Anksiyete
Ben her seyin en olumsuzunu dusunup duruyorum en kotu sey basima gelirse ne yaparim gibi bi kontrol etme cabasi var ben de onceden de vardi bu ama bu kadar siddetli değildi yarin birisiyle gorusucem mesela beni begenmezse diye endişe ediyorum karakterimi degil cunku karakterimden eminim ama dis gorunusumden emin değilim gibi. Ya da hemsirelik okuyorum bir kez damar yolunu acamadim diye kendime dert edindigim cok oldu. Hata yapma luksum yok gibi hissediyorum ama insan oldugumun farkindayim. İnsanlar hata yapabilir. Bunu da biliyorum. Sirf arkadasimdan acamadim diye etrafdakiler enfeksiyon kapabilir tarzi seyler soyledigi icin staj da yanlis ilac mi uyguladim acaba diye ilaci yuz kere kontrol ediyorum yetmiyo cevredeki hemsirelere bile sorduğum oluyo. Halbuki damar yolu kac kere actim ve hep elimin cok hafif oldugu soylenildi. Elim bile titremiyo. Sadece bu dusunce beni cok fazla kontrol etme cabasina surukluyo. Bu siralar kafami en cok kurcayalan sey ise psiyatriye bunlari anlatmam ve psiyatriye gittigim icin atanmama engel olur mu bu soylediklerim diye dusunmek.
Bu soru 13 Temmuz 2024 22:12 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Yaşantınızda olumsuz düşüncelere fazlasıyla yer verdiğinizi ve bu olumsuz düşüncelerin temelinde yatan mükemmeliyetçilik etkisi olduğunu anlattıklarınız kadarıyla görüyorum. Olumsuz düşüncelerinizin sizi özellikle kontrolcü bir tutuma ittiğini ve hatasız bir tutum sergilemeye mecbur bıraktığınızı görülüyor.
Öncelikle geçmiş deneyimlerinizde özellikle ebeveynleriniz tarafından maruz kaldığınız daha doğrusu ebeveynlerinizin beklentilerinden kaynaklı bir mükemmeliyetçilik algısını oluşturma eğiliminiz olabilir.
-Geçmiş deneyimlerinizde hatırladığınız en eski anıları değerlendirdiğinizde o anılar arasında hiç hata yaptığınız en eski anınızı hatırlıyor musunuz?
-O deneyiminizle nasıl başa çıkmıştınız?
Geçmiş deneyimlerinizde olumsuz bir deneyim yaşandığında deneyime dair olumsuz düşünceler veya olumsuz duygular ilerleyen dönemleri de etkilemekle birlikte otomatik düşünce veya duygu haline gelmeye başlıyor.
Anlattıklarınız üzerinden duygu-düşünce-davranış döngüsünü birlikte inceleyelim.
Duygu: Kaygı, korku
Düşünce: Ya yanlış ilaç uygularsam ve enfeksiyon kaparsa hasta?
Davranış: İlacı birçok kez kontrol etmek
Elinizin titremedi hatta çok iyi bir şekilde iğne işleminizi uygulamanıza rağmen olumsuz düşünceleriniz yaptığınız ilacı birçok kez sormayı tetikliyor. Olumsuz düşüncelerinizi otomatikleştiren eski deneyimlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Ebeveynleriniz tarafından ya da eğitim hayatınızda öğretmenleriniz tarafından ‘’hata yaparsın, başaramazsın, yanlış uygularsın’’ gibi buna benzer düşüncelerinizi otomatikleştiren deneyimler yaşandı mı? Bunlara odaklandığınızda farkındalıklarınızı da oluşturmaya başlayacaksınız. Olumsuz deneyimini fark ettiğinizde o deneyimle yüzleşmeniz başa çıkmanızı kolaylaştıracak ve sizin rahatlamanızı sağlayacak bir yöntem olabilir. Düşüncelerinizi fark etmenizle birlikte değişim gösterecek ve böylelikle davranışlarınızda aynı oranda azalacaktır.
Sürecinizle başa çıkma becerilerinizi oluşturmanıza yardımcı olmak için daha fazla bilgiye ihtiyacım olsa da edindiğim bilgiler çerçevesinde size nefes egzersizini önermek isterim. Olumsuz duygu veya düşünceyi fark ettiğinizde başa çıkamadığınızı düşündüğünüzde bu egzersizi uygulayabilirsiniz.
-4 saniye boyunca nefes alınız,
-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutunuz,
-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakınız.
Bu döngüyü kendinizi iyi hissedene kadar tekrar edebilirsiniz.
Sevgili danışan, süreç içerisinde yalnız olmadığınızı başa çıkma becerilerini<i oluşturmanıza ve farkındalıklarınızda size eşlik edecek bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.