Ani ruh hali değişimleri
Morelim iyiyken biranda sebepsiz yere modum dusuyor ve bu gunluk hayatımıda etkiliyor en ufak bırseye sinirleniyorum aşırı tepkiler veriyorum bu benim kontrolum dışında oluyor en ufak bir olayi gunlerce dusunuyorum ayrıca geceleri uykum olduğu halde uyuyamıyorum bıturlu uykuya dalamıyorum ve sabahları aşırı yorgun kalkıyorum eşim çok yorgun çalışıyor iki cocugumun butun sorumlulukları bende kimseden bu konuda destek gormuyorum eşimle sohbet dahi edemiyoruz
Bu soru 3 Eylül 2024 21:51 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, anlattıklarınızı anlıyorum sık duygu değişimleri fiziksel ve zihinsel olarak sizin adınıza yorucu olmalı. Çok büyük olmayan olaylara fazla tepki vermek , çok düşünmek sizi zorlayabilir. Çoğu insan zaman zaman bu dönemlerden geçer önemli olan bunu farketmek ve bu durum için adım atmaktır.
Günlük hayatınızda ki ani ruh değişimlerinizi takip edin. Ve bunları kağıt kalemle not alın. Bunları yazarak görmek anlamlandırmanız ve somut olarak görmeniz için daha faydalı olacaktır.
Gün içinde aniden sinirlendiğinizde, öfkelendiğinizde aklınızdan ne geçiyor? O sırada gördüğünüz bir şey ya da bir kişi var mı? Zihninizi dinleyin size neler söylemek istiyor.
Bu ani ruh değişimlerinin asıl sebebini bulmak sonuç bulma konusunda da kolaylık sağlayıcı olacaktır.
Buna göre bir aksiyon almayı deneyebilirsiniz.
Zihinde ki düşünceler sürekli hareket halinde olduğu için uykuya dalmakta ve sürdürmekte güçlük çekebilirsiniz bu da sabah yorgun ve bitkin kalkmanıza sebep olur. Bunun için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Eşinizin yoğun çalışması ve sizin çocuklar ve ev karşısındaki tüm sorumlulukları üstlenmek hem fiziksel hem psikolojik olarak yorucu olabilir. Bu durum gayet doğal.
Eşinize bu durumu sakin ve açıklayıcı bir dilde anlatmayı deneyebilirsiniz. Yoğun iş hayatından dolayı bu durum için imkanı kısıtlı olsa dahi sizin bunu paylaşıyor olmanız ve yükünüzü bir nebze hafifletebilmek için harekete geçiyor olması sizi motive edecektir.
Bu durumu sevdiklerinizle ya da ailenizle paylaşın. Çevremizde ki insanlarla duygularımızı paylaşmak, fikir alışverişinde bulunma iyi gelebilir. Belki birlikte alternatif çözümler üretebilirsiniz.
Kendi fiziksel ve kişisel sağlığınıza önem verin. Psikolojik sağlamlığınızı güçlendirmek için adımlar atın.
Kişisel ihtiyaçlarınızı ve haz duyduğunuz kaynakları ihmal etmeyin. Bu durum yaşam doyumunuzu düşürebilir ve yaptığınız her şeyi zoraki yapıyor gibi hissedebilirsiniz.
Gününüzü ve haftanızı planlayın. Bu plan doğrultusunda hareket edin. Bu planlar içerisinde ev işleri, çocuklar, eşinizle vakit geçirmek gibi alanlar olsa da en çok vakiti kendi kişisel gelişiminiz için harcamalısınız. Çünkü kendinize iyi gelmediğinizde kimseye iyi gelemezsiniz. Önce kendinize sarılın daha sonra çevrenizdekilere.
Eşinizle konuşarak bu duruma bir çözüm bulmak istediğinizi psikolojik ve bedenen çok yorulduğunuzu dile getirebilirsiniz. İletişim esnasında suçlayıcı ve yargılayıcı olmayın. Birbirinizi empatik bir biçimde dinlemeye özen gösterin.Duygularınızı ve isteklerinizi açık ve dürüst bir şekilde dile getirmeye çalışın.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez