• Anasayfa
  • Sorular
  • Anksiyete ile savaşımın bitmesi sonucunda duygusuzluğumu nasıl yenebilirim
Romantik İlişkiler

Anksiyete ile savaşımın bitmesi sonucunda duygusuzluğumu nasıl yenebilirim

kseox17 Eylül 2024 13:06

22 yaşındayım yaklaşık 6 yıldır anksiyete hastasıyım majör depresif bozukluk ve panik atağım var geçmişte düşüncelerimde obsesif tutumlar oldu. Yaşadığım şeylerin çoğu ailevi olmuşken, en çokta aşktan sevgiden yana çok yıkıldım bu durumu yaklaşık 3 yıl önce yaşadım. Anksiyeteyi yendim lakin çok duygusuz bir insan oldum bunu nasıl yenebilirim ?

Sevemiyorum hislerim yok bir insana karşı varsada geçici oluyor.

Panik atağım halen var ve yenemiyorum aşamıyorum bir türlü gerek cinsellik konusunda gerek diğer konularda aşırı heyecan yapıyorum. Alıştığım durumlarda çarpıntım bir tık az oluyor.

Ben eskisi gibi sevmek istiyorum sevilmek istemiyorum yaşayamadım çünkü sevilmenin ne olduğunu bundan dolayı da çok kötü bir insan oldum. Kendimi çok iyi tanıyorum ama hâlâ aşamıyorum bazı şeyleri.

Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim cevabınızı bekliyor olacağım.

Kullandığım ilaçlar ; Xanax,Paxera,Lustral,Prozac,Quet,Rixper,TrankoBuskas

Paxil,Olfrex

Xanax 1 mg Quet XR 400 olmak şeklinde diğer ilaçlar maximum dozda kullanmıştım geçmişte

Bu soru 9 Ekim 2024 07:20 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, yaşamış olduğunuz bu olumsuz durum sizi ne kadar zorluyor olsa da bir çözüm yolu bulmak için uğraşmanız oldukça takdire şayan. Öncelikle anksiyete tanınızın nasıl ve kim tarafından (alanında uzman biri mi) konulduğu oldukça önemli. Anksiyetenizi bir psikolog gözetiminde mi yendiniz ? Bunları sormamın nedeni anksiyete ile birlikte panik atak ve başka olumsuz etkiler görmek oldukça normaldir. Belki de geçtiğini düşündüğümüz duygular aslında gizlice saklanıyor olabilir. Kullanmış olduğunuz ilaçları doktor gözetiminde derecelerini ayarlayarak alanında uzman birinden terapi desteği alarak süreci yürütmek sizin için sağlıklı olacaktır. Anksiyete ve sebep olduğu diğer olumsuz duygular ile başa etmenin en etkili yollarından biri terapidir.


Gündelik hayatımızı etkilemediği sürece biraz korku ve stres hissi aslında oldukça normaldir. Uzun zamandır devam eden ve gündelik yaşantınızı olumsuz etkileyen bir durum olması nedeniyle uzman birine danışmanızı tavsiye ederim. Bu süre zarfında panik ataklarınızın tekrarlanması durumunda nefes egzersizi gibi kolay ancak farkını hissedebileceğiniz ufak bir teknik önerisinde bulunmak isterim.


  • Panik atak geçirdiğinizi hissettiğiniz anda 4-4-4 dediğimiz nefes alma, tutma ve verme tekniğini uygulayabilirsiniz. Teknik oldukça kolaydır. 4 saniye nefes almanız, 4 saniye boyunca almış olduğunuz nefesi tutmanız ve sonrasında 4 saniye nefesinizi vermeniz gerekmekte. Bu tekniği stres olduğunuzda, korktuğunuzda veya benzer olumsuz duygular hissettiğinizde kullanabilirsiniz.


Sevgi, üzüntü, mutluluk gibi duygularımız duygu üretme modeli tarafından 4 adımda açıklanmıştır.

1-Durum

2-Dikkat

3-Değerlendirme

4-Tepki


Çevremizde gerçekleşen psikolojik, fiziksel veya davranışsal bir durum olabilir. Bu durumun belirli bir kısmına dikkatimizi veririz. Dikkatimizi çeken kısmı değerlendirir veya yorumlamaya başlarız ve bunun sonucunda yaşanılan psikolojik, davranışsal veya fiziksel duruma bir tepki belirler/gösteririz. Örneğin bir iş görüşmesinde olan birini düşünelim (durum) mülakata alınan kişi görüşme sürecinde birinin önündeki kağıtlara ciddi bir şekilde bir şeyler yazdığını fark ediyor (dikkat). Kişi bu durumda işe alınmayacağını düşünmeye başlıyor (değerlendirme). Bu nedenle kalp atışında hızlanma, stresli hissetme, ellerini ovuşturma veya terleme gibi durumlar göstererek kaygılanmaya başlıyor (tepki). Duygularımızın farkına varmak ve düzenleyebilmek için bir uzman eşliğinde duygularınız üzerine çalışmak yaşamış olduğunuz olumsuz duyguları ve düşünceleri aşmanıza oldukça yardımcı olacaktır.


Sağlıklı günler dilerim,

Psk. Şimal Aleyna Hız

Cevaplanmış benzer sorular