Ani ruh hâli değişimler hakkında ne yapabilirim?
Bir yıldır depresyon ve anksiyete tedavisi görüyorum. Ani ruh hâli değişimim oluyor. Sebepsiz yere saçımı kesmek istiyorum mesala veya daha kötü şeyler. Site izin vermediği için söyleyemiyorum. Dört gündür sabahları yatağımdan kalkamayacak derecedeyim. Kahvaltı yapmıyorum. Yemek yemek istemiyorum. Sadece sigara içiyorum. Üniversiteye gidiyorum ama bugün ve dün derslere katılamadım. Sonsuza kadar yatmak istiyorum ama nerede? Toprağın altında olabilir. Bana cevap verirseniz çok memnun kalırım. Şu an psikologumla görüşmüyorum. Görüşmek de istemiyorum. Kimseyi görmek istemiyorum. Evden yatağımdan dışarı çıkmak istemiyorum. Ağlıyorum ve ağlamak elimden gelen tek şey.
Bu soru 23 Ekim 2024 19:29 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Uğraştığınız sorunların doğası gereği bahsettiğiniz belirtileri yaşıyorsunuz; bu belirtiler sizi yataktan çıkmak istemeyecek kadar zorlayabilir, umutsuz olduğunuzu ve başa çıkmakta zorlandığınızı anlayabiliyorum. Buna yönelik bir tedavi arayışında olmanız ve psikolojik destek almanız oldukça önemli. Şu anda sorunuzu buraya ileterek bir adım daha atmış oluyorsunuz, bir şeyler yapmaktan vazgeçmeyin, devam etmelisiniz.
Ani dürtüsel davranışlarınız depresif düşüncelerinizle başa çıkma yönteminizdir. Örneğin saç kesme isteğinizin ne zaman ve hangi duyguyla geldiğini fark etmeye çalışın, bunun için not tutabilirsiniz;
bu dürtüsel istek gelmeden önce ne yapıyordunuz?
aniden bu isteğe sahip olduğunuzda o an ne yaptınız ?
sonrasında ne yaptınız ?
bu sayede sizi tetikleyen ögeleri fark ederek sorunlarla nasıl başa çıkmaya çalıştığınızı anlayabilirsiniz. Hangi düşüncelerin sizi bu davranışlara ittiği önemlidir, düşünceleriniz yine yaşadığınız sorunun gereği çarpıtılmış ve mantıksız çıkarımlarla dolu olabilir. Sağlıklı tarafınızın bu olmadığının bilincinde olun.
Sevgili danışan yaşamınız oldukça etkilenmiş gözüküyor, günlük hayatınızdaki işlevselliğiniz dahi bozulmuş, hiçbir şey yapmak istemediğinizi anlıyorum ve hiçbir şey yapmadığınızı da düşünüyor olabilirsiniz, bunu öğrenmek için davranış kaydı tutabilirsiniz; gün içinde hangi saatlerde neler yaptığınızı not alın; çoğu zaman yaşadığınız sorunlarla uğraşan danışanların yaşamlarını olduğu gibi olumsuz ve değersiz değerlendirdiğini, yapabildikleri şeyleri yapamıyormuş gibi algıladıklarını fark ederiz. Burada yaşamınızın olumlu taraflarına odaklanın;
neleri iyi yaparsınız? nelerde başarılısınız ? hangi olumlu özelliklere sahipsiniz ? buraları görmezden gelmeyin.
size iyi gelen davranışları daha sık yapın; iyi gelen insanlarla daha çok vakit geçirin ve daha çok şey paylaşın.
Kendi özünüze yönelin; var olduğunuz halinizle içinde huzurlu olduğunuz bir yaşamı hak ediyorsunuz, sorunlarla baş etme potansiyelinizi keşfedin, yaşamınızın biricikliğini fark edin, nasıl daha mutlu olacağınızın cevabı sizde gizli, yaşamın içinde diğerlerinin düşünceleri ve standartlarına göre var olarak değil kendiniz gibi olun. Şimdi ve burada olmayı önemseyin, anlar içinde mutluluklar sunar, fark edebilene.
Çabalamaktan vazgeçmeyin, uzman desteği burada koruyucunuzdur, size iyi gelen ve yolunuza ışık tutan bir terapi bu sorunlarla savaşırken en büyük silahınızdır. Psikolojik desteği ertelemeyin. Ağlamak elinizden gelen tek şeymiş gibi gözükebilir ama bundan çok daha fazlasısınız, tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz.
Çok sağ olun psikolojik destek almaya devam ediyorum. Yorumunuz bana iyi hissettirdi.