Romantik İlişkiler

Aldatılma sonrası kendimi neden toparlayamıyorum?

Gizli Kullanıcı30 Aralık 2024 09:56

Merhabalar. Eşimin beni defalarca aldatmasından sonra, en son yakalamamda evden ayrıldım ayrı yaşıyoruz. Bu süreçte kendimi çok zor toparladım. Sonra hayatıma evli biri girdi ilgisi davranışları çok güzeldi. Eşinin yakalamasıyla bizde ayrıldık, ama zoraki oldu çünkü başka telefon aldı yine ordan ben yazdıkça yazıyordu. Sorduğumda hala aklımdasın, kalbimdesin, seninle olsun isterim ama mantıklı olmam gerekiyor dedi. Bir daha yakalanmak ikimizde zarar verir geri dönüşü olmaz gibi şeyler söyledi bana. Gerçekten beni tamamen bitirdimi? Hem bunları söyleyip hemde aile hayatına nasıl devam edicek? Psikolojik olarak çok yıprandım. Ağlama krizleri, sadece uyuma isteği, hiç bisey yapamıyorum kendimi toparlayamıyorum, sınavlarım var adapte olamıyorum. Sürekli aklımda.

Bu soru 31 Aralık 2024 10:36 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,


Yaşadığınız durumda, aldatılmanın ardından bir ilişki deneyimi yaşamak sizde derin duygusal yaralar açmış gibi görünüyor. Bu yoğun duygularınız ve kafa karışıklığınız oldukça anlaşılır. Hem eski eşinizin hem de son ilişkinizdeki kişinin davranışları sizi yıpratmış olabilir. Biraz daha detaylı şekilde ele alalım isterim.


Öncelikle aldatılmak, güven duygusunu derinden sarsan ve kişinin kendilik algısını zedeleyebilen bir durumdur. Üstelik eski eşinizin sizi birden çok aldatmış olması bu yarayı daha da derinleştirmiş olabilir. Bu tür bir ihanet, hem özgüveni zedeleyebilir hem de “Değersiz miyim?” veya “Neden bunları yaşadım?” gibi düşüncelere yol açabilir. Bu düşünceler oldukça normaldir ancak sizi tanımlayan cümleler değildir.


Burada en önemlisi kendi duygularınızı kabul etmektir. Kendinize “Aldatılmak beni derinden etkiledi ve bu durumu aşmam zaman alabilir” demelisiniz. Çünkü bu durum yaşandı ve her duruma ait bir hatta birden çok duyguya sahibiz. Kabul etmek, yaşandığını bilmek sanılandan daha önemli bir adımdır.


Sonrasında, bu olayların sizin suçunuz olmadığını fark etmek vardır. Yaşanılan durum, tamamen diğer kişilerin kendi sorunlarından kaynaklanmaktadır.


Şimdi son ilişkinizine bakalım, evli olan biriyle bir bağ kurmuşsunuz. Burada, aldatılma deneyiminden sonra bir duygusal boşluğu doldurmaya çalışmış olabilirsiniz. Ancak bu ilişki, daha fazla kafanızın karışmasına yol açmış olabilir.


Bu noktada kendinize sormanızı istediğim bazı sorular olacak;

Bu ilişkiye neden ihtiyaç duydum?

Bu ilişki bana ne kattı veya ne kaybettirdi?

Bu kişinin söylediklerine inanmak bana nasıl hissettiriyor?


İlişkinizdeki kişi, sizi sevdiğini söylemiş ve size iyi hissettirmiş olabilir ancak net bir şekilde bir ilişkiyi sürdürmek yerine ailesine dönmek tercihi olmuş. Bu durum, sizin duygularınızı değil, onun kendi hayatındaki kararsızlıklarını yansıtıyor gibi.


Bu süreçte, yalnızca bir ilişki bitimi değil, aynı zamanda güven kaybı, hayal kırıklığı ve terk edilme gibi duygularla da mücadele ediyorsunuz.

Ağlama krizlenizlerinizden bahsediyorsunuz, bu içsel bir rahatlama isteğinizin bir yansıması olabilir. Kendinizi hiçbir zaman duygularınızı bastırmak zorunda hissetmeyin. Güvendiğiniz biriyle ya da bir psikolog ile destek alarak bu duyguları dışa vurabilirsiniz.

Şu anda büyük adımlar atmak zor olabilir. Günlük yaşamınıza odaklanarak küçük ama anlamlı hedefler belirleyerek başlamayı deneyin. Örneğin, bir saatinizi sınava çalışmaya ayırmak gibi.


Zihniniz sürekli geçmişte yaşananlara dönüyor olabilir. Geçmişe takılı kalmak, geleceği yaşamamaya neden olabilir, sizi sürekli aynı duygusal döngüye hapsedebilir.


Burada neler yapabilirsiniz?

Nefes egzersizleri ve meditasyonlardan faydalanabilirsiniz, bu düşüncelerinizin sizi kontrol etmesini engellemeyi sağlar.

Yine geleceğinize dair küçük ve pozitif hedefler belirlemeyi deneyin, bu zihniniz için olumlu bir yönde yol çizebilir.


Yaşadığınız yoğun duygular bazen tek başına başa çıkılması zor bir hale gelebilir. Bu oldukça normaldir, destek almak istediğinizde bunu çekinmeden yapabilirsiniz. Bir psikolog ile çalışmak, bu süreçte size rehberlik edebilir ve düşüncelerinizi daha net bir şekilde anlamanıza yardımcı olabilir.


Bu tür deneyimler sonrası kendinize olan güveni yeniden inşa etmek zaman alabilir. Kendinize güvenmeye başladığınızda, bu ilişkilerin sizin üzerinizde bıraktığı etkilerin azaldığını fark etmek mümkündür.


Şu cümleleri kendinize sıkça hatırlatmakta fayda var:

“Ben bir hata değilim, sadece zorlayıcı deneyimler yaşadım.”

“Duygularım geçici ve bu durum kalıcı değil.”

“Kendi mutluluğumu inşa edebilirim.”


Kendinize karşı şefkatli bir yaklaşım benimsemeyi unutmayın sevgili danışanım. Hayatınızda sizin değerinizin farkında olan, size saygı ve sevgiyle yaklaşan insanlarla bağ kurmanız en önemli adımlardan biri olabilir.


Unutmayın, siz değerlisiniz ve bu süreci atlatabilecek güç de içinizde var olur.


Mutlu Yıllar

Sevgilerle,

Psikolog İrem Bor

Cevaplanmış benzer sorular