Anksiyete ile nasıl baş ederim?
Anne ve babamın arası 1 haftayı aşkın bozuk bende aklımda yaşanan olayi düşünüyorum kim haklı değil vs yorumluyorum düşüncelerimin sonunda tedirgin oluyorum hep olumsuz bir sahne hayal aklımda canlanıyor bu onlarla ilgili olmayabiliyor bazen kurduğum senaryo da mesela anneme ve babama doğum gününde pasta almak isteyip kardeşimle dışarı çıktığımı ve sokakta bıçaklı bi kavgaya şahit olup kactigimizi varsayıyorum ya olursa ne yaparım hemen nasıl harekete geçerim o olaydan nasıl kurtulurum diye düşünüyorum
Bu soru 26 Ekim 2024 16:33 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, öncelikle deneyimlemiş olduğunuz olumsuzlukların farkında olup bunlar için çözüm yolları arıyor olmanız oldukça cesaret isteyen bir şey olduğunu belirtmek ve bu cesareti gösterdiğiniz için sizleri tebrik etmek istiyorum.
Ebeveynlerimizin yaşamımız üstündeki etkileri tartışılmaz. Doğar, onlar ile birlikte büyür ve öğreniriz. Sevgiyi, ilgiyi, dünyanın nasıl bir yer olduğunu ve ilişkilerimizi evimizde ailemiz ile birlikte öğreniriz. Burada yaşanılan eksiklikler, olumsuzluklar yaşamımız boyunca hissedilebilir.
Her ikili ilişkide zaman zaman çatışma olabilir. Burada önemli olan iki tarafında bu yaşanılanlardan ders alıp aynı şeyleri yapmamaktır. Ancak bu anne ve babanın yapması gereken bir şey. Peki sen ne yapmalısın?
- Herhangi bir taraf tutmaktan kaçınmalısın. Bazen ister istemez tartışmalara şahit olduğumuzda kim haklı kim haksız gibi kendi içimizde düşünüp yorumlarda bulunabiliyoruz. Ancak kimin haklı olup kimin haksız olduğunu gerçekten bilemeyebiliriz. Taraf tutmak sonrasında aile ilişkilerinde soğukluğa, pişmanlık ve suçluluk duygusu oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle bu tarz düşünceler içerisinde olduğun zaman ''ikisi de haklı veya haksız olabilir kesin bildiğim bir şey varsa ikisini de seviyorum'' gibi bir düşünceyle bu soruları yanıtlamak sizlere yardımcı olabilir.
- Anne ve babanız ile duygu, düşünce ve hislerini suçlayıcı olmadan konuşabilirsin. Sakin bir ses tonunda ve uygun bir anda anne ve babanla suçlayıcı kelimeler olmadan konuşmak hem onlara senin ve kardeşinin tartışmalardan ne kadar etkilendiklerine dair farkındalık kazandıracak hem de sizde oluşan olumsuz duyguların azalmasına yardımcı olacaktır. Örneğin ''Sevgili anne ve babam sizleri çok seviyorum. Fakat kavga ettiğinizde/tartıştığınızda ben çok üzülüyorum ve kaygılanıyorum. Sürekli aklımda sizin tartışmalarınız var. Bu durumdan dolayı derslerime odaklanamıyorum.'' gibi.
Hemen hemen herkeste kaygı ve endişe uyandırıcı düşünceler olabilir. Bu düşünceler bizi tehlikeye karşı koruyan ve tetikte olmamıza olanak sağlayan savunma mekanizmamızı harekete geçirir. Ancak bu düşüncelerin tekrarlı olarak ortaya çıkması ve gündelik hayatı olumsuz etkilemesi durumunda bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sizin kaygılanmanıza neden olan düşünceler anne ve babanızın tartışmaları hakkında düşündüğünüz zaman ortaya çıkıyor. Sizden bir kağıt kalem alarak aşağıda belirteceğim sorulara cevaplar yazmanızı rica edeceğim:
- Anneniz haklı olsa ne olur? Babanız haklı olsa ne olur?
- Daha önce hiç bıçaklı bir kavgaya şahit oldunuz mu? Bu durumun başınıza gelme olasılığı nedir?
Bu sorulara cevaplar yazdıktan sonra aksi birer kanıt bularak bu sefer onları yazmanızı rica edeceğim. Örneğin ''Kardeşimle dışarı çıktığımda bıçaklı kavgaya şahit olabilme düşüncesi beni kaygılandırıyor ama bunun üstesinden gelebilirim. Daha önce hiç böyle bir durum hiç yaşamadım bu benim zihnimin yanıltması.'' gibi nesnel ve gerçekçi yazılar yazarak bunları kendinize tekrar edin. Bu gibi düşünceler canlandığında aynı adımları işleyerek devam edebilirsiniz.
Psikolog Şimal Aleyna Hız