Anksiyete ile başa çıkamıyorum
Kaygı bozukluğum olduğunu düşünüyorum. Tetikleyen sebeplerin de farkında olsam bile gündelik hayatımı ve işlerimi devam ettirmekte zorluk çekiyorum. Çok basit şeyler, örneğin bir telefon çalması bile beni tetikliyor ve olabilecek en kötü ihtimaller hakkında düşünmekten kendimi alamıyorum. Mantığımı arada bir devreye soksam bile genel olarak işe yaramıyor. Aynı zamanda yaptığım hiçbir şeyden duyduğum endişeler yüzünden keyif alamıyorum.
Bu soru 30 Haziran 2024 16:18 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Kaygı bozukluğunuzu çalışabileceğiniz en güzel ekollerden birisi Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüdür eğer terapi almayı düşünürseniz bu ekolle çalışabilir ve kaygı bozukluğunuz varsa aşabilirsiniz.
Bunun yanında yapabileceğiniz bazı şeyler de mevcuttur:
Kaygılı düşünceleriniz olduğunda bunları fark etmeye çalışın. Günlük tutarak, kaygıyı tetikleyen durumları ve bu anlarda sahip olduğunuz olumsuz düşünceleri not edin.
Bu düşünceleri belirledikten sonra, onların geçerliliğini sorgulayın. Bu en kötü senaryoları destekleyen gerçek kanıtlar olup olmadığını ya da bunların varsayımlara mı dayandığını kendinize sorun. Bazen düşündüğünüz şey gerçekten çok uzak tamamen duygularınızla ilgili olabilir. Düşüncenizin gerçek olduğuna dair kanıtlarınız neler ? Düşüncenizin gerçek olmadığına dair kanıtlarınız neler ? Bunları sorgulayabilir ve yine yazabilirsiniz.
Olumsuz düşüncelerinizi daha dengeli ve gerçekçi düşüncelerle yeniden çerçevelemeye çalışın. Örneğin, “Telefon çalarsa kesin kötü bir haber alacağım” yerine, “Telefon çalması birçok şeyi ifade edebilir, bu mutlaka kötü bir haber olmayabilir, güzel bir haberde alabilirim” diye düşünmeye çalışın.
Kaygıyı tetikleyen durumlara yavaş yavaş kendinizi maruz bırakın. Daha az kaygı yaratan durumlardan başlayarak kademeli olarak ilerleyin. Bu, zamanla bu tetikleyicilere karşı duyarsızlaşmanıza yardımcı olur.
Kaygınız olsa bile, keyif aldığınız veya anlamlı bulduğunuz aktivitelere katılın. Bu, kaygı ve kaçınma döngüsünü kırmanıza yardımcı olabilir.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz
İlginiz için teşekkür ederim.