Psikoloji

Anksiyete ile nasıl baş edilir?

Gizli Kullanıcı13 Temmuz 2024 14:54

19 yaşındayım. 16 yaşımdan beri anksiyete sebebiyle doktora gidiyorum. 7 aydır l*us*tral 100mg kullanıyordum. Fakat son 2 haftadır hiç bir ilaç kullanmıyorum. İlacı bırakmamdan mıdır bilmiyorum ama daha halsizim, asabiyim, duygusalım ve kaygılarım geri geldi. Ömrüm boyunca ilaç kullanmak istemiyorum bu yüzden anksiyete ile nasıl baş edebileceğimi öğrenmek istiyorum. Genellikle duygusal ilişkilerinde durduk yere sorun çıkaran, geçmiş ve gelecek kaygılarından gün içerisinde hiç bir şey yapamayan biriydim.

Çevremdekilerin benim hakkımdaki düşüncelerini öngörmeye çalışıp sürekli kendime ben bencil miyim, ben kötü biri miyim arkadaşlarım beni sevmiyor mu bunu söylememeli miydim gibi şeyler soruyordum. Toplu bir ortamda bir konuya takılıp düşüncelerime dalıp gidiyordum. İlaç kullandığım sürede bunlar yok olmuştu şimdi bıraktığım için eskisi kadar olmasa da tekrar gün yüzüne çıktı bu düşünceler.

Açıkçası zamanla tekrar artmasından da korkuyorum. Ne kadar böyle olmadığını bilsemde içimden sürekli hiç bir şeyi hak etmiyorum, tek suçlu benim başarısızım gibi şeyler geçmeye başladı tekrardan. Bunlarla ilgili neler yapmalıyım?

Bu soru 13 Temmuz 2024 23:21 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Yaklaşık üç yıldır anksiyete geçmişinizin olmasıyla birlikte kısa bir anlatımınıza dayanarak yorum yapmak ya da yönlendirme yapmak doğru olmayacaktır. Sürecinizde doktorunuza danışarak ve doktorunuzun tavsiyesi ile ilacınızı düzenli bir şekilde bırakarak ilerlemeniz daha sağlıklı olacaktır.


Ek olarak anlattıklarınız çerçevesinde değerlendirdiğimde düşüncelerinizle ilgili olumsuz inançlarınız olduğunu ve bunun duygu ve davranışlarınızı tetiklediğini –duygu düşünce ve davranış bir döngü şeklinde birbirini etkileşim halinde ilerler- görebiliyorum. Bu sebeple bilişsel davranışçı terapi ekolünü benimseyen bir psikologla duygu, düşünce ve davranış odaklı çalışmanız anksiyete ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.


Şunu da eklemek isterim ki terapi anskiyete gibi birçok psikolojik problemleri tamamen ortadan kaldırmayı vaat etmez. Anksiyete ile baş etme becerileri oluşturmanızı, anksiyete düzeyinizi indirebileceğiniz minimum düzeye indirmenizi ve gündelik yaşantınızda kabullendiğiniz ve yaşamınızı kolaylaştıracak şekilde öğrenmenizi hedefler.


Sevgili danışan, baş etme becerilerinizi oluşturabildiğiniz, içsel dünyanızda rahatladığınız ve olumsuz inançlarınızı fark edip değiştirebildiğiniz bir terapi yolculuğu dilerim.


Sevgiler.


Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular