
Psikolog İrem Bor
En çaplı şekilde çözüm yolunu gösterdi